İlk olarak, dinleme sürecine tam olarak odaklanarak empati kurmak esastır. Empati kurarak, karşıdaki kişiyi anlama çabası göstermek ve onun duygu ve düşüncelerine saygı göstermek, aktif dinleme becerisini geliştirmenin ilk adımıdır.
Bir başkası konuşurken yanımızdaki kişilerle fısıldaşarak dahi konuşulmamalı ve sadece konuşan kişiye odaklanılmalıdır. Bu kurallardan yalnızca birine uymamak bile iletişimi olumsuz yönde etkiler. Bugün sağlıklı bir iletişim kurmanın önündeki en büyük engel, sessizliğin tam olarak sağlanamamasıdır.
Bir şeyi dinlemek için ilk aşamada, o sesi diğer sesler arasından seçmek gereklidir. Daha sonra, o ses ile ilgilenme, anlama ve hatırlama aşamaları gerçekleşmektedir. En son aşamada ise karşılık vermek dinlemenin gerçekleştiğini ifade etmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Dinleme süreci; 'duyma', 'anlama ve hatırlama', 'yorumlama', 'değerlendirme' ile 'tepki' aşamalarından oluşmaktadır.
Bu yöntem/teknikler katılımlı dinleme, katılımsız dinleme, not alarak dinleme, kendini konuşanın yerine koyarak dinleme (empati kurma), yaratıcı dinleme, seçici dinleme ve eleştirel dinlemedir.
Dinleme Süreci
Dinleme sürecinin aşamaları alma, yorumlama, hatırlama, değerlendirme ve cevap vermedir.
Dikkatini karşısındaki kişiye verir. Konuşmacıyı sözünü kesmeden dinler. Göz teması kurar. ▪ Son sözü söylemek için çabalamaz. ▪ Dinlerken vereceği cevabı düşünmez. Yargılamadan, suçlamadan dinler (önyargılı değildir). ▪ Duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışır.
Bireyin ilk öğrenme alanı olan dinleme, doğum öncesinden itibaren kullanılmaya başlar ve ömür boyu etkin bir biçimde kullanılır. Bu bakımdan dinleme, dil ve dü- şünce gelişimi ile toplumsal etkileşimle ilgili bir süreçtir.
Bu dinleme sürecinde empati önemli bir yer tutmaktadır. Etkili dinleyebilmede işbirlikçi olmak önem taşımaktadır. Karşı tarafa çeşitli sorular sorulmalı, geri bildirimde bulunulmalı, anlamı kavramak için çaba sarf edilmelidir. Etkin dinlemede esas olan dinleyicinin konuşan kişiyi gerçekten anlamak için dinlemesidir.
DİNLEME NEDİR? Dinleme, sesli uyarıcıları işitmek, anlamak ve zihinde yapılandırmak için kulak ve beynimizde yürütülen karmaşık bir süreçtir. Dinleme anne karnında başlar.
Dinleme esnasında konuşmacıyla empati kurulmalı ve yargılayıcı davranışlardan kaçınılmalıdır. Konuşmacının anlattıkları dinleyicinin kendi ifadeleriyle özetlenmelidir. Etkili dinlemede konuşmacının sözü kesilmemelidir. Sorular konuşmanın sonuna saklanmalıdır.
Yanlış Dinleme Biçimleri
Dinlerken başka şeyler düşünmek veya ilgilenmek. Konuşmacının sözünü kesmek. Konuşmacıyı dinlemek yerine onun görünüşü ile ilgilenmek. Sabırsız olmak.
Göğüş'e (1978) göre dinleme türleri; seçmeli, doğru, dikkatli, duygusal, eleştirici, anlamadan ve yarı dinleme olup bunlar arasında en iyi dinleme türleri dikkatli, doğru ve eleştirici dinlemedir. Özbay'a (2009) göre dinleme türleri; estetik, iletişimsel, ayrıştırıcı, eleştirel ve bilgi için dinleme şeklindedir.
Araştırmada21 farklı dinleme türünün toplamında 81 farklı adlandırmaya sahip olduğu (eleştirel dinleme, sorgulayıcı dinleme, kritik dinleme gibi) saptanmıştır. Çalışma sonucunda aynı içeriğe sahip dinleme türleri birleştirilmiş, başlangıçta 93 olan tür sayısı 33'e düşürülmüştür.
Etkin dinleme, kişinin karşısındakini iletişim esnasında aktif bir şekilde dinlemesine denmektedir. Etkin dinleme sadece sessiz bir şekilde dinlemek değil, doğru bir şekilde dinleyip anlama becerisidir.
Literatürde dinlemenin en az beş türünün bulunduğu kaydedilmektedir (Verderber, Verderber, Berryman- Fink, 2010:223-224): Takdir edici dinleme: söylenenden keyif almaya odaklanılan dinleme. Ayrım yapan dinleme: mesajın tam olarak anlaşılmasına odaklanılan dinleme.
Dikkatli Dinleme:
*Konuşmacının anlattığı fıkraya gülerek katılmak, coşkulu konuşmalarda dinlediğini belli etmek, konuşanı isteklendirir, konuşmayı ise canlı kılar. *İyi bir konuşmacı kendisini, dinleyicilerin tepkilerine göre düzenler; eksiklerini belirler ve sonraki konuşmalarında bu eksikliklerini tamamlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri