Akıl, İslam'da akıl zekadan ziyade ileriyi görebilmek ve ona göre hazırlık yapabilmektir. Tasavvuf'da sâlik için önem arz etmektedir. Zira iman ile akıl bağdaşdırılmaktadır. Ayrıca akıl bilgelik demektir.
Hadislerde geçen akıl kelimesi “deveyi veya başka bir şeyi bağlamak, zapt etmek; diyet vermek” gibi sözlük anlamları yanında “hatırda tutmak, anlamak ve bilmek” gibi terim anlamlarını da ifade eder.
"Akıl (logos, epistêmê, intellectus, intelligentia, ratio, entendement, understanding) geniş kapsamıyla kösnüllüğün karşısındaki zekâ olan düşünme gücüdür. Daha dar bir kapsamdaysa akıl, anlayış karşısında ruhun bir bütün olarak anlama, (doğru) kavrama (soyutlama) hükme varma kapasitesidir.
Kur'an terminolojisinde akıl “bilgi edinmeye yarayan bir güç” ve “bu güç ile elde edilen bilgi” şeklinde tarif edilmiştir (bk. Râgıb el-İsfahânî, “ʿaḳl” md.). Dinen mükellef olmaya esas teşkil eden akıl birinci anlamdaki akıldır.
Selim Akıl:Kelime olarak sağlam ,doğru,hüküm ve kararlarında doğruyu yanlıştan,iyiyi kötüden ayırma yetisi anlamına gelir. yaratıcıyı vahiy olmasa bile çevresini gözlemleyerek ve tefekkür ederek selim aklı ile bulur.
İlgili 31 soru bulundu
Akıl, din sahibi olmanın temel şartlarından biridir. Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: ''Aklı olmayanın dini de olmaz'' İnsan ''natık'' bir varlıktır. Yani yeryüzünde hem konuşabilen hem de düşünebilen tek canlıdır. Ancak düşünebilme yetisi olanlar irade sahibidir.
Hüküm ve kararlarında doğruyu yanlıştan, iyiyi kötüden ayıran akıl, sağduyu.
Kişinin başta inancı, yaşantısı ve dünya görüşü ekseninde kendine has beğenileri vardır. Zevk almak, hoşlanmak anlamına gelir. Aklı selim insanın zevk sahibi olmasına da zevki selim diyebiliriz. Olgun bir zevke sahibi olmak, güzelliği, estetiği inançları doğrultusunda ilmi cemal sahibi olmak da diyebiliriz.
TDK imla kılavuzunda "aklıselim" maddesi olmamakla birlikte TDK Türkçe Sözlük'te bu söz "Aklıselim" şeklinde birleşik yazılmaktadır.
Akıl, doğruyla yanlışı, gerçekle yalanı ayırt etme, olayları değerlendirme ve fırsatları değerlendirerek karar verme yeteneğidir. Zeka ise, olayları anlama, gerekli ilişkileri kavrama, yargılar oluşturma ve bu yargıları açıklayarak çözebilme yeteneğidir.
Akıl bizi neyin iyi ve doğru, neyin yanlış ve kötü olduğu bilgisine ulaştırır. Akıl yürütme, bir konuda yeterli düzeyde kanıt ve bilgi sahibi olduktan sonra bütün etmenleri dikkate alarak düşünüp bir sonuca ulaşma sürecidir.
Allah akılla bilinir ama akılla tanınamaz. O'nu ﷻ tanımak için vahye, vahyi anlamak için Peygambere ﷺ
Akıl dediğimiz şey beynin ve sinir sisteminin çalışmasından doğan bir kavram. Yani maddesel faktörlerin doğurduğu bir kavram. O sebeple "Madde birincildir." de diyebilirim.
İşte Allah, size ayetlerini böyle açıklar; ki akıl erdiresiniz. Bakara Suresi, 269. ayet: Kime dilerse hikmeti ona verir; şüphesiz kendisine hikmet verilene büyük bir hayır da verilmiştir. Temiz akıl sahiplerinden başkası öğüt alıp-düşünmez.
Aklı olmayanın dini yoktur. Allah'ın birliğine çağrıda, sadece akla dayınılır. Bu sebeple hangi konu olursa olsun, gerçek, kesin ve doğru bilgiye öncelik verilmiştir. Özellikle dini bilginin ve itikadi konulardaki bilginin gerçeğe uygun sabit ve kesin bilgi olmasına daha çok önem vermişlerdir.
Akıl da insanoğluna Allah'ın bahşettiği en büyük nimetlerden olup, insanı diğer varlıklardan ayıran temel vasıftır. İnsan, akıl sayesinde hakikatleri kavrayabilir, Allah'ın rızasını aklın inayetiyle elde edebilir. Akıl, ilmin kaynağıdır.
Selim akıl, hataya düşmeyen, yaptığı işlerden dolayı pişman olacak davranışlarda bulunmayan insanları anlatmak anlamında ifade edilen terim olarak karşımıza çıkmaktadır. Buradan da anlaşılacağı gibi bu şahısların aklını kullanabilen ve hata payı en düşük düzeyde olan kimseler olduğu söylenebilmektedir.
Akl-ı selim genel olarak doğru ya da yanlışı iyi bir şekilde bilen kişiler için kullanılmakta olan bir ifadedir. Doğruyu yanlıştan iyi bir şekilde ayıran kimselere genellikle aklı selim ifadesi yakıştırılmaktadır.
8. Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.
Selim akıl, hataya düşmeyen, yaptıklarından pişman olacak davranışlarda bulunmayan kişileri anlatmak için ifade edilen terimdir. Buradan da anlaşılacağı üzere bu kişiler aklını kullanabilen ve hata payı en düşük kimseler olduğu söylenebilmektedir.
saadet içinde yaşamak, mutlu mesut bir hayat sürmek.
Selim [ayrıca Saleem veya Salem veya Salim, yazıldığından (Arapça سليم , Salīm olarak çevrilmiştir)] Arapça kökenli bir kişi adı olup "güvenli" veya "hasarsız" anlamına gelir. İlgili isimler Selima, Salima, Saleemah Salma'dır .
DİN: Kelime olarak; Kanun, hüküm, ceza, ödül,saygı, itaat, teslimiyet, ibadet, egemenlik adet, yol anlamlarına gelir. Terim olarak; Allah”ın peygamberleri aracılığıyla gönderilen, akıl sahiplerinin kendi istek ve hür iradeleriyle hayırlı olan şeylere sevk eden ilahi kurallar bütünüdür.
Akıl ise etkin (faal) ve edilgin (pasif) olmak üzere ikiye ayrılır. Edilgin akıl, duyulara bağımlıdır; duyularla sağlanan verileri derleyip toplar, bir düzene sokar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri