İdeal insanın ahlakı Allah'ın ahlâkıdır. Hiçbir değer ve ülkü Allah'ın yerini tutamaz. İdeal insan tıpkı Hz. Muhammed gibi, yalnız ve ancak Allah'a tapınan ve ondan yardım dileyen, başka insan fert ve gruplarına boyun bükmeyen insandır.
İmansız, yani kâfir olarak ölmemek için, ilim sahibi olmak, ihlâsla amel etmek, haramlardan kaçıp ibadetleri yapmak şarttır. İnsan nasıl yaşarsa öyle ölür. O hâlde, imanlı yaşamak lazımdır. İmanlı yaşamak için de, haramlardan sakınmak ve ibadetleri yapmak gerekir.
Sâlih insan, iyi yönde çalışan, kendine, ailesine, çevresine ve bütün insanlara faydalı olan, iyiyi, güzeli, doğruyu ikame etmeye çalışan bir kişiliktir. Sâlih insanın ortaya çıkması için bazı şartlar gereklidir. Bunların başında iman, ilim, amel, ihlas ve ihsan gelmektedir.
Günlük yapacağımız ibadetleri şöyle sıralayabiliriz:
- Beş vakit namazımızı kılmalıyız. - Her gün az da olsa Kur'an, Cevşen ve dini bir kitap okumalıyız. - Gece teheccüt namazına kalkmaya çalışmalıyız. - Yolda giderken salavat getirebiliriz veya ezberimizdeki Kur'an-ı Kerimi okuyabiliriz.
İlgili 38 soru bulundu
Zikir bir ibadettir ancak onu diğer ibadetlerden ayıran onun için bir şekil, mekân ve zamanın tahsis edilmemesi, herhangi bir sayıyla tahdit edilmemesidir. Her zaman, her yerde, her hâlde sayısızca yapılabilir bir ibadettir. Bu sebeple “Allah'ı anmak, en büyük ibadet” (Ankebut, 29/45.)
Bu şartlar sırasıyla: Şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, oruç tutmak ve hacca gitmektir. Şehâdet etmek dışındaki şartlar itîkâdî yani dininin inanç esaslarına dâir olmayıp, âmeli yani davranışsal, ibâdetsel şartlardır.
Salih amel Kur'an'da "Allah'a ibadet" olarak da tesbit edilmiştir (Kehf, 18/110). Bu kapsamda, bedeni ibadetlerden namaz ve oruç, mali ibadetlerden zekât ve sadaka, hem bedeni ve hem de mali bir ibadet olan hac ibadeti de birer salih ameldir (Aydın, 1981:199).
Kendisini toplumdan soyutlayan, diğer insanlarla beşeri ve sosyal münasebetlerini kesmiş bir insan, İslama göre ideal bir insan değildir. Peygamberimiz (sav); “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.” [1] buyurmaktadır.
“Salih amel”, din dilindeki yaygın kullanımı ile öncelikle Allah Teâlâ'ya ibadet ve taatte bulunmak, Allah'ın kullarının yararına faydalı işler yapmak demektir. Helâl ve meşru olan her türlü iş, şayet düzgün, sağlam, dürüst yapılıyorsa bu, salih amel olarak nitelenir.
Sual: Bir kalpte imanın bulunup bulunmadığının alameti, işareti var mıdır, varsa bu alamet nedir? Cevap: Allahü teâlânın emirlerini yapmamak, günahlardan sakınmamak, kalbin bozuk olmasındandır. Kalbin bozuk olması, İslâmiyete tam inanılmamasıdır. Mümin olmak için, yalnız kelime-i şehadeti söylemek yetişmez.
İslam, teslimiyeti, teslimiyet Allah'a güvenmeyi / ona tevekkül etmeyi gerektirir. Tevekkül ise dünya ve ahiret saadetini netice verir. Bediüzzaman'ın ifadesiyle, “İman tevhidi, tevhid teslimi, teslim tevekkülü, tevekkül saadet-i dareyni iktiza eder.” (Sözler, Yirmi Üçüncü Söz, Üçüncü Nokta).
İman eksikliği, imanı kuvvetlendirmek suretiyle giderilir.
İmanı kuvvetlendirmenin birkaç yolu vardır: a) İlim ve tefekkür yoluyla âfâki ve enfüsi alanlardaki -iman esaslarını kuvvetli bir şekilde ispat eden- delilleri öğrenmek, bununla tahkiki imanı elde etmek suretiyle eksikliğimizi tamamlayabiliriz.
Allah (c.c.) insana AKIL nimeti vermiş, düşünmeyi, konuşmayı ve yazmayı öğretmiştir. İnsan; aklı sayesinde, Estetik zevklere, Ekonomik faaliyetlerde bulunma özelliğine, Şehirler ve uygarlıklar kurma kabiliyetine sahip olmuştur.
Peygamberimizin kadınlarla ilgili hadisleri!
“Sizin en hayırlınız, ehline (eşine ve çocuklarına) en hayırlı olanınızdır. Ve ben de ehline karşı en hayırlı olanınızım.” “Mü'minlerin îmân bakımından en olgunu ve en hayırlısı, hanımına karşı en hayırlı olanıdır.”
Bu ve bu gibi hadislere bakıldığında, insanların en hayırlılarının ilk üç nesil olduğu (yani sahabe, tâbiîn ve tebe-i tâbiîn) iddia edilmektedir.
En hayırlı iş Peygamber efendimizin yaptığı iştir. * Allah'ın dinini, Allah'ın kullarının ayaklarına kadar götürmek ne büyük zevktir. * Tasavvuf, vakti, en değerli olan şeye sarf etmektir. * Tasavvuf, herkesin yükünü çekmek ve kimseye kendi yükünü çektirmemektir.
Muhammed b. Kerrâm ve mensuplarınca benimsenen bu görüş imanı kalbin tasdiki değil dilin ikrarı, küfrü ise Allah'ı dil ile inkâr etme olarak anlar (Eş'arî, s. 141; Ebü'l-Hüseyin el-Malatî, s. 151). Mürcie'nin iman tariflerinin hiçbirinde amel imana dahil edilmemiştir.
"Salih amel" Allah'a ibadet yapmak ve insanların yararı için yapılan faydalı işler anlamına da gelir. Meşru olan ve helal olan her türlü iş, sağlam, düzgün ve dürüst bir şekilde yapılıyorsa bu salih amel şeklinde de tanımlanır.
Dinin inanç özünde üç temel vurgu vardır: Allaha iman, nübüvvete-vahye iman ve ahirete iman.
Sefamerve - İslamın İmanın Şartları İslam'ın beş şartı sırasıyla: Kelime-i Şehadet getirmek, namaz kılmak , zekat vermek, oruç tutmak ve hacca gitmektir.
a) İman, ihlas, niyet, tefekkür, marifet, sabır, takva gibi kalbî ibadetler. b) Namaz, oruç, dil ile zikir ve dua, ana-babaya iyilik, insanlara iyi muamele ve sıla-i rahim gibi beden ile yapılan ibadetler. c) Zekât, sadaka, yakınlara ve fakirlere yardım, Allah yolunda infak gibi mal ve servetle yapılan ibadetler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri