Birçok ülkede rastlanan papatya bitkisinden yapılan çay, oldukça büyük faydalar sunar ve pek çok farklı bölgede aynı amaçlar için kullanılır. Birkaç papatya çeşidi olsa da günümüzde bunlardan en çok iki tanesi çay için kullanılır. Bunlardan biri Roma papatyası, diğeri ise Alman papatyasıdır.
Çocuklarda öldürücü etkiye sahip
"Tıbbi papatya dediğimiz Matricaria recutita; üst solunum yolu rahatsızlıklarında ve farenjitte kullanılır. Piyasada papatya çayı diye satılan 'Tanacetum cinerariifolium' bitkisinden elde edilen de, aynı görüntüde. Bunu insanların ayırt etmesi mümkün değil.
Mayıs ve Ağustos ayları arasında zarafeti temsil eden beyaz renkte çiçekler açan tek yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları hafif acı ve baharlı bir tattadır.
Alman papatyasının kurutulmuş çiçekleri ile hazırlanan papatya çayı ise kafein içermemesi sebebiyle birçok kişi tarafından siyah ve yeşil çay yerine tercih edilebiliyor. Uykusuzluğa iyi gelen aynı zamanda uyku kalitesini de artıran papatya çayı, diyare (ishal) ve mide ülserine karşı koruyucu etki gösterebiliyor.
Papatya çayı bahçenizdeki taze çiçekler, kurutulmuş yaprakları veya en sevdiğiniz çay ustasından bir çay poşeti olarak kullanarak hazırlanabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Baharlı kokuda ve hafif acı tattadır. 20-60 cm boylanabilen tek yıllık otsu bir bitkidir.Yaprakları ince ve parlaktır. Çiçekler kapitilumlarda; dıştakiler dilsi, beyaz renkli ve dişi; içtekiler tüpsü, sarı ve hermafrodittir. Kapitilumum konik olup içi boştur.
Evinizde balkon veya teras gibi güneş gören bir alan varsa, bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Yere temiz bir örtü serin. Papatyaları örtünün üzerine üst üste gelmeyecek şekilde dizin ve güneş gören bir ortamda bekletin. Güneşte kurutma yöntemiyle papatyalar ortalama 3 gün içinde kurur.
Yaz aylarında çiçek çok güzel açan papatya bitkileri, sonbahar dönemi başlar başlamaz solmaya başlarlar. Bu dönemde papatya bitkilerinin çiçekleri kesilerek toplanır ve kuru bir ortamda kuruması için bekletilir.
Mayıs ayından ağustosa kadar öğlen güneşinin altında toplanması gereken, bütün masumiyeti ve güzelliği ile tarlaları ve bahçeleri süsleyen mayıs papatyası (babunç), sempatik görüntüsü ve hoş kokusunun yanı sıra, şifalı olması ile de değer kazanıyor.
Dr. Bijen Kıvçak'ın ifadelerine göre papatya çayının ilaçlarla etkileşimi bulunmakta ve papatyaların bazı türleri ciddi zehirlenmelere yol açabilmektedir. Ayrıca Papatya Türkiye'de zehir danışma merkezlerine gelen vakaların başında gelir ve bazı türleri böcek ilacı yapımında kullanılmaktadır.
Saç dökülmeleri ve diğer problemlerinde kullanılan bir bitkidir. Saça siyah renk vermesi ve saç büyümesini arttırması nedeni ile bir çok saç ürününde kullanılmaktadır. Güçlü etkisi nedeni ile saç canlandırıcı bitkilerin kralı anlamında Kesharaja ismi verilmiştir.
*Sinüzit tedavisinde birçok doktor hastasına bol bol sarı papatya kurutarak çay şeklinde içmesini söylemektedir. Bilimsel olarak kanıtlanmış olan bu gibi durumlar son derece büyük faydalar göstererek insanlarda birçok problemi ortadan kaldırmaktadır. Bu işlem papatyanın kokusu ile bile çok büyük fayda göstermektedir.
Mayıs-haziran aylarında çiçek açan papatya, öğlen saatlerinde sapsız olarak toplanır ve gölgede kurutulur.
Yemeklerden sonra papatya çayı içilmesi, sıvı alımının yanında papatyanın yararlı etkilerinden de faydalanmanızı sağlayacak, midenizi rahatlatacaktır.
Anadolu'da soğuk algınlığından ağrılara kadar birçok rahatsızlıkta şifa niyetine suda kaynatılarak tüketilen papatyanın bazı türlerinin ciddi zehirlenme vakalarına yol açabildiği bildirildi.
-Emziren anne ve bebekleri için de yararlıdır. Taze hazırlanan çayın ılıtılarak bebeğe verilmesi gaz çıkarmasına yardımcı olur. Ayrıca papatya bitki çayı hafif yatıştırıcı etkisi ile de bebeğin rahat uyumasını sağlar. Emziren annenin papatya çayı içmesi de bu olumlu etkiyi artırır ancak miktar günde iki.
Mayıs papatyası o günden bugüne sindirim ve iltihap rahatsızlıkları için kullanılagelmiştir. Modern bitkisel tıpta hazımsızlık, mide ekşimesi, mide gazı, ishal, gastrit, bebeklerde ağrı (ç.n.: kolik), Crohn hastalığı ve huzursuz bağırsak sendromu için tavsiye edilir.
Bitki yaklaşık 20-92 cm yüksekliğe ulaşan ve yüzeysel kökler geliştiren yumuşak bir gövdeye sahiptir. Alman papatyasının çiçekleri normal papatya bitkisinin çiçeklerine benzer. Bu çiçekler beyaz yapraklardan ve konik sarı bir merkezden oluşur.
Süre sonunda süzülerek içilir. Günde 3-4 defa yemeklerden sonra içilmesi önerilir. Uyarılar: -Kullanmadan önce doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.
Kır Papatyası kırlarda yetişir, çiçek kısmı küçük ve demet şeklindedir. Normal papatya dediğimizde aklımıza zaten kır papatyası gelir. Biçme, papatyanın biraz büyüğüdür o da demet şeklindedir. Çiçek kısmı kır papatyasından biraz büyüktür.
Mayıs papatyası veya tıbbi papatya olarak bildiğimiz Matricaria chamomilla, vatanı Güney ve Doğu Avrupa ile Ön Asya olan ve bütün Avrupa, Kuzey Amerika, hatta Avustralya'da yaygınlaşmış bir bitkidir.
Özellikle çiçeklerinin içerdiği alfa-bisabolol maddesi ülsere karşı (antiulcer) etkilidir. Bu etkin madde aynı zamanda mide yanmasına karşı da etkisini göstermektedir. Bağırsak kramplarında ve spazmlarında ve de koliklerden yakınanlara mükemmel bir yardımcıdır.
Papatya çayı içmek çoğu insan için hiçbir risk teşkil etmez ancak papatya ailesinden olan yakup otu ve krizantem gibi bitkilere alerjisi olan bireylerde, papatya alerjisi de ortaya çıkabilir. Ayrıca papatya içeren kozmetik ürünler, göz ile doğrudan temas ederse tahrişe neden olabilir.
Kır papatyasının zaman zaman bitkisel çayının içilmesi, karaciğer metabolizmasının sağlıklı çalışmasında ve karaciğerin arındırılmasında (hepato-detoxification) etkin rol oynamaktadır. Siz de papatyaları mevsiminde toplayabilirsiniz. Çiçekleri tam olarak açtıktan sonra en geç on gün içinde toplanmalıdır.
Birkaç papatya çeşidi olsa da günümüzde bunlardan en çok iki tanesi çay için kullanılır. Bunlardan biri Roma papatyası, diğeri ise Alman papatyasıdır. Her ikisi de tarihsel olarak çeşitli sağlık endişelerini gidermek için tüketilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri