Sual: Dinimize göre gündüz ve gece ne zaman başlayıp biter? Gündüz, imsak vaktinde başlar, akşam vaktinde biter. Akşamdan imsak vaktine kadar olan zamana da, gece denir.
GECE VAKTİ; 'güneşin batmasından bir saat sonra başlayan ve doğmasından bir saat evvele kadar devam eden zaman süresi' olarak tanımlanmıştır.
Akşam kelimesi ise güneşin batmasından sonraki zaman anlamındadır. Gündüz, imsak ile başlayan, akşam ezanına kadar olan zamandır. Oruç da bu vakitte tutulur. Gece ise, akşam ezanından imsak vaktine kadar olan zaman dilimidir.
Cumayı cumartesiye bağlayan gecedir . bir günün gündüzü sonra gecesi gelir . sonra gelen gecedir. Kadr Suresi 5.
Yeni ayla birlikte yeni bir gün başlar ve güneşin alçalarak üst kenarının ufuk çizgisine teğet hale geldiği an saatin 12.00 yahut 0.00 olduğu kabul edilir.
İlgili 17 soru bulundu
- İslam geleneğinde cuma gecesi, perşembeyi cumaya bağlayan gecedir. Bir tam gün, bir önceki akşam güneşin batmasıyla başlar, ertesi akşama kadar sürer.
Bir takvim günü, gece saat 24.00'dan (12.00 veya 00.00 olarak da adlandırılır) ertesi gece 24.00'a kadar olan saat dilimidir.
1. Resulullah hicret etmeden önce cumanın kılınmasına izin verdi. Kendisi Mekke'de cumayı kılmaya kadir olamamış ve cumayı izhar edememişti.
Cumayı cumartesiye bağlayan gecedir . bir günün gündüzü sonra gecesi gelir .
Dinimizce perşembe gecesi mübarek gecelerden biridir. Özellikle perşembeyi cumaya bağlayan gece tüm dua ve dileklerin kabul edildiği gecedir. Perşembe cumanın habercisidir.
Gece yarısı 0'dan 24'e kadar olan saatlerle ifade edilir.
Bir gün 24 saattir. Bu saatler sırasıyla; Gece; 01:00'dan başlayarak 02:00, 03:00, 04:00, 05:00 - Gündüz; 06:00, 07:00, 08:00, 09:00, 10:00, 11:00 - Öğlen; 12:00, 13:00 - İkindi vakti 14:00, 15:00, 16:00 - Akşam üstü; 17:00, 18:00, 19:00 – Akşam; 20:00, 21:00, 22:00, 23:00 – Yeniden gece 00:00 şeklinde tanımlanır.
22.27 ilk üçte birlik zaman oluyor.
Gece vakti, güneşin batmasından bir saat sonra başlayan ve doğ- masından bir saat öncesine kadar olan devam eden zaman dilimi ola- rak tanımlanmıştır (TCK m.6/1-e).
Bu kapsamda TCK'nın 6. maddesinin 1. fıkrasının “e” bendi incelendiğinde “Gece vakti deyiminden; güneşin batmasından bir saat sonra başlayan ve doğmasından bir saat evvele kadar devam eden zaman süresi,… anlaşılır.” şeklinde düzenlemeye yer verildiği görülmektedir.
Dünya'nın Güneş etrafında 1 tur dönmesi 1 yılı tanımlarken, kendi ekseni etrafında dönmesi sonucunda ise gece gündüz oluşur. Gece gündüz, aslında 1 günlük süreyi ifade eder. Dolayısıyla, buradan Dünya'nın kendi etrafındaki dönüşünü 24 saatte tamamladığı sonucu çıkar.
Selamünaleyküm. Bir gün, onun gecesi ile başlar, gündüzü ile devam eder. Mesela Cuma günü, Perşembe günü akşam namazı vakti ile başlar, Cuma günü ikindi vaktinin bitimi ile biter.
Bundan dolayıdır ki Sohbetler, Kuran ı Kerim okumaları,dular alimler ve müslümanlar tarafından günümüz tabiriyle Cuma akşamı değil Perşembe akşamı yapılır. Çünkü Perşembe akşamı aslında Cuma günün gecesi ,akşamıdır ve bu manada Cuma gününün gündüzünün, yani Cuma namazı vaktinin de habercisidir.
Cumadaki duaların kabul olma saatiyle ilgili bir başka rivayette de şöyle deniliyor: Bu vakit hutbeye başlama vaktiyle namazın bitimi arasında olabileceği gibi kametle namaz bitimi arasında veya o gün batıncaya kadarki zaman diliminde olduğu da söylenmiştir.
Bu hadislerden bir kısmında Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Birtakım insanlar ya Cuma namazını terk etmeyi bırakırlar yahut da Allah onların kalplerini mühürler, artık gafillerden olurlar.” (Müslim, Cum'a, 40 [865]); “Her kim önemsemediği için üç Cumayı terk ederse, Allah onun kalbini mühürler.” (Ebû Dâvûd, ...
“Her kim önemsemediği için üç Cumayı terk ederse, Allah onun kalbini mühürler.” (Ebû Davûd, Salât, 212). Buna göre, özürsüz olarak Cuma namazını terk eden bir Müslüman büyük günah işlemiş olur.
“Önemsemeyerek üç cumayı terk eden kimsenin kalbini Allah mühürler.” (Ebû Dâvûd, Salât, 212; İbn Mâce, İkametü's-salât, 93; Tirmizî, Salât, 247; Nesâî, Cumua, 2) “Birtakım kimseler, ya cuma namazını terk etmekten vazgeçerler ya da Allah onların kalplerini mühürler ve artık onlar gafillerden olurlar.” (Müslim, Cumua, 40 ...
GÜN DÖNÜMLERİ
21 Mart: Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlar. 21 Haziran: En uzun gündüz, en kısa gece. Kuzey yarım kürede yaz mevsimi başlar. 23 Eylül: Gece ve gündüz eşit olur.
00:00 hangi güne girer-bir önceki gün mü yeni gün mü
00:00'da önceki gün biter ve geri dönüşü mümkün olmadığı için o an'dan itibaren yeni gün başlar. 00.00 yeni gundur. Bir gün demek dünyanın kendi ekseni etrafdında dönmesi demektir ki bu da her zaman tam olarak 24 saate eşit değildir.
Arefe günü mesai olup olmadığı eğer özel sektörde çalışıyorsanız bağlı bulunduğunuz şirketin kurallarına göre değişiklik göstermektedir. Devlet kurumlarında ise Arefe günü yarım gün tatil sayılır. Saat 13.00'te mesai sonudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri