Ölen kişinin çocukları dedesi ve babası ile bulunuyorsa mirastan hak almaya yetkili değildir. Vefat eden kişinin annesi bir kadın olarak çocukları ya da birden fazla kardeşleri varsa altıda bir miras alabilir. Çocuklar ve birden fazla kardeş yoksa üçte bir alabilir.
a) Anne, ölenin oğlu, kızı, bunların oğlu ve kızı; hangi taraftan olursa olsun ölenin birden fazla kardeşiyle bulunursa altıda bir alır. b) Bunlar bulunmazsa anne, üçte bir alır. c) Bir tarafta baba, öbür tarafta koca veya karı ile beraber bulunursa karı ya da koca, hisselerini aldıktan sonra kalanın üçte birini alır.
7 — Kardeşler. Kardeşler, murisin anası ile birlikte mirasçı iseler, ana tere kenin altıda birini alır. Ölenin erkek ve kız kardeşleri varsa, ana, terekenin altıda birini alır 20. 8 — Hayatta kalan eşin mirası. A) Ölen zevcenin (karının) çocukları yoksa, koca, hayatta kalan eş olarak terekenin yarısına varis olur.
Miras ayeti (Nisâ Suresi 12. ayet) Türkçe anlamı
Çocuğunuz varsa bıraktığınızın sekizde biri onlarındır. Eğer bir erkek veya kadının, annesi, babası ve çocukları bulunmadığı halde malı (diğer) mirasçılara kalırsa ve bir erkek yahut bir kız kardeşi varsa, vasiyetten ve borçtan sonra her birinin payı altıda birdir.
Muris, saklı paylı mirasçıların saklı paylarını ihlal etmemek şartıyla istediğine malvarlığı bırakma hakkına sahiptir. Dolayısıyla baba sağlığında oğluna mal verebilir mi diye bakıldığında, saklı paylı mirasçıların saklı pay oranları ihlal edilmediği sürece bir baba istediği kişiye miras bırakabilir.
İlgili 27 soru bulundu
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 510.-511. maddeleri hükümleri uyarınca yasal şartları sağlanması hâlinde, anne ve babanın çocuklarını mirastan ret (ıskat) hakkı vardır.
Allah konu hakkında Nisa Suresi'nin 11. ayetinde, "Allah size, çocuklarınız hakkında, erkeğe, kadının payının iki misli (miras vermenizi) emreder. (Çocuklar) ikiden fazla kadın iseler, ölünün bıraktığının üçte ikisi onlarındır. Eğer yalnız bir kadınsa yarısı onundur.
a) Vefat eden kimsenin kızı olarak kadın: Erkek kardeşleri ile beraber bulunduğunda kardeşinin aldığı payın yarısını, erkek kardeşi yoksa ve kız tek ise mirasın yarısını alır. Kızlar birden fazla olduklarında ise mirasın üçte ikisini alırlar (en-Nisâ, 4/11). Üçte ikisini aralarında eşit olarak paylaşırlar.
İslam'da Kadınların Miras Hakkı
Şayet tek çocuksa, terekenin yarısı üzerinde hak sahibi olur. Birden fazla kız kardeş olması halinde, kız kardeşler mirasın üçte ikisini eşit paylaşır. Eş olarak kadının miras hakkı: ölenin çocukları varsa mirasın sekizde birini, çocukları yoksa dörtte birini alır.
Mirasın yarısı sağ kalan eşe diğer yarısı ise anne ve babaya ait olur. Anne ve babanın miras payları eşittir. Her birinin miras payı dörtte birdir. Üçüncü ve son ihtimal ise sağ kalan eşin yukarıda yer alan mirasçılar dışındaki diğer mirasçılarla birlikte mirasçı olmasıdır.
Kardeşler arasında miras paylaşımı, mirası murisin eşi ile paylaşıp paylaşmadığına göre değişmektedir: Miras, murisin eşi ile paylaşılıyorsa, eşin miras payı 1/4 olur. Geriye kalan 3/4 ise kardeşler arasında eşit paylaşılır. Miras murisin eşi ile paylaşılmıyorsa mirasın tamamı kardeşler arasında eşit paylaşılır.
Bu işlemi adi yazılı vasiyetname ile de veya resmi noterden düzenlenmiş ya da onaylanmış vasiyetname ile de veyahut şartları varsa sözlü vasiyetname ile de yapabilir. Burada mirasçılıktan çıkarma işlemi yapılırken çıkarma sebebinin açık olması, belirli bir eyleme, işleme ve davranışa dayanması gerekmektedir.
Mirasın mirasbırakanın eşi ile pay edilmesi halinde, eşin miras pay oranı 1/2'dir. Kalan miras payı ise kardeşler arasında eşit şekilde paylaştırılır. Ana ya da babadan birinin sağ olması halinde, sağ olan ana ya da babanın 1/4; kardeşin payı ise 1/4'tür.
Kural olarak eşlerden biri vefat ettiğinde sağ kalan eş, diğer eşin yasal mirasçısı olacaktır. Aynı şekilde, evlilik birliği içerisinde açılmış olan bir boşanma davası henüz kesinleşmeden bir eşin vefat etmesi durumunda da diğer eş mirasçı olarak kabul edilir.
Allah size, çocuklarınız hakkında, erkeğe iki kadın payı kadar (vermenizi) emreder. (Mirasçılar) ikiden fazla kadın iseler bıraktığının üçte ikisi onlarındır. Eğer yalnız bir kadınsa yarısı onundur. Ölenin çocuğu varsa, anne babasından her birinin mirastan altıda bir hissesi vardır.
Mirasbırakanın çocuğu olmaması halinde, eş ile birlikte diğer yasal mirasçılar da hak sahibi olabilir. TMK 499 uyarınca, çocuğu olmayan kişinin ölümü halinde eş dışında mirasçı yoksa, eş mirasın tamamını alır.
Erkek, ailesinin resmî hamişidir ve bütün maiyetinden sorumludur. Bu sebepledir ki, "Nimet, mesuliyete göredir." kaidesine uygun olarak, eşinin, kızlarının, annesinin ve gerektiğinde kız kardeşinin nafakasını sağlamakla mesul olan erkeğe, böyle bir sorumluluğu olmayan kadının payının iki misli pay verilmiştir.
Erkekler ve kızlar/kadınlar birlikte vâris olduklarında erkeğe iki, kıza bir hisse verilmesi nimet-külfet dengesi hikmetine bağlıdır. Miras nimettir, vârisin yüklendiği aile vb. giderleri ise külfettir. Erkek, kızın iki misli hatta daha fazla külfet yükleniyorsa ikisine mirastan eşit hisse vermek adalete sığmaz.
Kişisel mallar, boşanmada paylaşıma tabi değildir. Bunun gibi, anne ve babasından miras yoluyla geçen mallar, kişiye miras kalmış sayılır ve bu miras üzerinde diğer eş hak iddiasında bulunamaz.
Eğer yalnız bir kadınsa yarısı onundur. Ölenin çocuğu varsa anne babasından her birinin mirastan altıda bir hissesi bulunur. Eğer çocuğu yoksa anne babası ona varis olmuşlarsa annesinin hakkı üçte bir kadardır. Ölenin kardeşleri varsa annesinin payı vasiyetten ve borçtan sonra altıda birdir.
Eş, mirasbırakanın çocuğu, torunu ile mirasçı kalırsa, mirasın ¼'ünü alır. Eş, mirasbırakanın anne-babası ve kardeşleri ile mirasçı kalırsa, mirasın ½'sini alır. Eş, mirasbırakanın nine-dedesi ve amca, hala, dayı, teyze ile mirasçı kalırsa, mirasın ¾'ünü alır.
2722- Çocuğu olmayan [evli] bir kadın ölürse, miras olarak bıraktığı bütün malvarlığının yarısı kocasına, geri kalan bölümü ise diğer vârislere verilir. Ancak kadının, bu kocasından veya başka bir kocasından çocuğu olursa, malın dörtte birini koca, geri kalanı da diğer vârisleri alır.
Eş hayatta ise, mal varlığının 4'te 1'i eşe verilir. Kalan 4'te 3'lük kısım ise çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılmaktadır. Eş hayatta değil ise mal varlığının tamamı çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılır. Çocuklardan biri miras bırakandan önce ölürse, ona düşen pay kendi çocuklarına aktarılacaktır.
Bir kısım âlime göre bu durum Allah'ın “Anne-baba ve akrabaların geride bırakmış oldukları her şey için mirasçılar yaptık. Yeminleşerek mirasçı yaptıklarınızın paylarını verin.” ( en-Nisâ, 4/33) ayetiyle onaylanmıştır.
Yani ölen kişinin çocukları ve karısı hayattaysa miras onlara kalır. Eğer değillerse kardeşlerine, annesine ve babasına kalır. Ölen kişinin kardeşlerinin, annesinin ve babasının da hayatta olmaması durumunda miras yeğenlere kalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri