Bilim insanları dinozorların yok olması ile ilgili üç farklı ihtimal üzerinde duruyor. Bunlar gök taşı çarpması, büyük volkanik patlamalar ve ölümcül kıta hareketleri.
Aynı zamanda, diğer hayvanlardan farklı olarak, koşarken nefes almalarını sağlamaktadır. Dinozorlar dünyanın her kıtasında yaşamışlardır. Bunun nedeni 200 milyon yıl önce pangea adı verilen tek bir kıtanın bulunmasıdır.135 milyon yıl önce, çok sayıda dinozor türünün nesli tükendi. Günümüzde dinozor bulunmamaktadır.
Yeni bir araştırmaya göre, dinozorları yok eden ve 15 yıl süren kış mevsimine asteroit tozu neden oldu. Günümüzden 66 milyon yıl önce bir asteroidin bugünkü Meksika kıyılarına çarpmasının, dinozorlar dahil olmak üzere canlılar dünyasının dörtte üçünün yok olmasına neden olduğu biliniyordu.
Dinozorlar, 243 ile 233 milyon yıl önce Geç Triyas döneminde ortaya çıktı ve 66 milyon yıl önce kuşlar dışındaki tüm türlerinin soyu tükendi.
Ancak, kuşlar dışında, Tyrannosaurus, Velociraptor, Apatosaurus, Stegosaurus, veya Triceratops gibi herhangi bir dinozorun hayatta olduğuna dair bilimsel bir kanıt yoktur. Bunlar, ve diğer tüm uçmayan dinozorlar, en az 65 milyon yıl önce Kretase Döneminin sonunda yok olmuştur. .
İlgili 25 soru bulundu
dinazorlar evet tekrar var olabilir. bunun için yapman gereken tek şey, dinazor DNA'sını alıp, sürüngen döllenmesindeki hücrenin içine koymak. sonuçta o protein DNA'sına göre, protein üretiliyo ve o proteine göre canlı oluşuyor.
İlk olarak, dinozor fosillerinin neredeyse hepsi tortul kayalarda, başka bir deyişle, sudan veya havadan kum, silt, çamur, ve organik materyallerin yerleşerek daha sonra sıkışmasıyla oluşan kayalarda bulunur. Bunun için, dinozor fosilleri ararken, tortul kayaların mostralarına bakmak gerekir.
Dinozorlar yok olmasaydı, evrim sürecinde küçüleceklerine inanılıyor. Çünkü bitkilerin geçirdiği evrim, dinozorları etkileyecekti. Çiçekli bitkilerin artması, otobur dinozorların daha çok beslenmesi demekti. Bitkilerin sindirimi de daha kolay olacağı için bedenlerinin küçüleceğine inanılıyor.
Chicxulub Krateri (okunuşu: "Çikşalub"), Meksika'nın Yucatán Yarımadası'nın altında gömülü olan bir tarihöncesi gök taşı krateridir.
Dinozorlar yok olmasaydı insanlar hiç olmaz ya da şimdikinden farklı olurdu. Dolayısıyla insanlarla bir ilişkisi de olmazdı. 66 milyon yıl önceki çarpnadan önce, dinozorlar varken memeliler kontrol altında olduklarından hiçbir zaman porsuktan büyük olamadılar.
Dinozorların Mesozoyik Zaman'da (günümüzden yaklaşık 252-66 milyon yıl önce) yaşadığı tahmin ediliyor. Ancak bütün dinozor türleri aynı anda yaşamadılar.
Dinozorlar, 232-234 milyon yıl önce orta Triyas devrinin son zamanı olan Ladinyan döneminde arkozorlardan evrildiler.
Aslında timsahlar gibi büyük ve korkutucu sürüngenler için bu habere tıkladınız değil mi? O zaman şunu söyleyelim, timsahlar 250 milyon öncesinde, erken Triyas döneminde yaşayan ve arkozor olarak tanınan bir dinozor ailesinden geliyor. İlk timsah 95 milyon yıl önce, geç Kretasa döneminde ortaya çıkmış.
Çarpmanın etkisiyle oluşan 305 m yüksekliğindeki dalgalara sahip tsunamiler, depremler, ölümcül asit yağmurları ve yangınlar sonucunda da uçabilen dinozorların dışındaki tüm dinozor türleri yok oldu.
Dinozorların varlığına dair elimizdeki tek kanıt şüphesiz ki fosiller! İki tür fosil var, biri kemikleri ve dişlerinden oluşuyor. Biz genellikle en çok bu fosillerden haberdarız. İkinci tür fosiller ise diş izleri, ayak izleri ve dışkı gibi izlerden ibaret.
Yapılan son tahminlere göre Spinosaurus bilinen bütün etçil dinozorlar içerisinde (Tyrannosaurus rex ve Giganotosaurus da dahil) en büyük olanıdır. Bu tahminlere göre Spinosaurus yaklaşık olarak 13.1-14.4 metre uzunluğunda ve 6.5-7 ton ağırlığındadır.
Kısaca Dünya'nın saltanatı onların ellerindeydi. 65 milyon yıl önce bir şey oldu ve dinozorların saltanatı sona erdi. Dinozorları yok eden göktaşı 12 km çapında olmak suretiyle ve bir mermiden 20 kat hızla Dünya'ya çarparak dinozorların yok olmasına neden oldu.
Ankara. Bilim insanları, dinozorların sonunu getiren 12 kilometre çapındaki göktaşının, Dünya'ya bahar aylarında çarptığını bildirdi. Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, 66 milyon yıl önce dinozor türünü yok eden meteorun, yılın hangi diliminde Dünya'ya çarptığına dair çalışma yer aldı.
Yaklaşık 66 milyon yıl önce, Dünya'da yaşam felaketle sonuçlanan bir olayla kesintiye uğradı. Bugün anlayabildiğimiz kadarıyla, yaklaşık 12 kilometre genişliğindeki bir asteroit, bugün Meksika'da bulunan Yucatán Yarımadası yakınlarında okyanusa çarptı.
Dinozorların yok olma dönemini tespit etmek üzere uluslararası bir ekip oluşturuldu. Kaya ve kül örneklerinden yola çıkarak tarih tespitinde bulunan araştırmacılar, 11 bin yıl yanılma payı da bırakarak, yaklaşık 66 milyon 38 bin yıl önce dinozorların neslinin tükendiğini ortaya koydu.
Dinozorlar yaklaşık olarak 245 ila 66 milyon yıl önce Mezozoik Çağ olarak bilinen zaman diliminde yaşadılar. Bu, ilk modern insan olan Homo sapiens'in ortaya çıkmasından milyonlarca yıl önceydi.
İşte dinozorları da devasa boyutlara eriştirmeyi başaran temel çevresel faktör, bu yüksek oksijen oranıydı. Ancak elbette oksijenin yüksek olması, boyutlarda gördüğümüz devasa artışın tek sebebi değildi.
Haberlerde de çok sık yeni dinozor keşiflerini görüp okuruz. Ancak bu haberlerin hiçbiri Türkiye'den çıkmadı.
Dinozorlar, iki gram kadar hafif olabilen minik sinek kuşlarından 50-100 ton (55-110 küçük ton) ağırlığa kadar çıkabilen soyu tükenmiş titanosaurlara kadar, herhangi bir kara hayvanı grubunun boyutlarındaki en aşırı varyasyonlardan bazılarını gösterir.
Arjantin'de yaklaşık 86 milyon yıl önce yaşamış ve "Ölüm Ejderhası" olarak adlandırılan uçan bir sürüngene ait fosil kalıntılar keşfedildi.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri