Zemzem, kıbleye dönülerek besmele okunduktan sonra sağ elle ve üç nefeste gözü sudan ayırmadan, “Allahım! Senden faydalı ilim, geniş rızık ve her türlü hastalıktan şifa diliyorum” duasıyla içilmeli ve Allah'a hamdedilmelidir. Yaygın olan görüş diğer içeceklerin aksine zemzemin ayakta içilmesi yolundadır.
- Zemzemi kıbleye yönelerek üç nefeste içmek de sünnet veya müstehabdır. - Zemzemden kanasıya kadar içmek müstehabdır. - Zemzemi oturarak içmekte bir sakınca olmadığı gibi, ayakta durup içmekte de bir sakınca yoktur. - Zemzem içerken besmele çekmek ve içtikten sonra Allah'a hamd etmek sünnettir.
Zemzem içerken, "(Allâhümme) innî es'elüke 'ilmen nâfian ve rizkan vâsian ve şifâen min külli dâin." (Allah'ım! Senden yararlı ilim, bol rızık ve her dert için şifa istiyorum.) diye dua edilir.
Zemzem suyu bitmek üzere olan bazı hacılar zemzem suyuna su katarak çoğaltıyor. İstanbul ve Sivas Müftülüğünün dini soruları yanıtlayan bölüm yetkilileri, zemzem suyunu saf haliyle vermenin daha hoş olduğunu, ancak yetmeyeceği anlaşıldığında zemzeme bir miktar su katmanın sakıncası olmadığını bildirdiler.
Peki, zemzem suyu neden ayakta içilir? Hz. Muhammed zemzem suyunu içerken ayakta olduğu için bu suyu içenlerin ayakta içmesi görülmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Mekke fethinde Mescid-i Harâm'da devesinin üzerinde iken kendisine getirilen zemzemi içen Resûlullah, Vedâ haccında ve umreleri sırasında Kâbe'yi tavaf ettikten sonra Makām-ı İbrâhim'in arkasında iki rek'at tavaf namazı kılar ve Zemzem Kuyusu'na giderek zemzem içerdi.
(Allahümme innî es'elüke ilmen nâfiân, ve rızkan vâsian, ve şifâen min külli dâin ve sekam.) "Allah'ım Senden faydalı ilim, bol rızık ve her türlü dert ve hastalığa karşı şifa niyaz ediyorum."
Zemzem suyu karakteristik yapısı sayesinde yaklaşık 10 yıl boyunca saklanabilir, yosunlaşma ve bozulma olmaz. Yine de güneşe doğrudan maruz kalacak yerlerde saklanmamalıdır. Zemzem suyu genellikle plastik şişelerde satılır. Bu suya zarar vermez.
Zemzem çeşmesinden akan suyun içme erkânı vardır. Buna göre ayakta ve üç yudumda içilmeli ve her yudum için “Hak, Muhammed, Ali” denilmelidir. Diğer yandan, inanışa göre bu su, ne kadar bekletilirse bekletilsin bozulmaz ve kaynağı tükenmez.
Zemzem suyu içmenin sınırı olmaz, hiçbir zararı olmaz. Sümerler zamanında, MÖ. 1900'lü yıllarda Hz. İbrahim zamanında açılmış bir kuyu bu, o zamandan günümüze kadar hiçbir kayıtta böyle bir şeye rastlamadı.
İçine su ilave etmeden içmelidir.
Tadı değişecek kadar çok konursa, o su ile abdest alınmaz. Meyve suları içildiği halde, hiç biri ile abdest alınmaz. Zemzem suyu ile abdest alınır, gusledilir.
İslami inanca göre; Peygamber İbrahim, eşi Hacer ve küçük oğlu İsmail'i çöle bırakmıştır. Yiyecekleri ve suları bittiğinde Hacer, Sefa ve Merve tepeleri arasında koşarak su arar. Bu sırada toprağı eşeleyen İsmail bir su kaynağı bulur. Bunun üzerine çıkan suyun yitip gideceğinden endişe eden Hacer “Zem-Zem!” (Dur-Dur!)
Üç nefeste içen kimse suya iyice kanar, böylece susuzluğu teskin edilmiş olur. Suyun mideye azar azar inmesi hâlinde insanın vücut yapısı, onu hemen ihtiyaç duyulan yere sevk eder.
Özellikle İslamiyet'e uygun bir şekilde içilmesi gereken zemzem suyu adına belli başlı bazı unsurlara dikkat etmek gerekir. Bu doğrultuda öncelikle kıbleye doğru dönmek gerekir. Daha sonra bardağı sağ elle tutmak suretiyle üç yudumda içilmelidir. Zemzem bitirdikten sonra Elhamdülillah demeyi unutmamak çok önemlidir.
Zemzem suyu fiyat olarak ambalajlama ve şişe ebatına göre farklılık gösterir. İçeriğinde tuz bulunsa da tatlı tada sahiptir.
"GERÇEK ZEMZEM, DONMAZ"
Zemzem suyu 580-600 miligram, normal su ise 200 miligram geliyor. Buradan gerçek olup olmadığını anlayabiliriz. Bir de zemzem suyu kış günü, soğuk havalarda ya da normal suyun donduğu bir ortamda donmaz.
Zemzem içerken ayağa kalkılır, kıbleye karşı durulur ve “Bismillâh” = Allah'ın adıyla” denilir. Bütün sular oturularak içilir. Fakat zemzem ayakta içilir. Sonra zemzem duâsı okunur, üç kere okuyan herhangi bir hâcetini aklından geçirerek okursa, o hâceti (dileği) dahi yerine gelir.
Zemzem suyunun pH değeri yaklaşık olarak 7,9'dur.
"GERÇEK ZEMZEM, DONMAZ"
Zemzem suyu 580-600 miligram, normal su ise 200 miligram geliyor. Buradan gerçek olup olmadığını anlayabiliriz. Bir de zemzem suyu kış günü, soğuk havalarda ya da normal suyun donduğu bir ortamda donmaz. Normal su buz olur.
Aslında atların çıkardığı alçak sese zemzem denir. Herhangi bir şeyi muhafaza etmek için de kullanılır (İbn Manzûr, Lisanu'l-Arab, Beyrut 1956, XII, 237 vd). Zemzem hakkında Kur'ân'da herhangi bir âyet bulunmamaktadır.
Zemzem suyunun cilde en büyük faydası ölü deriyi atmasıdır. Bu sayede cildi temizleyici, arındırıcı doğal bir toksin etkisi yaratmaktadır. Kısaca ölü deri hücrelerinin rejenerasyonunu en üst seviyeye çıkarmaktadır. Cildi yenilemekte ışıltı ve parlaklık vermektedir.
Hanefî âlimleri, İbni Abbas'ın rivayet ettiği hadise dayanarak Zemzemi ayakta içmenin müstehaplığına hükmetmişlerdir. Netice olarak, Zemzem suyunun ayakta içilmesinde bir mahzur yoktur, denebilir.
1-Amerika'da yapılan test sonuçlarına göre, dünyada içinde mikroorganizma ve bakteri bulundurmayan tek su zemzem. Yani mikrobik hastalıklara karşı etkili olan florürleri barındırıyor. 2- Batı'da yapılan lâboratuvar çalışmalarına göre zemzem, diğer sulara nazaran çok daha az kükürt ihtivâ ediyor.
YAPILMALI ? zemzem damlatilmali başında Yasin okunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri