İyi huylu tümörler kötü huylulara göre daha yavaş büyürler. Bulunduğu organ ve dokunun dışına çıkmaz. Bahsettiğimiz polip ve lipomlarda bu gruptan tümörlerdir. Buna karşılık kötü huylu tümörler yani kanserler erkenden tedavi edilmezse vücutta hızla büyür. Bulunduğu organın sınırlarının dışına taşar.
Genel olarak lipomaları aldırmaya gerek yoktur. Fakat bazı durumlarda hasta veya doktor lipomayı alabilmektedir. Bu durumun sebebi oluşan kitlenin lipoma olup olmadığını belirlemektir. Büyümeye devam eden bir lipoma var ise, sinirlere baskı yaparak veya bağırsak tıkanıklığına yol açarak semptomlara neden olmaktadır.
Yağ bezeleri genellikle kanser değildir ve çok nadir durumalar dışında kansere dönüşmezler. Kanser formaları genelde “liposarkom” adı verilen urlardır ki bu oluşumların tedavi yaklaşımı çok farklıdır. Yağ bezesinin takibinin çok iyi yapılması gerekmektedir.
Tıp dilinde lipom olarak adlandırılan yağ bezesi; cilt ile altta yatan kas tabakası arasında yer alan ve yavaş büyüyen yağlı kitleleri ifade eder. Elle temas edildiğinde hamur hissi veren, herhangi bir hassasiyet ve ağrıya neden olmayan yağ bezeleri, çoğunlukla zararsızdır ve tıbbi müdahaleyle yok edilebilir.
Yağ bezesi (lipom) tehlikeli değildir. Ancak iltihap kaparsa, çok büyürse veya ağrılı apselere dönüşürse müdahale edilmesi gerekir. Yağ bezesi rahatsız edici bir görüntüye neden olduğunu düşünen kişiler de sık sık tıbbi müdahale istiyor. Kısa ve çok kolay bir operasyonla yağ bezesinden kurtulmak mümkündür.
İlgili 35 soru bulundu
Halk arasında yağ bezelerinin patlama ihtimali oduğu düşünülerek bu durumdan çekinilir. Ancak yağ bezeleri patlayacak bir yapıda değildir. Bu hatalı bilgiye yağ bezesi ile kistin karıştırılması neden olur. Kistler patlayabilir ancak yağ bezelerinde böyle bir durum yaşanmaz.
Yağ Bezelerine Hangi Bölüm Bakar? Yağ bezeleri sık yaşanan sağlık sorunlarından biridir. Bu soruna karşı ilgili iki farklı bölüm ve poliklinik ön plana çıkıyor. Bunlardan biri dermatoloji bölümü olması ile beraber Diğeri ise genel cerrahi bölümüdür.
Oluşumunda en büyük neden genetik yapıdır. Bunun dışında yüksek kolestrol, metabolik hastalıklar ve kötü beslenme sorumlu tutulabilir. Özellikle yağlı yiyecekler, et yemekleri büyümelerinde etkilidir. Lipomlar genelde hareketsiz kişilerde daha fazla görülmektedir.
Yağ bezelerinin kendiliğinden geçmesi ya da kaybolması durumu mümkün değildir. Bu bezeler, cildin alt kısmında zamanla çoğalan kitleler olduğu için, rahatsız edici olduğu durumlarda cerrahi müdahale ile alınması gerekmektedir.
Yağ Bezesi Alındıktan Sonra Tekrar Çıkar mı? Deri altında yağ bezesi cerrahi olarak alındıktan sonra nadiren de olsa yeniden lipoma oluşabilir. Dolayısıyla ikinci bir ameliyat gerekebilir. Bazı durumlarda yağ bezesi kendiliğinden kayboldu şeklinde dönütler alınsa da tekrarlama olasılığı vardır.
Vücudun çeşitli yerlerinde ve çok sayıda görülen yağ bezelerine lipom denir. Bunlar iyi huylu tümörlerdir.
Kitle dışında çok önemli şikâyetlere neden olmadığından hastalar tarafından önemsenmez. Bunun sonucu çok büyük boyutlara ulaşabilirler. Bazen bu yağ bezeleri kişilerin bunları sıkması ile veya çeşitli yollarla enfekte olur. Bunun sonucu çok ağrılı ve sert kitlelere dönerler.
Çıkan parça mutlaka patolojiye gönderilir. Nadirde olsa liposarkom olma olasılığı vardır. Lipom ameliyatları tarafımızdan lokal anestezi altında yaklaşık 10 dakikalık bir operasyonla alınmaktadır.
Çoğu zaman bir ağrı oluşmadığından hastalar operasyon sonrasında ağrı kesici ilaç kullanmaya gerek duymaz. Yağ bezesinin alınmasının ardından dokudaki iyileşme süresi her hastada farklı olabilir. Bu süre genellikle birkaç gün olabiliyor. Bazı hastalarda ise derinin iyileşmesi bir haftayı da bulabilir.
Lipom, yağ dokusundan orijin alan ve en sık rastlanan iyi huylu tümöral oluşum olup vücutta yağ dokusu tabakasının bulunduğu her anatomik lokalizasyonda gelişebilir. Lipomlar genel olarak yüzeyel ve fasyanın üzerinde yerleşimlidirler. İntramuskuler lipomlar malign olma potansiyeli nedeni ile önemlidir.
Yağ bezeleri genellikle iyi huyludur. Görüntü bakımından kişilere sıkıntı verseler de herhangi bir sağlık problemine neden olmazlar. Bu nedenle genellikle ağrıya da sebebiyet vermezler.
Yağ bezeleri, yumuşak ve üzerine basıldığında mobil (hareketli) oluşumlardır. Aylar ve yıllar ile ifade edilen süre boyunca büyümesini sürdüren yağ bezeleri genel olarak 2-3 santimetre boyutuna ulaşırlar. Bazı kişilerde 10 santimetreye kadar büyüyebilen ciltteki yağ bezeleri dev lipomlar olarak ifade edilir.
Bir liposuction yöntemi olarak uygulanan ameliyatsız yağ bezesi tedavisi, açılan minik bir kesiden yağların emilmesi şeklinde gerçekleştirilir. Bu kesi işlem sonunda gözle görülmeyecek şekilde kapatılır ve kişiye rahatsızlık vermez. Böylece cilt altında biriken yağlar hızlı ve kolay şekilde vücut dışına alınmış olur.
Göz kapağında oluşan yağ bezeleri; herhangi bir bakteri, virüs ya da parazit kaynaklı değildir. Ksantelazma, çoğunlukla kolesterol ve lipoproteinlerin aşırı birikmesi nedeniyle ortaya çıkar. Bu anlamda, göz kapağında görülen yağ bezeleri bulaşıcı değildir.
Bir lipomu tedavi etmenin en yaygın yolu ameliyat yoluyla çıkarmaktır. Bu özellikle büyümekte olan büyük bir cilt tümörünüz varsa faydalıdır. Lipomlar nadiren cerrahi olarak çıkarıldıktan sonra büyürler. Bu operasyon lokal anestezi altında yapılır, genellikle yarım saatten daha kısa bir süre içerisinde tamamlanır.
Ancak çoğunlukla ağrısız bir süreçtir. Göz altı yağ bezeleri estetik bir endişe olarak görülse de, bazı durumlarda şişlik, kızarıklık veya hassasiyet gibi semptomlara neden olabilir. Yağ bezeleri genellikle kendiliğinden kaybolur, ancak bazen bu süreç uzun olabilir ya da uzman bir hekim müdahalesine ihtiyaç olabilir.
Buradan parça alınır ya da ameliyat sonrası lipomlar patolojiye gönderilir. Buradan elde edilen sonuçlardan da lipomun iyi mi yoksa kötü huylu mu olduğu anlaşılır. Sürece ise bunun cevabından sonra karar verilir. En yaygın yağ bezesi tedavisi yağ bezesi ameliyatıdır.
Yağ bezelerinin neredeyse %99'luk bir kısmı iyi huyludur ve kanserleşme eğilimi göstermezler. Fakat özellikle yüz ve boyun gibi vücudun gözle görülür kısımlarında bulunan yağ bezeleri estetik anlamda hoş gözükmediği için hastalarda rahatsızlığa yol açar.
İyi huylu yağ dokusu tümörünün en yaygın şekli olan lipomlar, cilt altında 'yağ topu' gibi göründükleri için yağ bezesi olarak adlandırılır. Lipomlar iyi huylu bir yapıya sahiptir. Nadir olmasına rağmen, liposarkomlar gibi hızlı büyümeleri, hareketli olmamaları ve olası lokal ağrılı olmaları lipomlardan ayrılabilir.
Yağ bezelerinde farklı tedavi metodları vardır. Bu nedenle yağ bezesi sorunu için en uygun tedavi seçeneği doğrudan dermatoloji uzmanınız tarafından belirlenir. Yağ bezeleri her bir hastada farklı düzeyde oluştuğundan tedavi seçenekleri de farklı düzeyde sunulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri