Her ne olursa olsun, mahkeme kararıyla da olsa eski karı koca özgür iradeleriyle evlenmek isterlerse Kur'ân buna engel değildir.
Evlilik, boşanma, ölüm ya da evliliğin iptali gibi bir sebeple sona erdiğinde erkek istediği zaman evlenebilecekken kadın için 300 günlük zorunlu bekleme süresi vardır. Bekleme süresi (iddet müddeti) nesep gibi önemli bir konuda karışıklıklar yaşanmasını önlemek için konulmuştur.
Boşanan eşler birbirleriyle yeniden evlenebilir mi? Eşler arasında boşa(n)ma dinen üç kere ile sınırlandırılmıştır. Birinci ve ikinci boşa(n)ma sonrasında eşlerin yeniden bir araya gelme imkânı vardır (el-Bakara 2/229).
Allah bunları bilmek, öğrenmek isteyenler için açıklar." (Bakara 2/229,230). Üç talakla boşanan eşlerin tekrar evlenebilmeleri için, boşanan kadının başka biriyle evlenmesi ve bu evliliğin hilesiz, muvazaasız, sahih bir şekilde ve evlilik amacına uygun olarak yapılması ve zifafın gerçekleşmesi gerekir.
Türkiye Cumhuriyeti Medeni Kanunu'na göre, boşanmış bir erkek istediği zaman tekrar evlenebilir, ancak boşanmış bir kadın boşanmanın kesinleşmesinden itibaren 300 gün beklemek zorundadır. Bu süre, kadının hamile olup olmadığının tespit edilmesi ve çocuğun babasının kim olduğunun belirlenmesi içindir.
İlgili 17 soru bulundu
ESKİ EŞLE TEKRAR EVLENİRKEN GEREKLİ BELGELER
Medeni Kanun Madde 130'da “Yeniden evlenmek isteyen kimse, önceki evliliğinin sona ermiş olduğunu ispat etmek zorundadır” hükmüyle karşılığını bulduğu üzere yeniden nikah kıyılabilmesi için evliyken kullanılan kimlik kartının mutlaka değiştirilmesi gerekir.
Üç talâkla boşanmış bir kadının ayrıldığı kocasına tekrar dönebilmesi amacıyla bir başka erkekle evlenmesi. Belli lafızlarla nikâh akdinin bozulması, boşama ve boşanma anlamında fıkıh terimi. Şîa'nın Ca'feriyye kolu tarafından meşrû kabul edilen geçici evlilik.
Nikah bir defa kıyılır ve talak vuku bulmadıkça bir daha bozulmaz. Bu bakımdan nikah tazeleme olayı yapılması gerekmez.
Kadın istediği zaman, kendini boşayabilir. Kendisine boşanmak hakkı verilen kadın, kocasına (Seni boşadım) derse, boşanma işi gerçekleşmez. (Kendimi boşadım) demesi lazımdır. Nikah yapılırken kadın, (Ne vakit istersem, kendimi senden boşamak üzere...)
el Cevab: Üç defa boşayarak ayrılan eşler de kesin ayrılık gerçekleşir. Boşamak haktır. Tevbe gerekmez. Ama bu şekilde boşanma hali oluşunca eşler birbirlerine geri dönemezler.
Mahkeme kararıyla boşanan eşler, dinen de boşanmış olurlar mı? Mahkeme yoluyla boşanan eşler, dinî hükümlere göre bir bâin talâkla boşanmış olurlar. Zira hâkimin boşaması bâin talâk kabul edilmektedir (es-Saîdî, Hâşiyetü'l-adevî, 2/41).
İddet süresi, diğer bir ismiyle iddet müddeti, boşanma davasının ardından veya evliliğin başkaca sebeplerle sona ermesinin ardından kadının yeni bir evlilik yapabilmesi için kanunen beklemek zorunda bırakıldığı 300 günlük süredir.
İslam hukukunda boşanma hakkı
Evlenme sırasında koca isterse kadına istediği zaman boşanabilmek hakkını verebilir. Bu hak kadına sonradan da verilebilir.
Değerli kardeşimiz, Eşlerin üç ay veya daha fazla ayrı durmaları caizdir ve nikaha zarar vermez. Ancak altı aydan fazla ayrı durmamaları tavsiye edilmiştir.
"Hülle" denilen usulün İslâm dininde yeri yoktur.
Peygamber (sav) şöyle buyuruyor: "Allah helal kılıcı -muvakkat koca- ve kendisi için hülle yapılan -eski koca- kimselere lanet etmiştir."(1).
Adam birkaç defa irtidad eder (dindin çıkar) sonra yine dine döner ve her defasında nikâhını tazelerse, karısı kendisine helâl sayılır. Bu dört defa bile tekrar etse, kadının ikinci bir kocaya varması şartı söz konusu değildir. (Celal Yıldırım, Kaynaklarıla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 2/518-519.)
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Kadın, yemek içmek ve giyim gibi temel ihtiyaçlarını karşılamayan kocasından boşanabilir. Çünkü bu tür ihtiyaçların karşılanmaması, evlilik akdine uygun değildir. Yine aynı şekilde eşlerden birinin akli melekelerini yitirmesi, evlilik akdinin feshini gerektirir.
Dinimiz, evi geçindirme ve nikâhı bozma yetkisini erkeğe vermiştir. Fakat bazı durumlarda kadının da nikâhı bozma hakkı vardır. Örneğin kadın, eşinden şikâyet ederek boşanma için mahkemeye başvuru yapabilir. Mahkeme boşanmaya karar verirse nikâh düşmüş sayılır.
el Cevab: Caizdir. Ayette eşlerinin izinleri şart koşulmamıştır. Sünnette eşlerinden izin almak şart koşulmamıştır.
14- Hanımını başka başka üç zamanda birer kere boşarsa, üç defa (Boş ol) veya (Boşadım) derse yahut bir defa (Üç kere boşadım) derse, geri dönüşü olmayacak şekilde nikâh bozulmuş olur.
Evliyken Başkasıyla İmam Nikahı Kıymak Suç Mu? Evli olduğu halde başka biriyle imam nikahı kıyan kişi suç işlemiş sayılır.
Eşinden boşanan kadın pişman olur mu sorusunun cevabı her kadına göre değişmektedir. Boşanan kadınların pişmanlık belirtileri ve boşanmadan sonra duydukları pişmanlık konusu karmaşık ve çeşitli faktörlere bağlıdır. Bazı kadınlar boşanmadan hemen sonra pişmanlık hissi yaşarken, bazıları bu duyguyu zamanla deneyimler.
Kişinin sinir krizi geçirdiği sırada söylediği söz, yaptığı fiil geçersizdir. Bunun ölçütü o an geçtiğinde ne yaptığını hatırlamaması en büyük delildir. Akıl yoksa fiilde yoktur,cinnet anında akıl yoktur. el Cevab: Üç talakla boşama üç talaktır.
Evlilik bağı sona erer. Karşılıklı haklar düşer. Sadece iddet süresince kadının koca evinde kalması ve nafakasının koca tarafından sağlanması hakkı devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri