Merkez sistem, belirlenen süre içerisinde yakılan yakıtın toplam fiyatı binada bulunan daire sayısına bölünerek hesaplanır. Mesela, binada kömür yakıtlı kazan kullanılıyorsa, merkezi ısıtma sisteminde aylık faturalandırma, o ay yakılan kömür sayısının toplam daire sayısına bölünmesi ile hesaplanır.
Merkezi sıcak su sistemlerinde sıcak su giderlerinin paylaştırılması aşağıdaki şekilde uygulanır. tüketim miktarı (By); By=1,20xVx(tw-10) Hu Şeklinde hesaplanır. Bu durumda binanın toplam sıhhi sıcak su tüketim tutarı (M); M= By x F (TL) şeklinde hesaplanır.
Alınan yakıtı gidilen mesafeye böldüğünüzde kilometre başına kaç TL yakıt tükettiğinizi görebilirsiniz. Bu işlemde oldukça kolay yapılabilir. 100 TL akaryakıt aldığınızda 300 km yol giderseniz, 1 km başına 0.33 TL yakıt harcadığını görmüş olursunuz.
Isıölçer kullanılmayan sistemde ise boş daireler diğer daireler ne kadar ödeme yapıyorlarsa aynı tutarda yakın bedeli ödemesi yapmak durumundadırlar. Bunun herhangi bir istisnası bulunmamaktadır. O evin boş veya dolu olmasının apartman ve site yönetimi tarafından bir önemi yoktur.
Sitelerde doğalgaz ortak kullanım bedeli nedir? Ortak alanlarda ısınma enerjisi tüketilmese dahi yönetmelik gereği merkezi ısınma faturasının ısınmaya harcanan kısmının %30 u m2 üzerinden pay edilir.
İlgili 20 soru bulundu
Merkez sistem, belirlenen süre içerisinde yakılan yakıtın toplam fiyatı binada bulunan daire sayısına bölünerek hesaplanır. Mesela, binada kömür yakıtlı kazan kullanılıyorsa, merkezi ısıtma sisteminde aylık faturalandırma, o ay yakılan kömür sayısının toplam daire sayısına bölünmesi ile hesaplanır.
Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır da ısı pay ölçer kullanan konutlara ilişkin, "Merkezi ısıtma sistemli, ısı pay ölçerli konutlarda, kış sezonunda sıcaklığın 15 derecenin altına düşmesi halinde kaloriferlerin yakılması zorunlu. Bağımsız bölümler boş dahi olsa bu zorunluluk var.
Merkezi ısıtma sistemlerinde tüm binanın rejime girmesi ve dairelerdeki termostatik vanalar ile sıcaklıkların belli derecenin altına indirilememesi nedeniyle yakıt tasarrufu sağlanmaktadır. İlk yatırım maliyeti olarak ise merkezi sistem, bireysel ısıtma sistemlerine göre daha uygun çıkmaktadır.
Site aidatı içinde eğer merkezi sistem ısıtma söz konusu ise yakıt ücreti de dahil olacaktır. Günümüzde yakıt ücreti pay ölçer sistemi, metrekare veya arsa payına göre belirlenecektir. Sonuç olarak; bir ev satın aldığınızda kat maliki olarak ortak alanlarda yapılacak tüm harcamalar sizin sorumluluğunuzda olacaktır.
Merkezi ısıtma fatura paylaşımı konusunda olumludur, yani gelen fatura ya da kömür masrafının tüm dairelerinin ortak şekilde ödemesi gerekir. Fakat bu durum bazı zamanlarda olumsuzluğa neden olabilmektedir çünkü dairelerini kullanmayan ya da evde bulunmayan ev sahipleri de yine fatura ödeyebilmektedir.
Aldığınız yakıt miktarını ve tutarını not edin. Ardından aracınızın kilometresini sıfırlamanız gerekiyor. Daha sonra depo tamamen boşalınca km sayacından ne kadar kilometre yaptığınıza bakın. Daha sonra harcadığınız tutarı yaptığınız km'ye bölün.
Örneğin 50 litre yakıtla 500 kilometre yol katedildiyse yakıt tüketimi 500 km / 50 lt = 10 km/lt olur. Kilometre yakıt hesaplamada ise deponun kapasitesini mesafeye bölüp sonucu 100 ile çarpmamız gerekecek. Aracınızın deposunun 50 litre olduğunu düşünelim. Bu durumda yakıt tüketimi (50/500)x100= 10 litredir.
Bu işlemlerde şu formül kullanılabilir: yapılan kilometre/ yakılan yakıt miktarı=1 litre. Yakıt tüketimi her araca göre değişse de ortalama olarak bu konuda bilgi vermek mümkün olabilir. Bu konuda şunlar söylenebilir: 1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur.
Yeni sistem ile birlikte her radyatöre de bir pay ölçer takılarak, tüketilen enerji miktarı kadar ödenecek yakıt bedelinin de ortaya çıkması gerekir. Bu sistemin çalışabilmesi için binada yer alan tüm kalorifer peteklerine uzaktan okumalı ısı ölçüm ekipmanları eklenir.
Kalorimetre takılı dairelerin oda sıcaklıkları kanun gereği 15 c altına düşürülmesi yasaktır. Bu sebeple peteklere takılan Termostatik vanalar oda sıcaklığının 15 °C altına düşürülmeyecek şekilde kilitli olarak takılmaktadır veya vana üzerinden 15 °C altına düşürülmeyecek şekilde ayarlanması gerekmektedir.
Kullanım süreci başladıktan çok kısa bir süre içinde sayısız fayda ve menfaatler sağlar. Kalorifer enerji tüketiminde %30 kadar tasarruf sağlar. Tasarruflu kullanıma dikkat edilmesi demek ısınmamak anlamına gelmemektedir. Daha iyi ısınıp daha az bedel ödemek mümkündür.
Konutlarda, ibadethane ve cemevlerinde doğalgaz kullanımı 1 ay süreyle ücretsiz oldu. Uygulamadan merkezi sistem ve ön ödemeli sayaç aboneleri de yararlanacak.
Yasa, merkezi sistemle ısınan binalara ısı pay ölçerlerin zorunlu olarak takılmasını içeriyor. Ancak, bu taktırmayanlar için ceza uygulanacak anlamı taşımıyor.
Her binaya ısı pay ölçer takılması zorunludur. Bu kanuni bir durumdur.
Merkezi pay ölçer, merkezi ısıtma sisteminde radyatörlerin tüketim bedelini ölçer. Bu sayede harcanan ısı giderlerinin faturalandırılmasını sağlar. Binada ya da sitede yer alan daireler için ayrı ayrı hesaplanır. Günümüzde yeni tip merkezi sistem binalar bulunmaktadır.
Merkezi Isıtma Sistemi Kaç Derecede Yanar? Merkezi sistem ısıtma kullanılan yapılarda kazan sıcaklığı genel olarak 45-55 derece arasıdır. Eğer yapının ısınması seviyesi 55 derecenin üzerindeyse kazan ya da bina yalıtımı istenilen seviyede değildir. Aynı zamanda bölgeden bölgeye bu dereceler farklılık gösterir.
Merkezi sistemler ısınma yönünden de avantaj sunar. Merkezi ısınma sistemleri ile özellikle yüksek katlı binalardaki bireysel ısınmadan daha fazla ısınma olanağı elde edersiniz. Merkezi ısıtma sisteminin kurulum maliyeti bireysel ısıtma sisteminden daha düşüktür.
MERKEZİ SİSTEM KALORİFER HANGİ SAATLERDE ÇALIŞIR? Kaloriferlerin hangi saatlerde yakılacağı kararı ise insanların biyolojik uyku saatlerine göre enerji tasarrufuna dayanır. Biyolojik uyku saatleri ele alınarak 22:00 – 06:00 arası kaloriferler kapatılabilmektedir.
Petekleri Kapatmak Tasarruf Sağlar Mı? Doğan, “petek kapatmanın” doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını, bunun yerine kombinin daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılarak evin gün boyu sabit ısıda tutulması gerektiğini vurguladı.
Merkezi ısıtma sisteminde tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek için merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 215'e uygun termostatik radyatör vanası kullanıldığından petekleri tamamen kapatmak mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri