Lisans eğitimi tamamlandıktan sonra KPSS sınavına girilmeli ve yüksek puan almaları gerekmektedir. Daha sonra öğretmenlik alımları başlamaktadır. Puan yeterli ise ve mülakattan başarılı geçilir ise atama gerçekleştirilir.
Din kültürü öğretmenlerinin ataması, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınav ve mülakatlarla gerçekleştirilir. Bu süreçte adaylar, dini bilgi, öğretme becerileri, iletişim yetenekleri ve pedagojik formasyon gibi konularda değerlendirilir.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olmak için, üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır.
2023-KPSS, sadece A Grubu Kadrolar ve Öğretmen Kadroları için yapılacaktır. Sınav, lisans düzeyindedir. Öğretmen kadroları için bu sınava başvuran adayların, sınavın Genel Yetenek-Genel Kültür ile Eğitim Bilimleri oturumlarına ve alanlarına bağlı olarak Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine (ÖABT) katılmaları zorunludur.
Özellikle ilahiyat mezunları öğretmen olup olamayacağına dair bilgi almaya çalışmaktadır. Bu doğrultuda formasyon almak suretiyle ilahiyat fakültesi mezunları, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği yapma şansı elde etmek mümkün. Aynı zamanda İmam Hatip Lisesinde meslek derslerine girme şansı bulunuyor.
İlgili 41 soru bulundu
İlahiyat Fakülteleri mezunları da öğretmenlik meslek bilgisi kazandıran ek bir eğitim (Tezsiz Yüksek Lisans veya pedagojik formasyon gibi) almaları halinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni olarak atanabilirler.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatlarında müftü, müftü yardımcısı, din işleri uzmanı, vaiz, vaize, Kur'an Kursu öğreticisi, imam ve müezzin olabilmektedirler. Lisansüstü öğrenime devam etmeleri halinde İlahiyat Fakültelerinde öğretim elemanı olma imkânına sahiptirler.
En fazla öğretmen ataması 7 bin 503 kişiyle okul öncesi alanında yapılacak. Bu branşı 2 bin 223 kişiyle sınıf öğretmenliği, 1250 kişiyle özel öğretim öğretmenliği, 1218 kişiyle din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği, 1004 kişiyle ilköğretim matematik öğretmenliği takip edecek.
Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni iş ilanlarına kimler başvurabilir? Üniversitelerin eğitim fakültelerinde yer alan din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliğinden mezun olan herkes, bu pozisyon için başvuru hakkı kazanır.
Bu puan; Genel Kültür-Genel Yetenek+Eğitim Bilimleri bileşenlerinden oluşmaktadır. Bu adaylarımızın 23 Temmuz 2023 tarihinde yapılacak olan 2023 KPSS (Genel Yetenek-Genel Kültür, Eğitim Bilimleri) Cumartesi Sabah+Cumartesi Öğlen oturumlarına katılmaları yeterlidir.
2023 yılı itibari ile 310 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşları 13490 TL'dir. En düşük Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşı 11400 TL iken, en yüksek Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşı 23170 TL'dir.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği: 2 bin 604
"45 bin öğretmen alımında sınıf öğretmenliği için 7 bin 878 kontenjan, rehberlik alanına 3 bin 604, okul öncesi öğretmenliği 3 bin 269, ilköğretim matematik 2 bin 656, din kültürü ve ahlâk bilgisi alanı için 2 bin 604 kontenjan ayrıldı."
Sınıflarda okutulmaktadır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni, Milli Eğitim Bakanlığı'nın her sınıf için ayrı ayrı hazırladığı müfredata göre dersini işler. Ayrıca sadece ortaokul 5-6-7-8. Sınıflarda seçmeli ders olarak okutulan Din, Ahlak ve değerler kategorisindeki derslere girer.
DKAB ve İHL Öğretmenliği Mülakatlarına Hazırlık Liyakat Yayınları Mülakat sınavı, kamuya giriş sınavlarının en son ve en önemli aşamasıdır. Mülakat aşaması hazırlandığınız klasik sınav süreçlerinden oldukça farklı ve nispeten daha zevkli bir aşamadır.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Ne İş Yapar? Üniversitelerin İlahiyat Bölümünden mezun olan kişiler öğretmenlikle ilgili tezsiz yüksek lisans yaptıkları takdirde din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak çalışabilir.
İlahiyat mezunları din kültürü öğretmenliğine atanamayacak; yalnızca imam hatip okullarında meslek derslerinin öğretmeni olabilecek.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yayımlanan 2022 KPSS sınav takvimiyle birlikte ÖABT sınavı tarihi belli oldu. Buna göre; KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) 2 Ekim'de saat 10.15'te, ÖABT İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri Alanı Sınavı ise 14.45'te yapılacak.
En çok sınıf öğretmeni görev yapıyor
Bunları 53 bin 853 ile matematik, 53 bin 18 ile ilköğretim matematik, 49 bin 513 ile beden eğitimi, 48 bin 170 ile din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri takip ediyor.
Ortaöğretim okullarında DKAB dersi ve İmam Hatip Liselerinde meslek dersi öğretmeni olabilmek için ise İlahiyat Lisans Programı mezuniyetinden sonra bir buçuk yıllık “Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı”ndan mezun olma şartı getirilmiştir.
Mezunlar, temel olarak çeşitli unvan ve pozisyonlarda din görevlisi olarak hizmet vermektedir. Bu alanda lisans öğrenimini tamamlayan bireyler; din görevlisi, öğretmen, araştırmacı, memur ya da akademisyen olabilir.
İlahiyat mezunları, öğretmenlik, din görevlisi olma, vaizlik, imamlık, yazarlık, araştırmacılık, akademisyenlik, insan hakları savunuculuğu gibi alanlarda çalışabilirler. Ayrıca, farklı alanlarda da iş bulma fırsatları mevcuttur.
İlahiyat ön lisans programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, açıköğretim fakültesi İlahiyat ön lisans diploması almaktadır. Bu kişilere 'İlahiyat Meslek Elemanı' unvanı verilmekte ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevlendirmesi ile camilerde imam-hatip veya müezzin-kayyım olarak görev yapmaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri