Dilin boğaza kaçması hallerinde beyne oksijen gitmez. Bu durum ancak en fazla 3 dakika sürebilir. Sonrasında beyin hücrelerinde zarar meydana gelir ve hatta kişi ölebilir.
Böyle durumlarda dişlerin arasına kaşık, kalem, ormanda isek odun parçası konularak dişlerin açılması sağlanmalıdır. Sonrasında parmağımızı kişinin ağzına sokarak dili çıkarmalıyız. (Kalem vb. aletlerle de yardım alınabilir. Kısacası o dilin mutlaka dışarı çıkılması, hava yollarının açılması sağlanmalıdır.)
Ani hareket, spor, çarpma gibi durumlarda yutaktaki kasların gevşemesi sonucu dilimizin istemsiz olarak aşağı kaçması yani boğaza kaçarak akciğere giden hava yollarını kesme durumudur. Aynı zamanda bayılma, kendini kaybetme gibi durumlarda da dil boğaza kaçabilir. Bu esnada dil kas gücünü kaybeder ve kontrol edilemez.
Böyle bir durumda kişi öksürür ve nefes alamaz. Böyle bir durumla karşılaşan kişi öksürerek nefes borusuna kaçan cismi çıkarmaya çalışır. Kısmi tıkanmada; kişi öksürebilir ve nefes alabilir. Bu durumda öksürmeye teşvik edilir, sırtına vurulmaz.
vücut kaslarımız bilinç bozulması durumunda, tipik bir şekilde kasılarak gevşemeye başlar. Dil kökü de gevşeyerek soluk borusuna oturur ve nefes almamız zorlaşır. Burada, dili dışarı çıkarmaya çalışmak çoğu zaman kişinin dil köküne baskı oluşturarak azda olsa var olan hava giriş çıkışını dahada zorlaştırabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Dilinizi yutmanız mümkün değildir. Ancak nöbet sebebiyle dilinize zarar vermeniz haklı bir kaygıdır. Sizin ya da bir tanıdığınızın başına böyle bir şey gelirse, acil tıbbi müdahale için doktorunuza başvurun.
Dilde oluşan hastalıklara, sağlık kuruluşlarında bulunan kulak burun ve boğaz bölümü bakmaktadır.
“Yabancı cisim aspirasyonları klinik olarak kısmi veya tam tıkanıklık şeklinde klinik bulgu verebilir. Kısmi tıkanıklıkta hastalarda öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum şikayetleri sık görülürken, tam tıkanıklıkta hasta öksüremez, hava açlığı içerisindedir.
Hasta yere paralel şekilde eğik halde iken 5 kez, yumruk arkaya ve öne çevrilerek manevra yapılır. Bu manevra kişiyi kavrayıp yukarı doğru kaldırmaya çalışıyormuş gibi, hızlı ve yukarı yönde bir itme uygulayarak karna sert bir baskı yapılması şeklinde gerçekleştirilir.
Heimlich manevrası, soluk borusuna kaçan yemeği ya da yabancı cismi çıkarmak için uygulanır. Öncelikli olarak eller yumruk şeklinde sıkılmalı ve müdahalede bulunulacak kişinin arkasına geçilmeli. Daha sonra, boğazındaki cismin daha rahat çıkması için kişinin hafifçe öne eğilmesi sağlanır.
Dilini yutmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Büyük bir korku, şaşkınlık ya da sevinç karşısında konuşamaz hâle gelmek.
Bebeği tutuğumuz elimizdeki bir parmağımızı da ağzına yerleştirmeliyiz ki, yutulan cisim nefes borusundan ağzına gelirse kolaylıkla dışarı çıkartabilelim. Sırtına vurarak çıkartamazsak bebeği döndürüp göbek deliğinin 2-3 parmak yukarısına, diyaframa bastırıp ittirerek basınç uygulamak gerekir.
O anda çocuğu sırtı size dönük bir şekilde kendinizi yaklaştırıp öne doğru hafif eğdirerek bir elinizde çocuğu çenesinden kavrarsınız. Diğer elinizle çocuğun iki kürek kemiğinin ortasına elinizin topuğuyla kaydırarak yukarı doğru 5 kere sırt vuruşu yaparsınız.
Aspirasyon, enfeksiyon ve doku hasarı gibi ciddi problemlere yol açabilir. Aspirasyonun en korkulan komplikasyonlarından biri pnömonidir. Aspirasyon pnömonisi, aspirasyon sonucu akciğere kaçan maddelerin enfeksiyon oluşturmasıdır. Aspirasyon pnömonisi, akciğerlerde iltihaplanmaya ve sıvı toplanmasına yol açar.
Oynar iken ya da yemek yer iken ANİDEN başlayan öksürük, öğürme, boğulma, nefes alamama, hırıltı hava yoluna yabancı bir cisim kaçması için tipik hikayedir.
Hasta yalnızsa Heimlich manevrasını kendi kendine de yapabilir: bunun için ellerine yine yumruk yaparak göbek ile kaburgalar arasındaki kısma yerleştirir ve sert bir köşeye (sandalyenin ve mutfak tezgahının kenarı gibi) yumruğunu dayayarak, yumruğunu içe ve yukarı doğru itecek şekilde kendini bastırır.
Yemek borusu ile ilgili hastalıklar için gidilmesi en uygun seçim gastroenteroloji ve genel cerrahi uzmanı olmaktadır. Gerektiği durumlarda bir KBB uzmanından görüş alınabilmesi söz konusudur.
Nefes Borusuna Yiyecek Kaçması: Yetişkinlerde yiyeceğin, yeterince çiğnenmeden yutulmak istenmesi sonucunda gırtlakta takılması veya nefes borusunu tıkamasıyla ortaya çıkar. Çoğunlukla et gibi katı yiyecekler yenirken olur. Genellikle et çiğnerken konuşanların başına gelir.
Heimlich manevrası hayat kurtarıcıdır. * Yetişkinlere Heimlich Manevrası: Hasta ayakta veya oturuyor olabilir. Sol el destek olmak amacı ile parmakları yelpaze gibi açılıp hastanın göğüs kemiğine konulur. Sağ el ayası ile hastanın iki kürek kemiğinin arasına biraz sertçe 5-6 kez vurulur.
3. Ağız tabanında dili öne çeken kasın ilerletilmesi:
Bu teknikle dili öne çeken en önemli kas olan genioglossus alt çene kemiğinin iç kısmında bağlı olduğu kemik bölgesi ile beraber öne doğru çekilmekte dolayısıyla dil arkası alanda genişleme olmaktadır.
Dr. Aslan, dilde çatlak oluşumunu tetikleyen unsurlara dikkati çekti: Pamukçuk denilen mantar enfeksiyonları (bağışıklık sisteminin zayıfladığı; stres, şeker hastalığı, kanser gibi) dildeki çatlağın en sık karşılaşılan nedenidir. Sert fırçalamalar da dil üzerinde fissür (çatlaklar) oluşturur.
Dilde görülen lezyonlar, genellikle iyi huyludur ve çabuk iyileşebilir. Basit yaraların tedavisinde doğal yöntemlerden ve gargaralardan yararlanmak mümkündür. Ancak 14 gün içerisinde kendiliğinden geçmeyen dil yaralarının bir kulak burun boğaz uzmanı veya diş doktoru tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Normalde dinlenme hâlindeyken (konuşmazken veya çiğnemezken) diliniz, ağzınızın alt tarafında (çene tarafında) olmamalıdır; damağınızın ön tarafına doğru hafifçe dokunan hâlde, rahat bir pozisyonda duruyor olmalıdır. Bu konumda dilinizin ucu, dişlerinizin 1 santimetre kadar üzerine denk gelecektir.
Yemek borusuna takılmadıysa merak etmeyin, en geç 3-4 günde çıkar. Çok nadiren bağırsaklarda takılarak tıkanmaya neden olurlar. Sivri uçlu cisim yutulmaları daha tehlikelidir; mesela kesilmiş tırnak, iğne, kürdan! Cam kırıkları ise ilginç bir şekilde hiç zarar vermeden bütün bağırsak boyunca ilerleyebilir.
Buruna yabancı cisim kaçması belirtileri
Çocuğunuzun burnundan gelen genellikle kanlı olan bir akıntı, kötü koku, burnunda oluşan şişme ya da tıkanıklık hissi burnuna kaçan yabancı bir cismin habercisi olabilir. Bu cisimler burnun iç yüzeyinde hasara, burunda iltihaplanmaya ve kanamalara neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri