el Cevab: -Nikâh akdi şart değil rükundur. Yani oluşmazsa nikâh sahih olmaz. Nikâh sahih değilse cinsel ilişki zina hükmünü alır.
"Evlilik dışı birliktelikler ve 'cinsel özgürlük' adı altında gündemde tutulmaya çalışılan 'serbest yaklaşımlar' ise kadının da erkeğin de saygınlığını ve haklarını korumaktan uzaktır. Meşru ve muteber bir nikah olmadan yaşanan birliktelik, Allah tarafından haram kılınmıştır.
Yasal olarak uygulanması gereken bir şey değildir. Ancak eşlerin birbirlerine helal olmaları için böyle bir işlem yapmaları gerekir. Ancak bunun herhangi bir zorunluluğu yoktur. Yani imam nikahlı olmasanız bile resmi nikahınızın olması yeterlidir.
Fetva Kurulu, İslam'da nikâhın geçerli olabilmesi için îcâp, kabul ve iki şahidin bulunması gerektiğini, resmi nikâh kıyıldığında bu rükünlerin şartlarıyla birlikte yerine getirilmesi durumunda ayrıca imam nikâhını kıymaya gerek olmadığını belirtti.
Dini nikah (imam nikahı) ile gerçekleştirilen birlikteliklerde TMK m. 161 kapsamında zinadan bahsedilmesi mümkün değildir. Geçerli bir evlilik ilişkisinden bahsedilebilmesi için resmi nikahın gerçekleşmiş olması gerekir.
İlgili 15 soru bulundu
Anlaşılacağı üzere, zina olayının mevcut sayılabilmesi için en önemli şart cinsel ilişkidir. Yargıtay'a göre, "cinsel ilişki"nin varlığının kesin olarak veya güçlü karinelerle kanıtlanmış olması gerekir. Bu koşulla zinanın ispatının önemi vurgulanmaktadır.
Hayır, zina yapmış olmazlar. Zira nikâhta esas olan hukuki denetim resmi nikâhla sağlanabilmektedir. Fakat resmi nikâhta imam nikâhında bulunan bazı unsurlar (başta mehir olmak üzere) eksiktir. Ama bu unsurlar nikâhın şartına değil, sonucuna bağlı olduğu için sadece resmi nikâhla evlenenlerin nikâhları sahih olur.
el Cevab: Evlilik akdi yani nikâh, icab ve kabulle tahakkuk eder. Şahidler evlilik akdinin ilan edilip şahısların töhmet altında kalmamalarını temin için emredilmiştir. Anne babanın izni sağlıklı karar vermek ve uygun bir evlilik yapılması için gözetilmelidir. -İslamda imam nikâhı diye bir şey yoktur.
Buraların, kilise gibi kutsiyeti yoktur. Medeni Kanunun hükümlerine göre kıyılan resmi nikah geçerlidir. İslam dininde bu anlamda dini nikah yoktur.”
Cevap 1: - Dini nikâh diye birşey yoktur. - Resmi nikâh dini nikâhın da yerine geçer. - Nikâhın gayesi akit yapanların hukukunu korumaktır.
Resmî nikâhta evlenecek kişiler evlendiklerine dair ifadelerini açıkça belirtiyorlar. Ancak bu ifadelerin kesinlik bildirmesi gerekir. Başka türlü bir yoruma müsait olmamalıdır. Bir diğer önemli nokta, şahitlerin Müslüman olması ve iki şahitten birisinin erkek olmasıdır.
İslami doktrinde mehir, eş ile bir ömür birliktelik niyetinin göstergesi ve Allah'tan kadına bir bağış demektir. İslam hukukundan bu yana kadını koruma amacıyla halen kullanılan bir yöntem olan mehir Kur'an'da emredilmektedir ve mehrin ödenmesi zorunludur.
Resmi nikâh olmadan dini nikâh yapılmasını uygun görmüyoruz.
Halbuki daha sonra telafisi çok zor durumlarda kalabiliyorlar. Bir kadın ve erkek aileden habersiz ya da ailenin izniyle şahitler huzurunda nikâhlansalar karı koca sayılacaklarından erkek boşamadan kadın başkasıyla evlenemez.
Dinimizce nikah olmadan cinsi münasebet kesinlikle zinadır ve sakın şunuda unutmayın her müslüman imam nikahı kıymalıdır,yoksa zina işlemiş olmaktadır.
Nikahlanmadan önce kadın ve erkeğin beraberliği caiz değildir. Evlendikten sonra bu günahların affedileceği düşüncesi ise doğru değildir. Bundan sonra yapılacak şey samimi bir şekilde tövbe etmektir. Nikahsız cinsel birliktelik zinadır; tarafların evlenme niyetinde olmaları o günahı yok etmez.
Nikahsız el ele tutuşmak haramdır. Dudaktan yanaktan öpmek de günahtır. Zinaya girmez. Ama günahtır.
Mesela Allah'a, Peygambere ve dinen mukaddes olan değerlere küfreden, namazı ve orucu inkâr eden kişi İslâm dininden çıkmış olur. Hanefî mezhebine göre, eşlerden birinin dinden çıkmasıyla, evlilik kendiliğinden sona erer. Tövbe ederek İslâm'a dönse bile yeni bir nikâh akdi olmaksızın evlilik hayatını devam ettiremez.
İmam nikahını kıyan hoca kadına şunu soracak; örnek vermek gerekirse, Mehmet kızı Ayşe şahitler huzurunda 3 çift bilezik mehir ile Allah'ın izni peygamberin sünnetiyle sen Ahmet oğlu Akif'i eş olarak kabul ettin mi? Ona zevce olarak vardın mı? Kadın da bu soruya "ettim" diye cevap verir.
Değerli kardeşimiz, Eşlerin üç ay veya daha fazla ayrı durmaları caizdir ve nikaha zarar vermez. Ancak altı aydan fazla ayrı durmamaları tavsiye edilmiştir.
Evlenecek olan kişiler eğer isterlerse resmi nikah kıyıldıktan sonra münasip bir yerde dinin nikahı da kıyabilirler. Dini nikah, yapılan evliliğin mutluluk getirmesi, evlerinde bereket olması için de yapılabilir. Bu nikah aynı zamanda gelenek göreneklerimize ve örfümüze de uygundur.
İmam nikahı, dini bir ritüel olup İslam inancına sahip birçok kimsenin evlenirken yapılmasını zorunlu olarak gördüğü törenlerden biridir. İslam inancında kadın ve erkeğin Allah katında eş sayılması için imam nikahı zorunlu tutulmaktadır.
Bu Malikilere göredir. Resmi nikah olmadan dini nikah yapılmasını uygun görmüyoruz. Özellikle kadının dini ve dünyevi hukukunun korunması açısından dini nikahın yanında resmi nikahın da yapılmasını gerekli buluyoruz.
Çünkü oruç,(harama düşmekten) bir himâyedir." (Buhârî; hadis no: 5065. Müslim; hadis no: 1400). Nişanlısıyla olan cinsel ilişkisi hakkındaki sorusuna gelince, eğer nişanlısından kasıt, dini nikah kıydığı kadın ise, onunla girdiği cinsel ilişkiler geçerli ve helal olan ilişkilerdir.
Günümüzde nişanlılık sürecinde cinsellik, evlilik dışı cinsel ilişki olarak da değerlendirilmektedir. Ülkemizin de gelenekleri ve görüşleri dikkate alındığında nişanlılık döneminde cinsellik genel olarak kabul gören bir durum değildir.
CEVAP: Şartlarına uygun olarak kıyılan nikâhtan sonra artık evlilik dinen başlamış sayılır. Erkek artık karısını evine götürme hakkı elde eder. Fakat gerdek, nikâhın geçerli olma şartı değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri