Bugün Mardin Süryani cemaati, şehirde yaşayan diğer Hıristiyan grupları (Ermeni, Keldani ve Süryani Katolik) da temsil etmektedir. Cemaatin çoğunluğunu oluşturan Ortodoks Hıristiyanlar ise, nüfus olarak Mardin'de Kürtler ve Araplardan sonra üçüncü büyük etnik-dini gruptur.
Süryani'ler Hz İsa'dan sonra 38 yılında Hristiyanlığı kabul etmişlerdir.
Halk çoğunlukla Hristiyan olup Doğu ve Batı Süryani Ritine bağlıdır. TDV İslâm Ansiklopedisi'ne göre aynı halkın monofizit inancına sahip olanlarına Süryânî, Nestorius'un görüşlerini kabul edenlere Nestûrî veya Âsûrî, Nestûrî olup sonrasında Roma Katolik Kilisesi'ne bağlananlara da Keldânî denilmektedir.
Süryani toplumunu, Mesih İsa'dan önce ve sonra diye tarihsel olarak iki döneme ayırmak mümkündür. Mesih İsa'dan önceki dö- nem, mö. 2500 yıllına kadar götürülüp Hz. Nuh'un oğlu Sam'a da- yandırılmaktadır.
Ebla merkezinde bulunan Süryanilerin 2. asırda Hristiyanlığı kabul etmeleriyle Süryani kültürü Yunan kültürüyle de harmanlanıp güçlü ve zengin bir edebiyat meydana geldi. En önemli eser, Kutsal Kitap'ın Peşitta adı verilen Süryanice çevirisidir.
İlgili 34 soru bulundu
Bugün Süryanilerde sünnet uygulaması sürdürülmüyor fakat benzer bir uygulama olan vaftiz uygulanıyor. Burada çocukların sünnetinden bahsedilmese de dini bir inancının gereği olan hem bedenen hem de ruhen bir arınma söz konusu. Öyle ki; vaftiz olan çocuğun mutlak surette bir vaftiz babası da olmak zorunda.
Süryani inancında namaz tek başına ve mecburi kalındığı vakitlerde her yerde kılınabilir. Diğer ibadetler ve sakramentler kilisede yapılır. Süryaniler yedi sakrament kabul ederler. Süryaniler toplu ibadet etmeyi tercih ederler.
Süryanice, Aramice diyalektlerinin genel adı olarak kullanılmıştır. Aramice, Semitik dillerden İbranice ve Arapçayı içine alan dil ailesine bağlıdır. Tarihsel olarak Aramicenin orijini M.Ö.3000 yıl gibi bir zamana kadar götürülebilir.
Göç nedeniyle, Süryanilerin bugün Türkiye'deki ana yerleşim bölgesi 12.000 ile 18.000 arasında Süryani'nin yaşadığı İstanbul'dur. Tur Abdin'de halen 2000 ile 3000 arasında Süryani Ortodoks yaşamaktadır ve 30 köy, mezra ve kasabaya dağılmışlardır.
Bu göçün ekonomik, sosyo-politik ve dinî olmak üzere muhtelif nedenlerinden söz edilmektedir. Bu çalışmada Süryanilerin yaşadığı Seyfo sonrası travma ve azınlık haklarından mahrum oluşları iki temel neden olarak varsayılmaktadır.
Süryaniler birçok Ortodoks mezheple aynı inanca sahiptir. Onlar, İsa'nın yalnızca ilahi tabiat taşıdığını ve onun beşeri tabiatının "sanal" olduğunu düşünürler. 5. yüzyıldan beri Süryani kiliselerinde okutulan "amentüleri" ise şöyle: Bir Allah'a inanıyoruz.
Süryani Kadim Kilisesi ya da Süryani Ortodoks Kilisesi Doğu Hristiyan mezhebidir ve Orta Doğu'da yaşayan Hristiyan Semitik bir halk olan Süryaniler'in çoğu bu mezhebe üyedir.
7 Ağustos 1933'te, Irak devlet güçleri ve yerel işbirlikçileri Simele kentinde 5 bin Asuri-Süryani'yi katletti, 60 köy yıkılıp yağmalandı. Yüz yıllardır soykırımlara maruz bırakılan Süryani halkı, Simele Katliamı'nın 89'uncu yılında katliamın tanınma çağrısını sürdürüyor.
Ergün, “Eğer define aramak için mezarları tahrip ettilerse, bilsinler ki Süryaniler ile Müslümanlar ölülerini aynı biçimde defnederler ve Süryani mezarlarında altın olmaz. Süryaniler ölülerini sadece kefenle gömerler.
Dediğim gibi bunlar Süryani nazar boncuğu ama Süryanilerde nazar inancı yok. Bu işçilik Süryani ustaları tarafından yapılıyor, yıllardır.
Yusuf Çetin (d. 20 Ağustos 1954; Dargeçit, Mardin, Türkiye), Süryani Ortodoks Kilisesi, İstanbul Metropoliti. "Mor Filüksinos" unvanı ile anılır.
Süryanilik, ilk başlarda Mezopotamya'da boy vermiş, sonra yakın doğuya yayılmış bir Hıristiyan mezhebinin adıyken, günümüzde bir mezhepten çok bir etnik yapıyı, bir halkı tanımlamada kullanılıyor. Zaten Süryaniler de kendini bir mezhep olarak görmüyor. Süryani Kilisesi, bünyesinde birçok grubu barındırmaktadır.
Mor Süryanice Aziz demek. 397 yılında yapımına başlanmış, Mor Şmuel ve Mor Şemun tarafından kurulan önemli bir Süryani manastırıdır.
Kur'an apaçık Arapça bir kitaptır. Yani Arap dilini bilen herkes Kur'an'da söylenenleri anlar. Kur'an'da Arap diline daha önceden başka dillerden geçmiş kelimeler olabilir, ama bunlar da zaten Arapçadır. Arap dilinde olan kelimelerdir.
Kürtçe: Ez te hez dikim. Süryanice: Krohamloh. Ladino: Yo te amo.
Türkiye'de Süryani nüfusu ise yaklaşık 25 bin civarında. Bu nüfusun dağılımı İstanbul başta olmak üzere, Midyat, Mardin, Diyarbakır, Elazığ, Adıyaman ve Ankara'da.
Süryaniler her yıl olduğu gibi bu yıl da 25 Mart'ta, Meryem Ana'nın Müjdelenme Bayramı olarak bilinen Siboro Günü'nü kutluyor. Süryani Ortodoks halkı, her yıl Nuhomo (Diriliş - Paskalya) Bayramı'nı, İsa Mesih'in çarmıha gerildikten 3 gün sonra dirilmesi maksadıyla kutluyor.
Ruhaniler günde yedi vakit, halk üç vakit namaz (slutho) kılar. Ninova Orucu, Büyük Oruç, Elçiler Orucu, Meryem Ana Orucu ve Milad Orucu adlarında beş tane yıllık oruçları, çarşamba ve cuma günleri tutulan haftalık oruçları vardır.
Yaptıkları kilise, manastır ve diğer tarihi yapıları ise geride bırakmak zorunda kalmışlardır. Özellikle Mardin taraflarında önemli sayıda Süryani yaşadığı bilinmektedir. İnşa tarihi manastırlarda yaşayan Süryanilerin kendilerine has olan bir yaşam tarzları vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri