Emile Durheim (1917): Din, toplumsal bir faaliyettir; önemli bir toplumsal kontrol ve meşrulaştırma aracıdır. Din, bir grup deneyimidir. Dinin temelinde totemizm (kutsallık fikri) bulunur ki o aile, hukuk, ahlak gibi kurumların kökenidir. Francis Bacon (1621): Militan ateizmi savundu.
Din felsefesinde yaradılış, Tanrı, kainat, cennet, cehennem gibi konular ele alınır. Bu konular aynı zamanda din felsefenin temel kavramları arasında yer almaktadır. Tarihi Antik Çağlara kadar uzanan din felsefesinde metafizik, teoloji, kelam ve mantık gibi ilimlere sıklıkla başvurulur.
Deutsche Institute fürNormunge.V. (DIN), Alman Standartlar Enstitüsü, 1917 yılında kurulmuştur. DIN'in amacı bir bütün olarak ekonomi ve toplum yararı için standartlar oluşturmaktır.
Din; adâlet, iyilik, fedakârlık, doğruluk, fazilet gibi duyguların hayat menbaı, insan vicdanındaki inanma ihtiyacının tam karşılığıdır. İnsanlar, dinleri peygamberlerden öğrenmişlerdir. Peygamberler, vahiy yoluyla Allah'dan aldıkları dinî hükümleri, aldıkları şekliyle insanlara bildirmişlerdir.
Din felsefesi, dini konuları ele alan bir felsefe dalı olarak bilinmektedir. Din felsefesinde; insanın varoluşu, insanın doğası ve kader sorgulanmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Dinin felsefeye karşı olduğu düşünülse de aslında din ve felsefe birbirleriyle karşılıklı ilişki içindedirler. Pek çok din alimi ve özellikle Müslüman düşünürler dini anlatmak, karşılarındaki insanları din konusunda ikna etmek ve Tanrı'ya iman etmesini sağlamak için felsefeden faydalanırlar.
Hem felsefe hem de din, gerçekliği bir bütün olarak ele almayı ve kuşatıcı bir dünya görüşü ortaya koymayı hedefler. Felsefenin sadece teori ile ilgilendiği, dinin ise pratiğe ağırlık verdiği yönünde yanlış bir kanaat vardır. Doğrusu, hem felsefenin hem de dinin teorik ilgileri olduğu gibi pratik yönleri de vardır.
Buna göre din, hâlik ve mâbud olan Allah'a nisbetle “hâkim olma, itaat altına alma, hesaba çekme, ceza-mükâfat verme”; mahlûk ve âbid olan kula nisbetle “boyun eğme, aczini anlama, teslim olma, ibadet etme”dir.
Dinin temel gayesi Allah'ın tek olduğunu ve tek yaratıcı olduğunu göstermektir. İnsanların huzur ve barış içinde yaşaması gerektiğini anlatmak da dinin temel gayeleri arasındadır. Bunların için din, can, akıl, nesil, mal ve sağlığın korunması da bulunur.
Din felsefesi dini konu edinen, dinin insan var oluşunun kaynağı, insan doğasının ve kaderinin kaynağı ve değerleri ile ilgili sorunları ele alarak sorgulayan felsefe disiplinidir.
1.3.
“Din” kelimesi, “boyun eğmek, itaat ve ibadet etmek”1 anlamına gelmektedir. Meselâ, “Akıllı kişi nefsine boyun eğdiren onu (Allah'a) ibadet ettirendir.”2 hadisinde geçen “dâne” fiili sözlük anlamında kullanılmıştır. Hz.
Din, akıl sahiplerini kendi hür iradeleriyle en iyiye, en doğruya ve en güzele ulaştıran ilahî nizamdır. İnsana kendi mahiyetini, varlık ama- cını, Allah'a ve O'nun yarattıklarına karşı so- rumluluklarını bildiren öğretidir. Allah'ın emir ve tavsiyeleriyle çizdiği yoldur.
Eski İran'da MÖ 1400-1200 arasında bir peygamber olarak kabul edilen Zerdüşt tarafından kurulan Zerdüştlük inancı, varlığını sürdürmeye devam eden en eski dinlerden ve kayıtlara geçmiş olan ilk tek tanrılı inançlardan biridir.
Felsefede Tanrı kavramı; “ilk neden”, “ebedi ilke” ya da “insanlığın, yaşamın ve doğanın tamamının en yüce aşaması” olarak açıklanır ve çoğunlukla ilah veya mutlak olan şeklinde tanımlanır.
Bilindiği gibi din felsefesi, din felsefesi olarak bu sahanın hem isim hem de disiplin babası olan Hegel'le başlatılır.
Bayrakdar kendi görüşünü s. 158' de açıklar: "İbn Rüşd'e göre, fel sefe, insanı din aleyhine götürmez, dine doğru götürür. Felsefe gerçeğiyle din gerçeği ayrı iki gerçek değil, aynı gerçeğin ayrı iki ifadesinden başka bir şey değildir".
Yani din, insanın Allah, insan ve diğer varlıklarla olan ilişkilerini tanzim eden ve insanın hayatını yönlendiren, bunlarla ilgili tutum ve davranışlarına esas teşkil edecek prensipler bütününe verilen isimdir. Din, insanlara kim olduklarını, var oluş sebep ve hikmetlerini öğretir.
Orijinal Soru: dinler insan icadı mıdır ? Evet,dinler insanın düşüncesinin ürünüdür.
2–Malın Muhafazası, 3–Dinin Muhafazası, 4–Aklın Muhafazası, 5– Neslin Muhafazası.
Dinler, insanların ihtiyaçlarını karşılamak ve ona dünyadaki yaşam biçimini değiştirmesi için örnek niteliğini taşır. Dinin önemli olmasının nedeni, bu dünyada yaşama anlam katması, diğer ifadeyle anlamsız olmadığını göstermesidir. Her dinin kendi içerisinde farklı birçok kavramı bulunur.
Din, genellikle doğaüstü, kutsal ve ahlaki öğeler taşıyan, çeşitli ayin, uygulama, değer ve kurumlara sahip inançlar ve ibâdetler bütünü.
Dini kuralların benimse- nip yaşanmasına dindarlık, dini değerleri hayatına tatbik eden kişi ve toplumlara, dindar kişi ve toplum adı verilir. Ahlak ise bireyin, Yüce Yaratıcı'ya, kendisine, diğer insan ve varlıklara karşı görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi demektir.
Farabi'ye göre din, toplumun mutluluğa ulaşması için zorunlu temellerden biridir. Toplumsal bir olgu olan din, toplumu belirli bir yaşayışa yönlendirerek, belli bir amacı gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Toplum içerisinde bir birlik oluşturulması, belirli duyguların geliştirilmesi için ortak bir din gerekmektedir.
İnanç esasına dayanan din bilgisi dogmatiktir. Yani dogmalar, tartışılmaz, kendilerinden kuşku duyulamaz. Bu açıdan din bilgileri mutlaktır.
Din felsefesinin önemi, başlıca Tanrı hakkındaki alternatif inançlar, Brahman, kutsallık, dini tecrübenin çeşitliliği, bilim ve din arasındaki etkileşim, dinsel olmayan felsefelerin meydan okuması, iyi ve kötünün kapsamı ve doğası, dinsel davranışların kaynağı, tarih ve ölüm ve diğer önemli ilgi alanları nedeniyledir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri