Dini korumak, fıtratı korumak ve insanı korumak demektir. Din öyle koruyucu bir zırhtır ki onu hakkıyla kuşanabilen insan ruhunu da bedenini de dünyasını da ahiretini de korumuş olur. Dinini koruyamayan, hiçbir değerini koruyamaz. Din insanın dünya ve ahiret saadeti için yaratan tarafından konulan kurallardır.
Doğrulanmış Cevap
- Dinin korunması dinin gereklerinin yapılması ve çözüme kavuşturulmasıdır.
Aklın korunması demek, sağlığında ona mukayyed olmak ve onu mâbûdunu tanıyacak şekilde eğitmektir. Hayatı kolaylaştıracak, kulluğu anlamlı kılacak bilgi ve becerilerle donatmak onun korunmasına girer. Akıl doğrudan hidayet kaynağı olmamakla birlikte doğruyu bulmanın aracıdır.
Bunlar: 1) Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamak (Dinin korunması) 2)Hırsızlık yapmamak (Malın korunması) 3) Zina yapmamak (Namusun-Neslin korunması) 4) Çocukları öldürmemek (Hayatın korunması) 5) İftira etmemek (Irzın-İffetin korunması).
Bunlardan temel haklar olarak görülecek değerleri şöyle sıralayabiliriz: Hayat, din, akıl, mal ve nesil.
İlgili 30 soru bulundu
DİNİN KORUNMASI; 1) Müslümanların temel görevlerinden biridir 2) Hurafelerden uzak durmakla gerçekleşir 3) Tahriflerden uzak durmakla gerçekleşir 4) İbadetlerin Allah (c.c.) için yapılmasıyla gerçekleşir 5) Helal ve haramlara riayetle gerçekleşir DİKKAT! BURAYI MUTLAKA OKUMALISINIZ.
İslam fıkhında da geçen bu kavramlar korunması gereken beş temel haktır. 8. sınıflar için can, nesil, akıl, mal ve din emniyeti konusunu anlattık. Dinimiz insan hayatına her zaman değer vermiştir. Bununla birlikte dinin ve aklın korunması da dinimiz açısından büyük önem taşır.
İnsan, akıl sayesinde hakikatleri kavrayabilir, Allah'ın rızasını aklın inayetiyle elde edebilir. Akıl, ilmin kaynağıdır. Şayet akıl olmasaydı cehaletin perdeleri aralanmaz ve pek çok husus anlaşılamazdı. Akıl, kendisini iyi kullanmayı bilen kimseleri, doğru yoldan ayrılmaktan engeller.
7 Buna göre neslin korunması, çocuk doğumunun ve zürriyetin devamını sağlama anlamına gelmektedir. Buna göre nesebin tespiti de neslin korunmasının yöntemlerinden biri olmaktadır. Çocuğun anne ve babasına nispet edilmesinde farklı hükümler söz konusudur.
Bunları da İslam bilginleri şu beş başlıkta sistemli bir şekilde ifade edip dinin, canın, neslin, aklın ve malın korunması başlıklarında toplamışladır.
Nesli korumanın en önemli yolu evlilik yoluyla aile kurmak, ailedeki her bireyin sorumluluğunu almaktır. İslam dini nesli korumak için evlilik ve aile hayatını emredilmiş, Zinayı (evlilik dışı birliktelik) yasaklanmıştır.
Bu şartlar sırasıyla: Şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, oruç tutmak ve hacca gitmektir.
Dinin temel gayesi neslin, aklın, malın ve dinin korunmasını sağlamak ve bunu insanlara anlatmaktır. Dinin temel gayesi arasında insanların beraber ve mutluluk içinde yaşaması da vardır. Dinin Temel Gayesi Nedir? Dinin temel gayesi Allah'ın tek olduğunu ve tek yaratıcı olduğunu göstermektir.
Kelime anlamı “karşılık vermek, itaat etmek, âdet, hayat tarzı ve yol”dur. Terim olarak, tanrı veya tabiatüstü güç ve değerlere inanma ve bağlanma esasına ve kutsal düşüncesine dayalı kurum, kurallar, uygulamalar ve semboller düzeni ve bağlılarına bir hayat tarzı öngören sistem demektir.
Buna göre din, hâlik ve mâbud olan Allah'a nisbetle “hâkim olma, itaat altına alma, hesaba çekme, ceza-mükâfat verme”; mahlûk ve âbid olan kula nisbetle “boyun eğme, aczini anlama, teslim olma, ibadet etme”dir.
2– MALIN MUHAFAZASI:
Malın korunması ve muhafazası için en güzel maddi ve manevi tedbirleri almıştır. Çalmak, gasp, yağma, rüşvet, gasp, kumar, dolandırıcılık, aldatmak, hile, karaborsa, tefecilik, faiz, israf, haksız ve haram yolla elde edilen mallar gibi gayr-i meşru kazançları haram kılmıştır.
Neslin korunmasında ailenin de görevleri bulunmaktadır. Yeni nesillere, gelenek ve görenekleri öğretmek, örf ve adeti öğretmek, dini ve milli değerleri aşılamak ailenin görevidir.
İslâm'da içkinin haram kılınıp yasaklanması makâsıd-ı şerîa olarak bilinen dinin, canın, malın, aklın ve neslin korunmasına dair temel ilkelerden aklın korunması esasına dayanır.
AKLIN KORUNMASI: Allah insanlara akıl vermiştir. ihtirasların hâkimiyeti akla zarar verir, doğru düşünülmesini önler.
Hikmet ehli, ibadetlerini ihlasla yapan, insanlarla iyi geçinen, onlara daima iyilik eden ve belalara sabreden kimsenin akıllı olduğunu bildirmişlerdir. Zeka, sebep ile netice arasındaki bağlılıkları anlama ve düşünebilme kabiliyetidir. Her akıllı zeki olmayabilir. Her zeki de akıllı değildir.
Neslin korunması ve İslamiyetin öngördüğü tedbirler:
Nikah yapılmalı, aile kurulmalıdır. Ailenin kalabalıklaşması ve neslin devamı için çocuklar olmalıdır. Bu nedenle kişilerin korunması, doğum kontrol ilaçları kullanması yasaktır. Allah'ın doğacak çocuğun rızkını vereceği söylenerek kürtaj da kesin olarak yasaktır.
İslam'daki 'din hürriyeti', gerçekte dünyadaki seçme özgürlüğünün ve sorumluluğun ifadesidir. Din özgürlüğü hem müslim hem de gayri müslimler için geçerli haklardan bir tanesidir. İnancın hür bir iradeyle kabulunün esas olması itibariyle inanç özgürlüğü hiçbir sistemde olmadığı kadarıyla islamda yerini bulmuştur.
Adalet, hikmet, iffet ve şecaat toplumları yaşanılır kılan büyük bir aile yapan temel değerlerimizdendir.
Kelime anlamı "itaat etmek, boyun eğmek, bağlanmak, bir şeye teslim olmak, esenlik ve barış içinde olmak" olan İslam,dini bir terim olarak "Allah'a itaat etmek, teslim olmak, Hz. Peygamber'in din adına getirdiklerinin hepsini bütün varlığıyla benimsemek ve benimsediğini ortaya koymak" demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri