Dini kuralların benimsenip yaşanmasına dindarlık, dini değerleri hayatına tatbik eden kişi ve toplumlara, dindar kişi ve toplum adı verilir. Ahlak ise bireyin, öncelikle Yüce Yaratıcı'ya, daha sonra kendisine ve diğer insan ve varlıklara karşı görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi demektir.
Ahlak, bütün insan ilişkilerinde “iyi” (kötü) ve “doğru” (yanlış) değer yargılarının oluşturduğu bir sistem bütünüdür. Din de esasen iyi ve doğruya ulaşmak, kötüden korunmak ve uzaklaşmak için bazı kurallar koymuştur. Ahlak kuralları dinden bağımsız şekilde kendiliğinden oluşabilir.
İslam'a göre ahlak, hem dinin bir parçasını oluşturur hem de ondan ciddi bir şekilde etkilenir. Bu sebeple ahlakın, dinden bağımsız olarak düşünülme- si mümkün değildir. Ancak dindarlık ile ahlak arasındaki ilişki, insanın her zaman görmek istediği, fakat bazen göremediği olumsuz bir şekilde ortaya çıkabilmektedir.
Din; kutsala, metafizik değerlere ve doğaüstü olaylara ve güce yani tanrıya yer veren ve inananlara bir yaşam biçimi sunan inanç sistemidir (Kirman, 2016: 79). Ahlak; insanların hayatları boyunca bütün canlılarla ilişkilerini düzenleyen ve yol gösteren değerler sistemidir.
İyiye ve doğruya yönelmiş eylemi talep eden kurallardır. Bazı davranışlara üstün değerler yüklenerek yapılması teşvik edilir. Ahlak kuralları bireylerin davranışlarını düzenlemeyi amaçlayan, bunu yaparken de iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış davranışın ne olduğu sorusuna cevaplar veren kuralların tümüdür.
İlgili 39 soru bulundu
AHLAK KAVRAMI
Bir toplumda iyi ya da kötü olarak kabul edilen davranışları belirleyen yazısız kurallardır ve en iyi yaşama şeklinin ne olduğunu saptamaya çalışır. Ahlak, kişi vicdanının belirli hareketleri doğru ve iyi olarak sınıflandırmasıdır. Ahlak herkesin onayını almış, uzlaşılmış bir çerçevedir.
Kur'an ve Sünnet'e göre hakkında nas bulunan konularda yükümlülüğün ve dolayısıyla ahlâkın kaynağı dindir.
AHLAK DİNDEN ÖNCEDİR
Dolayısıyla ahlak, dinlerden bağımsız konuşulabilir, ancak dinler ahlaktan bağımsız konuşulamaz.
Ahlakın temeli din değildir. Ahlak denilen şey dinlerden önce hatta ve hatta insanoğlundan bile önce var olan bir şeydir. Sosyal olan bütün hayvanlarda Ahlak vardır.
Allah ın öğütleri dinler aracılığıyla insanlara ulaştırılmış olur. Ahlak, kişinin yaşadığı çevre ve eğıtimiyle de şekillenen ya da doğuştan getirilen davranış ve insanalara karşı tutum biçimidir. Ahlaklı insanlar toplum içerisinde toplum kurallarına uygun ve birbirine karşı saygı ve sevgiyle yaklaşırlar.
DİN KURALLARI. Din kuralları; Tanrının koyduğuna, peygamberlerin insanlara ulaştırdığına inanılan, müeyyidesi cehennem korkusu olan emir ve yasaklardır. Ahlak kuralları; insanın kendi vicdanının koyduğu ve yine kendi davranışlarını düzenleyen, vicdan azabı ile müeyyidelendirilmiş emir ve yasaklardır.
Ahlakın temeli fıtrattır, yaratılıştır, 'kalu bela'dır. İnsana yakışan, fıtratını korumak ve ona bağlı kalmak yani “sıddık” olmaktır. Ahlakın temeli insanın fıtratı üzere, yaratılışı üzere kısaca İslam üzere olmasıdır. Ahlak, insanın fıtratına titizlikle, coşkuyla ve büyük bir tutkuyla bağlı kalmasıdır.
DİN GÜZEL AHLAKTIR
Güzel ahlaka sahip olan kişiler kötü sözden, kötülüklerden ve küfürden kaçınırlar. Dinimiz güzel ahlaka son derece önem vermiş olup, iyi huylar edinmemizi ve kötü huylardan kaçınmamızı buyurmuştur. İslam dinine göre güzel ahlaklı kişilerin ahiret yaşamı güzellik ve mutlukla çevrilidir.
Din, nadiren de olsa ilmet, genellikle doğaüstü, transandantal ve cansal unsurlarla ilişkilendirilmiş, çeşitli ayinler ve uygulamaları içeren, ahlak, dünya görüşleri, kutsal metinler ve yerler, kehanetler, etik kuruluşlarından oluşan bir sosyo-kültürel sistemdir.
Dindar ya da inançlı olmayan insanların da ahlaki değerleri var. Demek ki ahlaklı bir insan olmak için din gerekmiyor.
Güzel ahlaklı kimse, edeplidir az konuşur, hatası azdır, gıybet etmez, Allah için sever, Allah için buğzeder, emanete riayet eder, komşu ve arkadaşını korur. Bütün hasletlerin başı ise hayadır. Hazret-i Hızır buyurdu ki: (Güler yüzlü ol, hiddetlenme!
Ahlaksız bir toplumun yaşaması ve varlığını sürdürmesi mümkün değildir. İnsanoğlunun ve diğer varlıkların kurtuluşu ancak ahlaklı toplumlar inşa ederek olacaktır. Evrenin değişik yerlerinde bulunan farklı varlıkların farklı değerleri ve değer yargıları olabilir.
Ahlak delili, bir durumu kanıtlamaya yönelik olan düşüncedir. Ahlaki değerlerden yola çıkılarak bu düşünce ortaya çıkmıştır. Ahlak Delili Neyi Kanıtlamak İçin Kullanılır? Ahlak delili, Allah'ın var olduğunu kanıtlamak için kullanılır.
🔴 Cevap: Kur'an ahlakı dediğimizde Kur'an-ı Kerim'in bize, Müslümanlara yönelik olarak emir ve tavsiyelerde bulunduğu ahlaki ilkeleri anlayabiliriz. Bildiğimiz gibi Kur'an ı Kerim de ibadetlerle ilgili ayet-i kerimeler var. Bunun yanında günlük yaşam ve hukuki düzenlemeler ile ilgili ayet-i kerimeler var.
Anayasanın 24. maddesine göre, din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer almaktadır.
Doğru Ahlak:
Ahlaki bir kişi, özellikle etik olan davranış konusunda, davranışları iyi veya erdemli olan kişidir. Aynı zamanda doğru ve etik olanı yapmaya çalıştığınız anlamına gelir. Yanlışı ve doğruyu bildiğimizde, doğru olanı yapmak için potansiyel olarak motive olabiliriz.
Kaynak farkı: Hukuk kurallarını hukuk düzeninin yetkilendirdiği kişiler koyar. Ahlak kuralları bu bakımdan daha otonom bir özellik gösterirler. Hukuk kuralı bireyin dışında ona üstün bir iradenin ürünü iken ahlak kuralları bireyin vicdanının ürünü olarak ortaya konulurlar.
Ahlak, her toplumun içerisinde kendi yaşam tarzlarının sonucu olarak oluşan soyut bir olgudur. Bir çekirdek ailenin bile kendi içerisinde diğer herkesten farklı bir aile ahlakı vardır. Bu büyük ölçekte kent ahlakını, ve daha büyük ölçekte toplumsal ahlakı beraberinde getirir.
Ahlakî değerler insan içindir, insanda başlar yine insanda tamamlanır. Bu değerler, bütün insanlar için bağlayıcıdır. Ahlakî değerler şartsız, kesin ve evrenseldir.
Bir başka ifadeyle, ahlak felsefesi, insan yaşamındaki değerler, ilkeler ve yargıları inceleyen felsefe dalıdır. Ahlak kuralları “evrensellik” açısından da “objektif ahlak” ve “subjektif ahlak” olmak üzere ikiye ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri