Kabak reçeli, kireçli ve kireçsiz olarak yapılıyor. Biz sizinle kireçli kabak reçeli tarifini paylaştık. İsterseniz kireçsiz de yapabilirsiniz. Kireç kabakları sertleştirmek için kullanılır ve dağılmasını engeller.
Sönmemiş kireci kapaklı ve geniş bir kap içerisine alın, üzerine ortalama 3,5 litre su ekleyip en az 3 saat bekletin. Soyulmuş balkabaklarını daha sert seviyorsanız ince, daha yumuşak seviyorsanız kalın dilimler halinde doğrayın.
Kireçli su, 2-3 litre suya 100 gr kadar sönmemiş kireç karıştırılarak elde ediliyor.
Reçelin kıvamı koyulaşınca limon suyu katılır, 5 dakika sonra ateşten alınır. Tencerede soğutulur, kavanozlara doldurulur. 12 su bardağı suya yumurta büyüklüğünde sönmemiş kireç konur ve eritilir. 5 saat bekleyen kireçli suyun kireci dibine çökünce yüzündeki su alınır.
Malzemeler: 1 çay bardağı (100 gr) sönmüş toz kireç 2,5 litre + 1 kg su. 1 kg soyulmuş kabak.
İlgili 21 soru bulundu
Sönmemiş kireç, kireç taşının yüksek sıcaklıklarda ısıtılması ile elde edilen, beyaz renkli, aşındırıcı etkisi olan katı bir bileşiktir ve su ile etkileşime girdiğinde oksitlenir ve söner. Solunması ve temas edilmesi tehlikelidir.
Kirecin söndürülmesi bir hidratasyon olayıdır. Sönmemiş kirecin üzerine az miktarda su dökülünce bir süre sonra kireç parçasının kabardığı ve yavaş yavaş çatlayarak dağıldığı, aynı zamanda sıcaklık artışı ve buharlaşma görülür. Bu reaksiyonun gerçekleşebilmesi için kirecin ağırlığının 1/3'ü kadar suya ihtiyaç vardır.
Bal kabağının belki de en güzel hallerinden biri bu tarif. Kirecin etkisiyle pişen bal kabakları çıtır çıtır bir lezzete kavuşuyor. Ağır ağır piştikçe kıvamı yoğunlaşıyor ve lezzeti de güzelleşiyor. Bu sayede daha uzun süre dayanıyor ve yemelere de doyum olmuyor.
Henüz yapım aşamasındayken koyulaşmadığını farkettiseyniz kaynamakta olan reçelinizin içerisine elma ilave edin. Elma, reçelin içerisinde pektin görevi görüp, daha jölemsi, daha koyu bir kıvam almasını sağlar.
Karbonat veya kabartma tozu sütle şekerin daha kolay yoğunlaşıp karamelize bir hal almasını sağlayacaktır. Bu malzemeleri ilave ettiğinizde sütün birden kabardığını göreceksiniz.
Sönmüş kirecin antibakteriyel, dezenfekte edici ve asit giderici özelliği su ve atık su arıtma tesislerinde de kullanılmaktadır. Kalsiyum hidroksit, atık suyun oluşturduğu kimyasal ve biyolojik tortuları nötralize etmede mükemmeldir. Badana şeklinde söndürülmüş kireç de şeker üretiminde faydalıdır.
Malzemeler 5 kilo kabak 5 kilo şeker 3 litre su Not: Eğer reçeli daha az veya çok yapacaksanız ölçüleri aynı oranda azaltıp çoğaltabilirsiniz.
Bir tencereye şerbeti hazırlamak için 5 bardak şeker ve 6 bardak su konulur. 5 dakika kadar kaynatıp ılınmaya bırakılır ılıyan şebete yıkanmış kabaklar konulur ve kaynama bırakılır. Orta ateşli ocakta kabaklar şeffaf bir hal alana kadar kaynatılır. Yaklaşık 2, 5 saat kadar.
İncelenen bu tatlı tarifi 1 kilogram kabaktan yapılacağı takdirde kullanılması gereken toz şeker miktarı yaklaşık olarak 400 gramdır. Yani 1 kilogram kabak tatlısına eklenmesi gereken toz şeker 2 su bardağı kadar olmalıdır.
Yaklaşık 1 saat için pişecektir tabi bu sırada sürekli reçeli karıştırmak lazım her tarafı eşit pişmesi için, pişen reçeli sıcak sıcak kavanozlara doldurup kapağını kapatabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Kireç kaymağında bekletilmeleri sebebiyle kabakların dış kısmı sert, pürüzsüz ve cam görünümünde, iç kısmı ise yumuşak olur. Hatay Kabak Tatlısı, paketlenmemiş halde buzdolabında 1 hafta, vakumlu ambalajla paketlenmiş olarak ise 1 ay muhafaza edilebilir.
Mükemmel kıvamlı bir reçel için, mutlaka tarif ölçülerine uyun. Reçelin kıvamını koyulaştırmak için, içerisine bir çimdik nişasta atıp karıştırabilirsiniz.
Fazla şeker koyduğumuzda ve meyveleri bu şekerin içerisinde fazla bekleterek pişirme işlemine geçtiğimizde ya da limon suyu ilave ederken fazla kaçırdığımızda reçelin kıvamı katılaşıp ağdalaşıyor. Reçeller oda sıcaklığında bekledikçe kendi kıvamını bulan tariflerden.
Sulu reçelin kıvamını artırmak için içine bir adet elmayı doğrayıp kaynatmaya devam edebilirsiniz. Kıvamı koyulaşana kadar karıştırmak da etkili olacaktır. Reçeliniz soğuduktan sonra halen sıvı gibiyse yeniden ocağa alıp içine biraz daha limon suyu ya da portakal suyu ilave edebilirsiniz.
Reçel için gerekli olan malzemeler şu şekilde sıralanıyor; 1 kg soyulmuş bal kabağı 5 su bardağı dolusu şeker (istenirse azaltılabilir) 6 su bardağı kadar su.
Aşama: öncelikle kireç kaymağımızı hazırlayalım bir kaba kirecimizi ve suyumuzu koyup karıştırıyoruz kireç eridiğinde üzerini örtüp en az 3 saat olmak kaydıyla beklemeye bırakıyoruz kireç tamamiyle dibe çökecek bize üzerinde ķi su ve üzerine biriken kaymağı lazım.
Tatlı yapmak için daha sert ve şeker oranı yüksek bal kabaklarını seçmenizi öneririz. Eğer kabakları soyulmamış ve temizlenmemişse, keskin bir ekmek bıçağı yardımıyla ortadan ikiye bölün. İç kısımlardaki çekirdekleri ayırın. Hatta dilerseniz içlerinden kabak çekirdeği yapabilirsiniz.
Sönmüş Kireç Nedir? Sönmemiş kireç su ile reaksiyona girdiğinde ortama ısı vererek toz halindeki sönmüş kirece ( Ca(OH)2 ) dönüşür buna sönmüş kireç denir. Sönmemiş Kireç Nedir? Yüksek sıcaklıktaki fırınlarda ısıtılarak çıkan kirece sönmemiş kireç denir.
Sönmemiş Toz Kireç - 5 KG Sönmemiş Toz Kireç Kullanım Alanları Hayvancılık sektöründe hijyen amaçlı ve hastalıklara karşıen iyi koruma sağlayan maddedir. Tarlada tarımsal canlılığı (Ph) dengelemek için kullanılır. Tavukçuluk sektöründe kullanımı çok yaygındır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri