Fosilleşmiş dinozor yumurtaları, genellikle kahverengi veya siyah renge sahip olurlar. Bunun nedeni demir ve demir oksit gibi minerallerin fosilleşme sürecinde organik yapıya sail olmasıdır. Ancak bu araştırmaya konu olan yumurtalar, diğer yumurtalardan farklı bir şekilde mavi renge sahipler.
Dinozorlar için en olası renkler, günümüzde hayvanlar için en yaygın renkler olduğundan, yeşil veya kahverenginin bir tonu olurdu. Bunun nedeni, bu renklerin çoğu ortamda iyi kamuflaj sağlamasıdır. Bununla birlikte, bazı dinozorların kırmızı veya turuncu gibi daha parlak renklere sahip olması mümkündür.
Üreme ve davranış Dinozorlar da tıpkı kuşlar ve sürüngenler gibi yumurtlayarak üremiştir ve bu durum fosilleşmiş yumurta ve hatta embriyo kalıntılarıyla belgelenmiştir. Troodon, Maiasaura, Oviraptor ve Hypacrosaurus cinslerine ait yumurtalar bulunmuştur ve en tam yumurta grubu da Troodon'a ait olanlardır.
12 ile 24 saat arasında, yumurtanın kabuğu yavaş yavaş kırılmaya başlar. ( su azaldıkça ekleme yapınız) 1 ile 3 gün içinde, dinozor yumurtadan çıkacak ve yavaş yavaş büyüyecektir.
Yumurta türü açısın- dan büyük bir çeşitliliğin bulunduğu bölgede ölçülmüş olan en büyük yumurta uzunluğu 50 cm, en küçük uzun- luk ise 10 cm boyutundadır.
İlgili 36 soru bulundu
Erickson ve arkadaşlarının Proceedings of the National Academy of Sciences (USA)'da yayımladıkları sonuçlara göre dinozor türlerinin yumurtadan çıkması 3 ila 6 ay sürüyordu. Kuşların yumurtadan çıkması 11 ila 85 gün sürer.
Dinazorların ölmesine gelince, bu mahlukların yaşamasına Cenab-ı Allah izin verseydi, bu devasa mahluklar insanlık için büyük bir tehlike arzederdi. Bu nedenle vazifesini yapan bu yaratıklar, Allah'ın hikmetinin neticesi olarak vazifeden terhis edilerek bâki ruh konumuna geçmişlerdir.
Çin'in doğusunda bulunan Qianshan Basin adlı kazı alanı birçok memeli ve sürüngen fosiline ev sahipliği yapması ile biliniyor, ancak yakın zamanda bölgede bulunan dinozor yumurtaları, bir yönüyle diğer keşiflerden keskin bir şekilde ayrılıyor.
Dinozor Yumurtası, diğer eserlerden en az bir tane bulunduktan sonra yalnızca Dağ'da (Taş Ocağı da dahil) Eser Noktalarından, Balıkçılık seviye 2 olunca Balıkçı Hazine Sandıklarından, Beberiksten ve Kafatası Mağarası'ndaki Tarih Öncesi Katlardan veya Sinema Salonundaki Vinç Oyunundan elde edilebilir.
Yumurtayı su dolu bir kaba koyun. (Not: Su çok sıcak olmamalıdır. 35 dereceden sıcak olmamalıdır.) 12-48 saat beklendiğinde yumurta kabuğunun yavaşça çatladığını göreceksiniz. 24-72 saat içerisinde yumurtanın içindeki hayvan suyla birlikte büyüyerek yumurtayı çatlatıp dışarı çıkmaya başlayacaktır.
Dinozorları yok eden göktaşı 12 km çapında olmak suretiyle ve bir mermiden 20 kat hızla Dünya'ya çarparak dinozorların yok olmasına neden oldu. Peki “Chicxulub” adındaki bu devasa göktaşı, düştükten sonra Dünya'ya etkileri ne oldu?
Dinozorlar, 232-234 milyon yıl önce orta Triyas devrinin son zamanı olan Ladinyan döneminde arkozorlardan evrildiler.
Bunun yerine kloak denen ve idrar, dışkı ve sperm/yumurta kanallarını ortak olarak barındıran bir açıklığa sahiptirler. Bu kloaklarını birbirlerine sürterek çiftleşirler.
Dr. Cemal Tunoğlu tarafından, 1999 yılında ilk kez dinozorlar dönemine ait "Denizlerin Dinozoru" olarak isimlendirilen bir fosilin kalıntısı bulunmuş. Fosil Kastamonu ilinin Devrekani ilçesinde Beyler Barajı çevresinde bulunmuş. Fosil, 70 milyon yıl öncesine tarihlendirilmiştir.
Dinozorlar, iki gram kadar hafif olabilen minik sinek kuşlarından 50-100 ton (55-110 küçük ton) ağırlığa kadar çıkabilen soyu tükenmiş titanosaurlara kadar, herhangi bir kara hayvanı grubunun boyutlarındaki en aşırı varyasyonlardan bazılarını gösterir.
Ama kuşlar, doğrudan doğruya dinozorlardan evrimleşmiştir ve hatta halen onlar altında kategorize edilen hayvanlardır (grafikte mor kutu)! Dolayısıyla günümüzde yaşayan bütün kuşlar, aslında dinozordurlar. Yani dinozorlar, 65 milyon yıl önce tamamen yok olmamışlardır.
Devekuşları, yaşayan kuşlar içerisinde en büyük yumurtalara sahip canlılardır (Madagaskar'da yaşamış ve soyu tükenmiş olan fil kuşları ve Yeni Zelanda'da yaşamış ve yok olmuş dev moaların yumurtaları daha büyüktü).
Oculudentavis khaungraae diye isimlendirilen hayvanın küçük bir dinozor türü olduğu açıklanmıştı. 2020'de yayımlanan o araştırmada, Oculudentavis khaungraae, "yaklaşık 100 milyon yıl önce bugünkü Myanmar'da kanat çırpan bir dişi kuş" diye tanımlanmıştı.
Çok iri cüsseli, iki ayak üzerinde yürüyen, ön ayakları pençeye benzeyen etobur dinozor Tyrannosaurus'un bugünkü kuşların atası olduğu kesinleşti.
Yani 6,8 milyon yıl, DNA'nın teorik olarak korunabileceği maksimum süre. Öte yandan son araştırmalarda dinozor fosillerinde olası DNA kalıntılarına rastlanması, "Dinozorlar hayata döndürülebilir mi?" sorusunu yeniden gündeme getiriyor. Ancak keşfin ardındaki araştırmacılara göre bu henüz mümkün değil.
Çünkü en son dinozorların var olduğu, kretase dönemi 75 milyon yıl önceydi. Yani tahminimiz doğru, ne kadar iyi bir teknoloji kullanılırsa kullanılsın. Var olan parçalanmış DNA'lar üzerinden tekrar dinozor üretilmesi mümkün değil.
Yaklaşık 65 milyon yıl önce dinozorların nesli tükenmiştir. İlk insanlar ise kimilerine göre 600.000 kimilerine göre 120.000 kimilerine göre daha yakın bir tarihte ortaya çıkmıştır. Hz. Adem 7000 yıl önce yaşadı diye bir olay yok.
66 milyon yıl önce Dünya'ya çarparak dinozorların 180 milyon yıllık egemenliğine son veren 10 kilometre genişliğindeki asteroit, Chicxulub olaylarının nedeniydi. Şu anda Meksika'da yer alan Yucatan yarımadasına inerek Chicxulub kraterini oluşturdu.
Chicxulub Krateri (okunuşu: "Çikşalub"), Meksika'nın Yucatán Yarımadası'nın altında gömülü olan bir tarihöncesi gök taşı krateridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri