Akîka kurbanı kesildikten sonra çocuğun başı tıraş edilir ve ona isim verilir.” (Ebû Dâvûd, Edâhî, 20-21 [2837-2838]; Tirmizî, Edâhî, 21 [1522)]). Bu açıdan akîka kurbanı, çocuğun doğduğu günden buluğ çağına kadar kesilebilirse de doğumunun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir.
Bazı bebekler ise kel doğar ve saçının uzaması zaman alacağından hemen kesim yapmanız gerekmez. Özetle; bebeklerde saç kesimi konusunda ortak bir zaman yoktur fakat 6. ay ile 2. yaş arasında bir zaman diliminde yenidoğan bebeğinizin saçını ilk kez kesebilirsiniz.
Bir yaşına gelmemiş çocuğun saçlarını kesmek günah değildir; aksine sünnettir. Yeni doğan bebeğin başındaki ilk saçlarına akîka; bu çocuğun doğumundan yedi gün sonra başındaki tüyleri kısmen veya tamamen traş edip adını koyduktan sonra Allah Teâlâ'ya şükür için kesilen kurbana akîka kurbanı denir. Hz.
İlk altı ay bebeğin doğduğundaki saçları döküleceğinden, bu süreç içinde saçın kesilmesini önerilmez. İlk saç kesimi için uygun görülen yaş ise 1 yaş civarıdır. Bebeklerin çoğu saçlı olarak doğarlar.
Yenidoğan çocuğun başı tıraş edilerek saçın ağırlığınca altın ve gümüş tasadduk edilir. Bunu bizzat Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- emretmişlerdir.
İlgili 23 soru bulundu
Akîka kurbanı kesildikten sonra çocuğun başı tıraş edilir ve ona isim verilir.” (Ebû Dâvûd, Edâhî, 20-21 [2837-2838]; Tirmizî, Edâhî, 21 [1522)]). Bu açıdan akîka kurbanı, çocuğun doğduğu günden buluğ çağına kadar kesilebilirse de doğumunun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir.
Bebeğinin saçlarının rahatlıkla kesilebilmesi için boyun kontrolünü sağlaması önemli bir kriter. Bu da 3. aydan itibaren mümkün, kontrolün tamamen bebeğe geçmesi ise 6 ayı bulabiliyor. Zaten ilk 6 ay içerisinde saç dökülmeleri yaşanacağı için en azından bu süreyi doldurmayı bekleyebilirsin.
Bebeklerde ilk saç kesimi konusunda ortak bir zaman yoktur. Bunun için ortalama 6. ay ile 2. yaş arasında bir zamanda düşünülebilir. Bazı çocuklar gür saçlı olduğu için, saç kesimleri daha erken yapılabilir. Bazen de ebeveynler çocuklarının saçlarını uzatmayı da tercih edebilirler.
Hayır. Bebeklerin saçını kazıtmak, saçın daha gür olmasını ya da hızlı çıkmasını sağlamaz.
Cevap: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yeni doğan çocuğun saçının kesilip ağırlığınca gümüş verilmesini, kızı Fatıma (Radiyallahu Anha)'ya emrediyor.
1 ) Çocuğun doğumunun hemen ardından sağ kulağına ezan sol kulağına kamet okumak. 2) Çocuğa tahnîk yapmak. **** 3) Çocuğa güzel bir isim vermek. 4) Akîka kurbanı kesmek.
Nitekim diğer bazı kaynaklarda, yapılan bu değerlendirmenin uygun olmadığı da ifade edilmiştir (Büceyrimi, Tuhfe, I, 364; Dimyati, Haşiyetü i'aneti't-talibin, I, 137). Bu sebeple cünüp, lohusa ve hayız halinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde; koltuk ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Hamileyken kadınlar genellikle saç kestirmez. Bazı insanlar vücudumuza giren besinlerin bebeğe yarar sağlamak yerine saça yarar sağlayacağına inanır. Fakat saçınıza giden besinler ile bebeğinize giden besinlerin birbiriyle alakası yoktur. Son derece yanlış olan bu davranış anneyi olumsuz yönde etkileyebilir.
0' a vurulan ya da kazıma işlemine maruz kalan saçlar. Ayda 1 cm kadar uzarlar. Saç uzama olayı kişini genetik yapısı, hormonal dengesi, beslenme düzenk, uyku düzeni, stres saça kullanılan bakım ürunleri vs dahilinde etki ederek uzama hızı değişim gösterebilir.
Aynı gün saçları traş edilerek çocuğa isim konması (bk. AD KOYMA) ve kesilen saçların ağırlığınca gümüş veya altının sadaka olarak verilmesi de müstehaptır. Konuyla ilgili hadislerin hepsinde gümüş zikredilmekte, fukahanın altın da tasadduk edilebileceği şeklindeki görüşleri ise kıyasa dayanmaktadır.
Saç rengi, doğum sonrası ilk 6 ayda değişebilir.
Farklı özelliklere sahip saçlar kazıtılsa bile gürleşme meydana gelmez. Kazıtmak gürleştirmekten çok, saç tellerinin daha kalın çıkmasını sağlar. Zayıflamalarına ve dökülmelerine neden olan etkilere karşı korur. Fakat yeni saçların büyümesini sağlayan hiçbir faydası yoktur.
Bir saç teli, günde yaklaşık olarak 0.3 mm, ayda 1 cm, yılda 12 cm uzar. Bellere kadar uzanan saçlar ise 80 - 90 cm kadardır ve ancak 7 yılda uzar.
Bebeğin kendisini rahatlatma ihtiyacı
Bu emzik emme, kulağı ile oynama bazen de saç, kirpik ya da kaş yolma şeklinde kendini gösterebilir. Bazen gergin olduğu durumlarda da rahatlamak için bu davranışı seçer. Davranış bebeklerde 1- 1,5 yaşına kadar normal kabul edilse de şiddeti arttığında sıkıntı yaratacaktır.
Genellikle hamileliğin otuzuncu haftasında saç oluşmaya başlar ve bu durumda da bebek saçlı doğar. Hamilelikte rahim içinde hormon seviyeleri artar ve bu durum bebekte saç çıkmasına neden olabilir. Ancak bebek doğar doğmaz saç büyümesi yavaşlar ve hızlıca döküldüğü sıklıkla görülebilir.
İlk aşamada tıraş makinesi kullanın.
Kesinlikle bilinçsiz davranıp, direkt jilet vurmayın. Önce, erkeklerin kullandığı sakal makinesi ile saçını kesin. Aksi takdirde bebeğinize tarifsiz bir acı ve korku yaşatırsınız.
Bebeğin doğumunun kırkıncı gününe dair dinen yapılması gereken herhangi bir işlem bulunmamaktadır. Kırk gün boyunca bebeğin ve annenin evden dışarı çıkmaması, bebeğin kırkının çıkarılması gibi uygulama ve inanışların dinî bir dayanağı yoktur.
Loğusa kadına ağır işler yaptırılmaz ve üzüleceği şeyler söylenmez. Gece dışarıya çıkmasına izin verilmez. Kırkı çıkıncaya kadar ne çocuk ne de loğusa kadın yalnız bırakılmaz.
Değerli kardeşimiz, Lohusalık dönemi uzadığı için bahsettiğiniz temizlikleri yapmanızda bir sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri