Hamile kadın beyin yerse çocuğunun sık sık grip ve nezle olacağına burun akıntısıyla yaşayacağına inanılır. Hamilelerin mezarlık ziyaret etmesine izin verilmez. Hamile kadın çocukta herhangi bir hastalık olmasın diye mantar yemez. Hamile kadın cenaze evine götürülmez.
Ama gereklilik halinde ihtiyacı kadar girip çıkmalarına da cevaz vardır. Kabir ziyaretinde abdestli olmak şartı yoktur.
Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı açıklamalara göre adetli ve regl dönemlerinde kadınların kabir ziyareti yapmalarında hiçbir sakınca bulunmamaktadır.
Meleklere iftiradır. Sual: Kabir ziyaretine giderken, bebekleri de götürmek zorunda kalıyoruz. Bir mahzuru olur mu? Hayır, mahzuru olmaz.
Kabir ziyaretinde abdestli olmak şartı yoktur. Kuran okuyacaksanız ezberden abdestsiz okumak caizdir. Ama mushaftan okuyacaksanız abdestli olmanız gerekir.
İlgili 31 soru bulundu
İkindi namazından sonra, güneş batıncaya kadar başka namaz yoktur." (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I/19, II/42, III/95). Bu iki vakitte yalnız nâfile namaz mekruhtur, farz ve vacip bir namaz kılmak mekruh değildir. Cenaze namazı kılınabilir, tilâvet secdesi de yapılabilir.
Kabirleri ziyaret eden kimse, kıbleye veya ölülerin yüzüne karşı dönerek " es Selâmu aleyküm yâ ehlel kubûr. Ve innâ inşâallahu biküm le-lâhikûn " (Ey kabir halkı! Allah'ın selâmı üzerinize olsun. İnşâallah biz de size (bir gün) kavuşacağız.)
Arefe günlerinde vatandaşların en sık yerine getirdiği uygulama ise kabir ziyaretidir. Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı arefelerinde vatandaşlar öteki dünyaya göçen yakınlarının kabirlerini ziyaret eder, onlara dua eder ve Allah'ın affına sığınırlar.
Şurada Paylaş! * Kabir ziyareti yapan bir kimse ayakta, "Esselamü aleyküm, ya Ehle dar-il kavm-ilmü'minin! İnna İnşaallahü an karibin biküm lahikun" der ise sonrasında ise, besmele ile 11 İhlas suresi ve bir Fatiha okur.
Doğumdan sonra kırk gün süreyle anne ve çocuk evden dışarı çıkmaz, mezarlığın yanından geçirilmez.
Âdetli kadınların, cenazenin yanında bulunmaları ve kabir ziyareti yapmaları caiz midir? Âdetli olsun veya olmasın kadınların, cenazenin yanında durmaları, açıp yüzüne bakmaları ve kabir ziyaretinde bulunmaları caizdir (İbn Nüceym, el-Bahr, 2/184; Haskefî, ed-Dürrü'l-muhtar, 1/117).
Geceleyin de kabir ziyareti yapılabilir. Sual: (Kabir ziyaretine gidildiğinde, yedi kat elbise giymek veya avret yerine yedi kat bez koymak gerekir. Konmazsa ölüler avret yerini görür) deniyor.
Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'ân okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.) “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'ân'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) buyurmuştur.
Cünüp bir kişinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi ise haramdır. Elini ağzını yıkamadan yiyip içmesinin ise mekruh olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle zorunlu bir hal olmadıkça ilk fırsatta boy abdestinin alınması gerekmektedir.
Cünüp iken bebeğin emzirilmesi caizdir. Ancak bu durumda olan bir kadının bir an önce gusül abdesti alması uygun olur.
Cinsel İlişki Sonrası Hemen Gusül Alınmasının Hükmü
Kadın ilişki sonrası namazı kaçırmamak için hemen gusül alsa ama kasılma olmaksızın sıvı gelse bu durumda abdest yeniler gusül gerekmez. Not: (İlişki esnasında veya sonrasında kasılma olmaması ve dışarı meni ya da sıvı çıkmaması durumunda da gusül gerekir.
Mezar üzerine su dökülmesinin nedeni ise mezar üzerinde olan toprağın yeşillenmesini ve toprağı koruyarak rüzgardan etkilenmemesini sağlamak olmaktadır. Mezar üzerine su dökmek dinen ise Hazreti Peygamberin yapmış olduğu bir sünnet olduğundan manevi olarak fayda vereceği düşünüldüğü için yapılmaktadır.
- Kabir azabını aşağıdaki dua'yı 3 kez okuyarak kıyamete kadar kaldırılacağı söylenmekte. Kişi münafık ve kafir olmadığı müddeçte eğer mümin ise ve göreceği bir azap varsa , bu duayı birisi onun kabrinin başında 3 kez okursa kıyamete kadar azabının kaldırılacağı söyleniyor.
Hadislere göre, kabirde ilk gece ölünün çeşitli aşamalara tabi tutulduğu çok önemli bir gecedir. İlk olarak Ruman adlı bir melek, amel defterini oluşturmak için kabre gelir, sonra “Nekir ve Münker” veya “Beşir ve Mübaşşir” adlı iki melek kabre gelerek ölünün inanç ve yaptıkları ameller hakkında ölüyü sorguya çekerler.
Ruh, evine her zaman gelir; ruh genellikle Cuma akşamları ve bayram akşamları gelir. O günlerde dua okunur ki, ruh ağlaya ağlaya gitmesin; güle güle gitsin.
"Ölünün kendisini ziyâret edeni hissetmesi konusunda Allah Teâlâ en iyi bilendir. Seleften bazı kimseler, ölünün kendisini ziyâret edeni hissettiğini söylemişlerdir. Ancak bildiğimiz kadarıyla buna delâlet eden hiçbir açık delil yoktur.
Peygamber Efendimiz bir kabrin yanından geçerken yanındakilere "Selam size ey mü'minler yurdunun sakinleri!" diyerek selam vermelerini emir buyurmuşlardır. Selam anlayana verileceğine göre ölüler kendilerini ziyaret edenleri tanıyorlar demektir.
Peygamber (s.a.s.), geceleri Baki' kabristanına gelir ve “Müminler yurdunun sakinleri, sizlere selâm olsun. İnşaallah biz de size katılacağız. Bizler ve sizler için Allah'tan afiyet dilerim; Allah'ım, Baki' kabristanında bulunanları bağışla.” (Müslim, Cenâiz, 102 [974]) diye dua ederdi.
Ölünün Kabrinde Üç Kere Okununca Kıyamete Kadar Azabı Kaldıracak Bir Dua. Allâhümme bi haqqi seyyidinâ Muhammedin ve âli Muhammedin sallallâhu aleyhi ve selleme lâ tüazzib hâzel meyyit.
Peygamber`in kabrini ziyaret, ruhlara ferahlık sağlar ve yüce duyguların oluşmasına yardım eder. Hz. Peygamber`in ve Allah`ın veli kullarının kabirlerini ziyaret için yolculuğa çıkmak menduptur. Bir hadis-i şerifte; "Kim, beni öldükten sonra ziyaret ederse, sanki hayatımda iken ziyaret etmiş gibi olur" buyurulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri