Bir kadının boşanmış olan kocasından yıllar boyu nafaka alması haramdır.” "Altı yaşındaki kızlar evlenebilir” fetvasıyla bilinen Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nurettin Yıldız, ise Akit'e şunları anlattı: “Boşanmış kadın hamile ise doğum yapana kadar kocası ona bakmak zorundadır. İddeti bitene kadar da bakmak zorundadır.
İslam hukukunda kadına bir imtiyaz tanınıyor. Kadın evlendiği zaman nafakası anne baba üzerinden kalkar kocasının üzerine yüklenir. Boşanıp yeniden evlenirse ikinci kocasına, evlenmezse babasına kalır. Eğer anne baba nafaka veremezse veya hayatta değillerse nafakayı devlet ödemek zorundadır.
Diyanet TV'de yayınlanan “Diyanet'e soralım” programında bir vatandaşın sorduğu “Süresiz nafaka caiz mi?” sorusuna yanıt veren Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mehmet Kapukaya, “Yıllar boyu bir kadının boşanmış olan kocasından nafaka alması helal değildir, haramdır.” dedi.
İslâm hukukunda boşanma nafakası sürelidir. Bu da iddet süresi ile sınırlıdır. Söz konusu bu iddet, hayız gören kadınlarda üç kuru' (üç temizlik ya da hayız dönemi), hayızdan kesilmiş kadınlarda üç ay, hamile kadınlarda ise doğum yapıncaya kadardır.
Mahkeme kadının iddeti bittikten sonrası için nafaka ödenmesi kararı verse bile bunu almak caiz değildir. Kadının iddet bittikten sonra kocasından nafaka alma hakkı yok. Bu İslamiyet'e aykırıdır, caiz olmayan bir alacaktır. Hiç kimse başka bir kimseye onun rızası olmadan borç biçemez.
İlgili 18 soru bulundu
Geleneksel Türk toplumunda kadına bakışın sabit olması ve toplumsal açıdan kadının yaşayışının maddi olarak yetersiz bir noktaya taşınması sebebiyle çoğunlukla erkeğin nafaka ödemesi mahkeme tarafından talep edilir. Bazı hallerde erkeğin nafaka ödemesi konusu farklılık gösterebilir.
Nafaka talep edebilmek için evliliğin ne kadar sürdüğünün herhangi bir önemi bulunmamaktadır.
Yoksulluk nafakası alacaklısının vefat etmesi halinde yoksulluk nafakası ödeyen kişinin nafaka ödeme sorumluluğu ortadan kalkacaktır. Yoksulluk nafakası ölüm ile sona ereceğinden nafaka alacağı mirasçılara geçmeyecektir. Yoksulluk nafakası ödeyen kişinin ölümü halinde de ödeme yükümlülüğü mirasçılara geçmeyecektir.
Kadın açmış olduğu boşanma davasında yoksulluk nafakası talebinde bulunmamış ise nafaka alamaz. Kadın boşanma davasında elde edilen ve toplanan deliller nezdinde diğer eşe nazaran daha fazla kusurlu ise nafaka alamaz. Kadın boşanma davasından sonra yoksulluğa düşmeyecekse nafaka alamaz.
Aldatan erkek, diğer tüm şartların da mevcut olması halinde diğer eşe nafaka ödemek durumunda kalacaktır. Aldatan kadın ise, zina olgusunun ispatı halinde kusuru gerekçesiyle boşanma davasını kaybedeceği için yoksulluk nafakası alamayacak olsa da, aldatan kadın dahi boşanma davası süresince tedbir nafakası alabilir.
Erkek kişi eğer nafaka alacaklısı ise evlendiği takdirde nafaka alacağı ortadan kalkar. Böyle bir durumda nafaka düşürülmesi talebi ile gerekli hukuki işlemler yapılarak nafaka ortadan kaldırılabilir. Nafaka alacaklısının erkek ya da kadın olmasından bağımsız olarak evlenmesi durumunda nafaka alacağı ortadan kalkar.
Görüldüğü üzere ilgili kanun maddesinde eşin maddi gücü doğrultusunda yoksulluk nafakası ödemesine karar verilebileceği belirtilmiştir. Ancak erkeğin işsiz olması somut davada, diğer şartlarında mevcut bulunması kaydıyla, yoksulluk nafakasına hükmedilmesine engel değildir.
Erkeğin evlenmesi durumunda nafaka düşmez. Kadının evlenmesi durumunda ise düşer. Kanun burada yoksul olan tarafın gelir düzeyini esas alır.
Boşamadan önce de boşadıktan sonra da bunu kadından alamaz. Bu mehir nafaka yerine geçmez. Erkek boşadığı eşini iddet dönemi içerisinde nafakasını vermek mecburiyetindedir.
Mahkeme kararıyla verilen yasal bir yükümlülüktür. Nafaka boşanma davası devam ederken ya da dava sona erdikten sonra ödenen aylık yasal zorunluluktur. Nafakanın birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Her nafaka çeşidine göre ayrı ayrı şartları da bulunmaktadır.
Eşler boşanmışsa ve kadının kendini geçindirecek bir geliri yoksa ve diğer şartlar da mevcut ise mahkeme tarafından kendisine bir miktar nafaka bağlanmasına karar verir. Burada nafaka alacaklısı boşanan veya boşanma davası devam eden kadındır.
Uygulamada 8.500 TL maaş alan yani asgari ücretleri bir kişinin eşine özel bir durumu yoksa 750-1500 TL arası nafaka bağlanmaktadır.
Kesin olarak bir şey denemezse de ortalama olarak 4000 TL alan bir kişinin 750,00 TL – 1.000,00 TL arasında yoksulluk nafakası ödemesi makul kabul edilebilir.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
Ergin olma yaşı ise 18 yaş olarak kabul edilir. Çocuğa ödenen nafaka kaç yaşına kadar devam eder sorusuna bu yüzden 18 yaşın verilmesi yanlış olmaz. 18 yaşına ulaşana kadar velayet kendisine verilmeyen taraf hükmedilen nafakayı ödemekle yükümlü olur. Erginliğe ulaşılmasından sonra nafaka ödemeleri biter.
Yoksulluk nafakasında, nafaka alacaklısının ölmesi halinde, dava açmaya gerek yoktur. Nafaka borçlusunun ölmesi halinde de işleyecek olan nafaka ödeme yükümlülüğü kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Nafaka, alacaklının ölümü halinde kendiliğinden ortadan kalkacaktır.
Evlilik ya da ölüm!
TMK'nın 176'ncı maddesi ise süresiz nafakanın ne zaman sona ereceğini veya kaldırılacağını söylüyor; nafaka, ancak yeniden evlenme ya da ölüm halinde kendiliğinden kalkıyor.
Tarafların ekonomik gücüne göre aylık 50.000 TL'ye kadar nafaka verilmesine karar verilebilir. Genel olarak bakıldığında nafakaların yarıdan fazla bir oranı 500 TL'ye kadar, %10'u 500-1000, %2'si 1000-2000, %2,2 gibi bir oranda da 2000 TL üstü nafaka miktarları olarak ödenmektedir.
Nafakadan nasıl kurtulacağınız konusuna gelince. Bunun için sizden nafaka alan eski eşinizin kendisini yoksulluktan kurtaracak bir işe girmesi gerekiyor. Eğer bir işe girip çalışmaya başlarsa nafaka ödeme yükümünüz sona erer. İkinci olarak, eski eşiniz yeniden evlenirse de nafaka borcunuz kalmaz.
Eğer, çalıştığı işte, hayatını rahatlıkla sürdürebilecek bir maaş alıyorsa, nafaka miktarı da düşmektedir. Yani, çalışan kadının alacağı nafaka miktarı, maddi kazancıyla doğru orantılıdır. Boşanma davasının konusuna göre, davayı hangi taraf açarsa açsın, kadın nafaka alma hakkına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri