Mehrin en az miktarı Hanefîler'e göre 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikîlere göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî hukukçulara göre ise mehrin alt veya üst sınırı yoktur. Mehrin üst sınırının olmadığı konusunda Hanefî ve Mâlikîler de diğer iki mezhep gibi düşünmektedir.
Mehrin çoğunun bir sınırı yoktur. Fakat en azı, 5 gram altındır.
Maddi bir değeri olması gereken mehirde kadının gönlünden geçen her şeyi isteme hakkı vardır. Ev, araba, para gibi maddiyat gerektiren her şey mehir olarak kadına bahşedilebilir. Kadının mehir isterken belirleyeceği miktarda alt ve üst sınır yoktur, serbesttir.
MEHİR MİKTARI NE KADAR OLMALI? Mehir miktarı Hanefî mezhebine göre en az 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikî mezhebine göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî mezhebindeki hukukçulara göre ise mehrin üst ya da alt sınırı yoktur.
Mehir Ne Zaman Verilir? Mehir olarak isimlendirilen armağan, evlenme anında ya da devamında, ya da evliliğin sona ermesi halinde kadına verilebilir. Mehr-i muaccel (nikah sırasında ödeme) veya mehr-i müeccel (sonraki bir tarihte ödeme) olarak mehir kararlaştırılabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Boşadığı kadına mehrini ödememek kul hakkıdır. Ödemezse, ahirette azabı çok şiddetlidir. İslâmiyet'te mehir parası, evlenmek için değildir. Evliliğin düzenli, mutlu olarak devam etmesi, kadının hak ve hürriyetlerinin korunması, din cahili huysuz erkeğin elinde oyuncak olmaması içindir.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi. "Nikâhtan önce belirlenen mehir (müsemmâ) veya belirlenmemişse mehr-i misil evliliğin neticesidir, rüknü veya şartı değildir. Mehirsiz kıyılan nikâh geçerlidir (el-Mevsûatü'l-Fikhiyyetü'l-Kuveytiyye XXIV, 64).
100 Gram Altın = 168.143,70 TL.
Hanefî mezhebine göre en az mehir on dirhem (gümüştür). Peygamberimiz (asm) ashabından birine on dirhem vererek bununla bir koyun almasını istemişti… Şu halde o tarihte on dirhem -ki, 32 gramdır- bir koyun satın alabilmektedir.
Maliki mezhebine dahil kişiler için mehir ölçüsü gümüş olarak belirlenmiştir ve alt sınır da 3 dirhem olarak dile getirilmiştir.
Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz Hz. Sevde ile evlenmiş ve ona mehir olarak 400 dirhem vermiştir. Resulullah (s.a.v.), en yakın arkadaşı Hz. Ebu Bekir'in kızı olan Hz.
İslam Hukukunda mehir, erkeğin eşine boşanma veya ölümü sonucu, kadının hayatını idame ettirebilmesini sağlayacak miktarda mal veya para anlamına gelmektedir. Türk Hukukunda mehir ile ilgili, Yargıtay içtihatlarınca, herhangi bir yasaklama bulunmamaktadır.
20 gram altın ne kadar ve kaç TL? Gram altının bugünkü alış fiyatı 1682,54 TL, satış fiyatı 1682,84 TL'dir. Gram altın en son 25.09.2023 - 04:03 tarihinde güncellenmiştir. Bu veriler doğrultusunda 20 Gram Altın 33656.799999999996 Türk Lirasına karşılık gelmektedir.
5 gram altın ne kadar ve kaç TL? Gram altının bugünkü alış fiyatı 1680,48 TL, satış fiyatı 1680,9 TL'dir. Gram altın en son 22.09.2023 - 23:59 tarihinde güncellenmiştir. Bu veriler doğrultusunda 5 Gram Altın 8404.5 Türk Lirasına karşılık gelmektedir.
10 Gram Altın = 16.836,04 TL
Gram altın fiyatları anlık olarak değişkenlik göstermektedir. Şu anki güncel rakamlara göre 10,00 Gram Altın için alış fiyatı 16.833,06 TL , satış fiyatı ise 16.836,04 TL seviyelerinde bulunmaktadır. Alış satış fiyatları en son 25.09.2023 tarihinde saat 15:10 itibariyle güncellenmiştir.
Geline Takılan Takılar Geri Alınmamalı
Şayet takılar kız tarafının takmış olduğu takılar ise, kadına verilmesi gerekir. Takılan takılar kadının mehiri olarak takılmış ise, kadına ait olduğu için boşanma durumunda dahi ödenmesi gerekir.
Gram Altın bugünkü alış kuru 1.654,99 TL, satış kuru 1.655,25 TL'dir. Gram Altın kuru en son 27 Eyl 2023 - 16:50 tarihinde güncellenmiştir. Bu Gram Altın kuru verileri doğrultusunda 30 Gram Altın 49.657,44 Türk Lirasına karşılık gelmektedir.
İslamî nikâhın şahitlerin huzurunda olması, icap ve kabul, erkeğin gayrimüslim olmaması, mehir, sözleşmenin ilanı ve kutlanması gibi şartları var.
İmam, evlenecek kişilerin, şahitlerin isimlerini, anne/baba isimlerini bir kağıda yazar. Kuran'dan ilgili ayet ve hadisler okur. Önce kadına, sonra erkeğe üçer defa "bu kadını/erkeği kabul ettin mi" diye sorar. Şahitlerin huzurunda bu nikahı gerçekleştirir.
Mehir nikâh anında belirlenip belirlenmemesine göre ikiye ayrılır. Mehrin miktarı nikâh anında belirlenmişse buna mehr-i müsemmâ denir. Nikâh esnasında mehrin miktarının belirlenmemesi veya belirlenen mehrin bir sebeple geçersiz sayılması halinde, evlenen kadın mehr-i misil hak eder.
Mehir, mehr veya mihr İslam hukukunda erkeğin evlenirken kadına verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para, mal veya menfaat hediyesidir. Mehir, kadının mal varlığına dâhil olur ve üzerinde dilediği tasarrufta bulunabilir.
Mehir ile ilgili ayetler:
Boşanma durumunda, daha önce kadınlarınıza vermiş olduğunuz mehir ve hediyelerden hiçbir şeyi geri almanız size helâl değildir. Ancak karı koca Allah'ın koyduğu ölçülere riâyet edemeyeceklerinden endişe ederek boşanmak isterlerse durum değişir.
Mesela erkek mehir vermeden ölürse mehir, erkeğin mirasçılarından talep edilebilir. Bu durumda mehir senedine konu mal, para veya parasal değerin tahsili amacıyla ölen kişinin mirasçılarına husumet yöneltilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri