Empatik Dinleme Nedir? Empatik dinleme, konuşma sırasında diğerlerinin söylediklerine karşı dikkatli ve duyarlı olma pratiğidir. Empatik bir şekilde dinlemek, diğer kişiyle duygusal bir bağlantı kurmayı ve daha içten bir yanıt verebilmeniz için onların deneyimlerini varsayımdan uzak durarak içselleştirebilmeyi içerir.
Bir kişinin kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak olaylara onun bakış açısıyla bakması, o kişinin duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlaması, hissetmesi ve bu durumu ona iletmesi sürecine "empati" adı verilir.
Savunucu Dinleme: Söylenen sözleri kişi kendi benliğine bir eleştiri, bir saldırı olup olmadığını araştırarak dinlemektir. Savunuculuk, bireyin benlik bilincini koruma gereksinmesinden kaynaklanır. Kişi zihin gücünü söz konusu edilen konudan çok, kendisini savunmaya harcar.
Not Alarak Dinleme; dinlenenin daha kolay anlaşılması için ya da hatırlanması amacıyla not alınarak dinleme yöntemine denir. Empati Kurarak Dinleme; bu dinleme türünde dinleyen bir an kendini konuşanın yerine koyara, hangi duygu ve düşünceleri hissettiğini anlamaya çalışarak dinleme faaliyetine girer.
İlgili 18 soru bulundu
1. Gönüllü veya gönülsüz dinleme: Herhangi bir dış baskı altında dinleme, amacına ulaşmayacağı gibi bireyin kendi arzusuyla dinlemesi dinleme sürecinin etkililiğini artıracaktır.
Bu yöntem/teknikler katılımlı dinleme, katılımsız dinleme, not alarak dinleme, kendini konuşanın yerine koyarak dinleme (empati kurma), yaratıcı dinleme, seçici dinleme ve eleştirel dinlemedir.
Dikkatini karşısındaki kişiye verir. Konuşmacıyı sözünü kesmeden dinler. Göz teması kurar. ▪ Son sözü söylemek için çabalamaz. ▪ Dinlerken vereceği cevabı düşünmez. Yargılamadan, suçlamadan dinler (önyargılı değildir). ▪ Duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışır.
İlk olarak, dinleme sürecine tam olarak odaklanarak empati kurmak esastır. Empati kurarak, karşıdaki kişiyi anlama çabası göstermek ve onun duygu ve düşüncelerine saygı göstermek, aktif dinleme becerisini geliştirmenin ilk adımıdır.
Dinleme esnasında konuşmacıyla empati kurulmalı ve yargılayıcı davranışlardan kaçınılmalıdır. Konuşmacının anlattıkları dinleyicinin kendi ifadeleriyle özetlenmelidir. Etkili dinlemede konuşmacının sözü kesilmemelidir. Sorular konuşmanın sonuna saklanmalıdır.
Herhangi bir konuyu tüm gerçekleriyle öğrenmeyi ve anlamayı sağlar. İletişim esnasında yaşanacak olan yanlış anlaşılmalar ve kopukluklar etkin dinleme ile en aza iner. Objektif yorumlar yapabilmek için etkin dinleme gereklidir. Anlatılanı anlayarak dinlemeyi sağlar.
İşitme, sesin algılanma ve işlemlenme sürecidir. Dinleme, işitme ve işitilen mesajı anlama sürecidir.
Empati yeteneği, ciddi sağlık göstergelerinden birisidir. Diğerlerinin o an ne hissettiği veya düşündüğünü, kendi duygu ve düşüncelerinden bağımsız olarak anlayabilme kapasitesidir. Empati, gözleme dayalıdır; diğer kişinin içinde bulunduğu durumu veya duygusunu tahmin etmek veya anlamaktır.
Üzgün bir arkadaşımız bizi aradığında onunla neşeli bir şekilde konuşmayız. Ses tonumuzu daha ciddi ve üzgün hale getiririz. Onunla aynı hisleri taşıdığımızı göstermek için empati kurmaya çabalarız. Karşınızdaki kişinin duygu ve düşüncelerini anlayabilmek empati olarak adlandırılmaktadır.
Empati: Başkalarının nasıl hissettiğini anlama yeteneğidir ve duygusal zeka için oldukça önemlidir. Ancak empati başkalarının duygusal durumlarını anlamaktan daha fazlasıdır. Ayrıca, onlara verdiğiniz yanıtları da içerir. Motivasyon: İç motivasyon diğer önemli duygusal zeka becerisidir.
Bu dinleme sürecinde empati önemli bir yer tutmaktadır. Etkili dinleyebilmede işbirlikçi olmak önem taşımaktadır. Karşı tarafa çeşitli sorular sorulmalı, geri bildirimde bulunulmalı, anlamı kavramak için çaba sarf edilmelidir. Etkin dinlemede esas olan dinleyicinin konuşan kişiyi gerçekten anlamak için dinlemesidir.
Aktif dinleme, konuşmacıyı dikkatle dinlemenizi, dediklerini anlamanızı, yanıt vermenizi ve söylenenler üzerinde düşünmenizi, bilgileri daha sonrası için saklamanızı gerektirir. Aktif dinlemede hem dinleyici hem de konuşmacı, konuşmaya aktif olarak dahildir.
Dinleme süreci; 'duyma', 'anlama ve hatırlama', 'yorumlama', 'değerlendirme' ile 'tepki' aşamalarından oluşmaktadır.
Dinleme sadece iletişim kurma aracı değil aynı zamanda öğrenme, anlama, zihinsel, duygusal ve sosyal becerileri geliştirmek için önemli bir alandır. Çocuklar dinleyerek, çeşitli bilgileri öğrenerek hem dinleme becerilerini hem de zihin becerilerini geliştirirler.
Literatürde dinlemenin en az beş türünün bulunduğu kaydedilmektedir (Verderber, Verderber, Berryman- Fink, 2010:223-224): Takdir edici dinleme: söylenenden keyif almaya odaklanılan dinleme. Ayrım yapan dinleme: mesajın tam olarak anlaşılmasına odaklanılan dinleme.
Yanlış Dinleme Biçimleri
Dinlerken başka şeyler düşünmek veya ilgilenmek. Konuşmacının sözünü kesmek. Konuşmacıyı dinlemek yerine onun görünüşü ile ilgilenmek. Sabırsız olmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri