DİL BÜYÜMESİ (MAKROGLOSSIA) NEDİR? Dil büyümesi, dilin ağızdaki diğer yapılara oranla anormal genişlemesidir. Makroglossia, çoğu zaman, bir tümör gibi büyümeden ziyade, dil üzerindeki doku miktarındaki bir artıştan kaynaklanır. Bu durum, bazı kalıtsal veya konjenital (doğumda mevcut) bozukluklarda görülebilir.
Büyük Dil (Makroglossi, Dil büyümesi) neden olur? Dilin aniden büyümesi ve ağız dışına taşması; anjioödem, fiziksel travma, ağız içindeki enfeksiyonlar, ilaç reaksiyonu ya da ağız içinde kontakt dermatit gibi tablolara bağlı olarak gelişebilir.
Damağın en arka kısmında asılı şekilde duran bu parça mukoza, bağ ve kas dokusu ile tükürük salgılayan kanallardan oluşur ve besinlerin ağızdan yutağa doğru itilmesini sağlar. Bazen enfeksiyon ve benzeri durumlarda uvula şişerek küçük dil şişmesi olarak adlandırılan durumun oluşmasına neden olur.
Tıp dilinde “Glossit” olarak adlandırılan dil şişmesi, dilin kızardığı, iltihaplanmaya maruz kaldığı ve dil yüzeyinin pürüzsüz bir yapıya büründüğü bir rahatsızlıktır.
Küçük dil (uvula) uzaması yaşam kalitesini bozan bazı rahatsızlıklara yol açar. Durum çeşitli tedavilerle düzeltilemezse küçük dil ameliyatı (Uvulektomi) yapılır.
İlgili 22 soru bulundu
Küçük dil (uvula) uzaması, hava yolunu kapatabilir. Bu nedenle nefes almada sıkıntı yaşanabilir. Üst solunum yolunun ağız ile birleştiği yerde, üst kısımda bulunan uvula bazı nedenlerle uzayabilir ya da şişebilir. Bu bölgede tıkanıklık oluşturarak olumsuz durumlara neden olabilir.
Dil Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar? Dilde meydana gelen hastalıklara sağlık kurumlarında bulunan kulak burun boğaz bölümü bakar. Aynı zamanda dil hastalıklarının tedavisi için dâhiliye yani iç hastalıkları bölümü yardımları da alabilmeniz mümkündür.
Laktozsuz probiyotik içeriği yüksek gıdalar (yoğurt, kefir) Magnezyum takviyesi. Ilık su ile banyo. Yürüyüş ve fiziksel egzersiz şişkinliği azaltıp ve vücuttaki gazı temizlemeye yardımcı olduğu için karın şişkinliğine iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Dil kökünde oluşan kabarcıkların nedenlerini; dili ısırma, bağışıklık sisteminin güçsüzlüğü, yetersiz beslenme, alerjik maddeler, sigara tüketimi, kawaski sendromu, dil yaralanmaları, oral herpes, aftlar; sık görülmemekle birlikte kanser, pamukçuk ve enfeksiyonlar olarak sıralayabiliriz.
Normal bir dil, pembe renklidir, orta kalınlıktadır ve çatlak olmamalıdır. Üzeri hafif beyaz, nemli bir yapıdadır.
Dile yanma bazı vitamin eksikliklerinde ortaya çıkabilir. Ayrıca mide hastalıklarında ve reflü de de ortaya çıkabilir. Eksikliğinde dilde yanma, kırmızılık ve ağrı ve ağız çevresinde rahatsızlıklar, farenks (boğazda) yanma, normositik anemi, görme bozuklukları ve ciltte seboreik dermatit denen pullanmalar olabilir.
Tıbbi literatürde glossit olarak geçmekte olan dil iltihabı, dilde meydana gelen iltihaplanma olarak tanımlanmaktadır. Dil üzerindeki dokuda görülmekte olan bu iltihap, yara şeklinde meydana gelir. Bu durum görüldüğünde dilde kızarma, yanma hissi ve ağrıların meydana gelme ihtimali yüksektir.
Cımbız, dilin bütün iç organların aynası olduğunu ifade ederek dilin şekilleri ve işaret ettiği hastalıklar hakkında da bilgi verdi. Cımbız, "Diliniz düz olması gerekirken dilinizin kenarlarında diş izi varsa karaciğer ve safrakesenizde sorun vardır.
İskelet de vücudun sürekli kendini yenileyen bölümlerinden biri. Kemiklerin 10 yılda bir tam anlamıyla kendini yenilediği tahmin ediliyor. Tat moleküllerini sinirler yoluyla beyne ileten dilde bulunan 10 bin tomurcuğun her birinde 50 hücre bulunuyor. Bu hücreler her 10 günde bir kendini yeniliyor.
Bunun için şu yöntemler uygulanabilir: - Nane gaz, şişlik ve diğer sindirim sorunlarının en doğal ilaçlarından birisidir. - Papatya çayı gaz ve şişkinlik gibi sorunlar için kullanılan doğal bir ilaçtır. - Zencefil tüm sindirim problemleri için yardımcı bir besindir.
Sindirim sisteminde mide şişkinliğine neden olan iki gaz kaynağı vardır. Biri bağırsaktaki bakteriler tarafından üretilen gazdır, diğeri ise yediğimiz veya içtiğinizde yutulan havadır. Öte yandan, vücutta biriken aşırı miktardaki sıvı yani ödemin şişkinliğe neden olduğu düşünülür.
Sabahları yüz şişmesinin en yaygın sebepleri arasında uyku pozisyonu yer alır. Bir diğer sebep ise aşırı tuza bağlı olarak vücudun su toplaması geliyor. Alerji ve regl dönemi de diğer nedenler arasındadır. Yüz üstü uyumak veya sağa sola doğru yan uyumak yüzün kırışmasına ve şişmesine neden olabiliyor.
Tıp dilinde ''glossit'' denilen bu iltihaplanmanın nedeni, çürük dişler, diş eti iltihabı, sigara, çok sıcak veya çok soğuk şeyler yemeyi alışkanlık haline getirmiş olmaktır. Dil üzerinde yara şeklinde görülen dil iltihaplanması ihmal edilmemelidir, çünkü bu durum, dil kanseri veya dil ülseri belirtisi olabilir.
Dil Yarasına İyi Gelen Bitkisel Çözümler
Bunların yanında tuz, karbonat, limon ve aloe vera dil yarasına karşı en sık kullanılan bitkisel çözümler arasında yer alır. Dil yarasına bitkisel çözümler şu şekilde sıralanabilir: Anti-bakteriyel bir yapıya sahip olan bal, dil üstünde yer alan iltihabın iyileşmesini sağlar.
Elma sirkesi birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Oluşan bakterileri giderme de ve önlemede başarılı olan elma sirkesi, ağız içi yaralarının iyileşmesinde de oldukça etkilidir. Ancak sirke ağzınızdaki yaraya temas ettiğinde yakabilir. Bu durumda acı çekebilirsiniz.
Küçük dil (uvula) uzaması, hava yolunu kapatabilir. Bu nedenle nefes almada sıkıntı yaşanabilir. Üst solunum yolunun ağız ile birleştiği yerde, üst kısımda bulunan uvula bazı nedenlerle uzayabilir ya da şişebilir. Bu bölgede tıkanıklık oluşturarak olumsuz durumlara neden olabilir.
Alkol, sigara, yanlış beslenme, alerjik reaksiyonlar, kas gevşetici, yaşlılık gibi etmenler de küçük dilin uzamasında rol oynar. Uzayan küçük dil ağızdaki solunum yolunu tıkar. Kişi uyanıkken de ağızdan nefes almakta zorlanır, yutkunurken rahatsızlık yaşar.
Küçük dil şişmesi (uvulit), enfeksiyon, tahriş ve alerjilere bağlı olarak damağın arkasında yer alan uvula dokusunun şişmesi sonucunda soluk almada ve yutkunmada güçlüğüne neden olan hastalıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri