İslâm'da da evlenecek kıza ana-baba veya koca tarafından çeyiz hazırlanması, aile hukukunun gereklerindendir. İslâm'a göre çeyiz adı altında yapılan eşya, kadının hakkı ve malıdır.
Çeyiz hazırlama konusu yöreden yöreye değişiyor. Ancak genellikle, kız tarafı hazırlıyor. Kız tarafı, evlendiği zaman çeyiziyle birlikte yeni evine gidiyor.
Bununla birlikte hem gelin hem de damat tarafı çeyiz hazırlığı yapıyor. Geleneklere göre düğün, nişan gibi etkinliklerin yanında çeyiz hazırlıkları gelin ve damat tarafı arasında bölüştürülerek yapılıyor. Mesela, düğün masraflarını erkek tarafı karşılarken çeyiz eşyalarının hazırlığı kız tarafından yapılıyor.
ÇEYİZ ALMA : Düğünden bir iki gün önce damat tarafı kendi hazırladıkrı çeyizleri kız tarafına akrabalarıyla beraber götürür. Kız tarafı, daha önceden hazırladığı çeyizleri (Bir iki gün önveden kız tarafının komşu hanımları kızın evinde toplanarak kızın hazırladığı çeyizleri düzenler ve toparlarlar.
Karaca'nın gelin bohçası içeriği genellikle bir yatak örtüsü takımı, çarşaf takımı, havlu takımı, bornoz, uyku seti, pike takımı, yastık, yorgan, mutfak havlusu, mutfak önlüğü, çatal bıçak takımı, tava seti, çay takımı, kahve takımı, yemek takımı, çamaşır sepeti, çamaşır makinesi fileleri, klozet takımı ve diğer birçok ...
İlgili 36 soru bulundu
Beyaz eşyalardaki alınacakların bölüşülmesi yöreden yöreye değişiklik gösterse de çoğunlukla; televizyon, buzdolabı ve bazı ev aletleri erkek tarafından karşılanırken; çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, yatak örtüleri, tencere takımları, halılar ve perdeler kız tarafından alınır.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Gelinin çeyizi de gelinle birlikte getirilir. Oğlan evine gelindiğinde kızın akrabalarından birisi çeyiz sandığının üzerine oturur ve bahşiş alır. Bunun yanında çeyiz sermeye gidenler oğlan evinde sandık açılmıyor damat gelsin diyerek bahşiş isterler. Bahşişi aldıktan sonra çeyizi sererler.
Önce erkek tarafı kızın evine gider. Erkek tarafı nişan töreni öncesi kıza nişan elbisesi, ayakkabı ve çanta gibi ürünle alır. Ayrıca gecelik takımı, sabahlık, iç çamaşırı, makyaj takımı, çorap, terlik, parfüm gibi hediyeleri alır.
Asıl konumuz bugün, Damatlığı Kim Alır? Konusuydu. Elbette ki gelinlik nasıl damat tarafı tarafından alınıyorsa, damatlık ta gelin tarafınca almalıdır.
Muhammed ve İslâmiyet, Medine Devri, II, 216) İslâm'a göre kadın, kendisine verilen mehirle veya şahsî malıyla çeyiz yapmaya zorlanamaz. Kadının babası da kendi malından çeyiz yapmak zorunda değildir.
Nişan yüzüklerini genellikle kız tarafının yüzüğünü erkek, erkek tarafınınkini kız alır. Nişan yüzükleri; nişan tepsisi ve bir kurdele ile birlikte gelir. Aile büyüklerinden birinin konuşması ve iyi dileklerle birlikte çiftlerin sağ el yüzük parmaklarına yüzükler takılır ve kırmızı kurdele kesilir.
Nişan takıldığı dönemde erkek tarafının gelin için, kız tarafının da damat için hazırlamış olduğu bohçalar, günümüz modern çağdaki adı ile kız ya da erkek çeyiz seti, oldukça zengin bir içeriğe ise çoğu zaman yöreye ve adetlere göre değişiklik göstermektedir.
Gelin ve damat adayları, ev kurmak için gereken her eşyayı anlaşarak almak zorundadır. Erkek tarafı, salon, oturma odası ve beyaz eşya takımlarını almakla yükümlü iken, kız tarafının ise mutfak eşyaları, yatak odası ve banyo ürünlerini alması beklenir.
Ancak çeyiz parası için de kız tarafının aşırı lükse kaçmaması gerekir. Bunun dışında erkek tarafından istenen başlık parası, kapı parası, yol parası gibi şeylerin İslam'da hiçbir şekilde yeri yoktur. Buna binaen; para verilmediği takdirde gelini eşinden saklamak veya hapsetmek caiz değildir.
Çeyiz alma işlemi ise düğüne ortalama 10-15 gün kala damadın ailesi tarafından tutulan araçla gelip, çeyizin alınmasıyla başlar. Çeyiz almaya, toy beyi ve damadın yakınlarından genç erkekler gider.
Gelin, koca evinin kapısından içeri girerken kaynana, daha önceden hazırladığı cam bir kaba veya küp (cere) gibi bir şeyin içerisine buğday, şeker, para koyar. Gelin içeriye girerken kaynana bunları gelinin üzerine saçar.
Düğünde Kız Tarafı Ne Takar? Düğünde kız tarafı geline ve damada takı takar. Damada genellikle saat ve altın zincir takarken geline ise tam altın ve birkaç bilezik takabilirler. Bazı yörelerimizde geline burma bilezik takmak adettir.
NİŞAN TÖRENİ
Kız tarafına erkek tarafından getirilen hediyelerer karşılık, kız tarafı da öncelikle erkeğin nişanda giyeceği takım elbise, gömlek, kravat, çorap ve ayakkabısını alır. Kız ve erkek birbirlerinin nişan yüzüklerini alırlar.
Türk gelenek ve göreneklerine göre nişanı ve nişan masraflarını kız tarafının karşılaması doğrudur. Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur.
Erkek tarafı söz yüzüğü haricinde geline bir hediye olarak genellikle değerli bir kolye ya da bileklik takar. Nişan merasiminde ise erkek tarafının geline 2'li ya da 3'lü takı seti takması yeterlidir. Ancak bazı bölgelerde setin yanında geline 2- 3 bilezik takıldığı da görülmektedir.
Ülkemizde yerleşmiş geleneklere göre; damat tarafı gelinlik, yüzük, çiçekler, nikâh ve düğün masrafları ve balayı harcamalarını karşılar; gelin tarafı yatak odası ve mutfak takımlarını, çeyiz, davetiye, ilan, fotoğraf ve film masraflarını karşılar.
Gelinin ailesinin kızlarına 2 veya 3 bilezik takması uygun görülüyor. Anne de baba da hayattaysa, iki kişi de birer bilezik takabiliyor. Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor.
Erkek tarafı geline genelde kolye, küpe, yüzükten oluşan takı seti hediye eder. Geline ayrıca 2,3 tane de bilezik takılabilir. Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir. Bu tamamen ailenin zevkine ve tercihine göre değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri