Balgam yeşil ya da sarı renkliyse bu, enfeksiyon olduğunun işaretidir. Bu renk, enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücrelerinin ürettiği enzimden kaynaklanır. Kalın balgam, bir haftadan uzun süre devam ederse bu, viral enfeksiyonun bakteriyel bir enfeksiyona döndüğünün göstergesidir.
Pürülan (iltihabi) balgam: Genellikle sarı veya yeşil renktedir. İçinde mukus, bakteri ve iltihap hücreleri bulunur. Pürülan balgam zatürre, kronik bronşit, akciğer absesi, tüberküloz ve kistik fibrozis gibi hastalıklarda görülür.
Kanlı, kırmızı veya pembe balgam: Kırmızı ve pembe renk kandan kaynaklanır. Ciddi bir soruna işaret eder. Tüberküloz, pulmoner emboli (akciğerde pıhtı), konjestif kalp yetmezliği, akciğer iltihaplanması ve akciğer kanseri olasılığı düşünülür.
Akut enfeksiyon ani başlayan baş ağrısı, yüzde dolgunluk, burundan yeşil renkli akıntı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ve boğazda balgam öksürük ağız kokusu şikayetleri ile ortaya çıkar. Kronik sinüzit enfeksiyonunda ise sürekli burun tıkanıklığı, baş ağrısı, geniz akıntısı ve hayat kalitesinde bir azalma görülür.
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Balgam yeşil ya da sarı renkliyse bu, enfeksiyon olduğunun işaretidir. Bu renk, enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücrelerinin ürettiği enzimden kaynaklanır. Kalın balgam, bir haftadan uzun süre devam ederse bu, viral enfeksiyonun bakteriyel bir enfeksiyona döndüğünün göstergesidir.
Mukusun gevşemesini sağlamak için bol bol su içmek, doğal balgam söktürücüler olan bal yemek, havayı nemlendirmek, yüze ılık bez uygulamak, tuzlu su ile gargara yapmak ve nane veya okaliptus yağlı buhar solumak balgam söktürmeye yardım eden yöntemlerdir.
Üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri şöyle sıralanabilir: Öksürük. Mukus (balgam) Boğazda yanma ve ağrı
Balgam tedavisi genellikle antibiyotik ve ilaç kullanımı ile tedavi edilebilirken bazı hastalıklarda solunum yolu tedavi yöntemleri de kullanılır. Balgam viral nedenlerden oluştuğunda tedavisinde antibiyotik kullanılmamaktadır. Daha çok iyi beslenme, nemlendirme ve istirahat etme gibi yöntemler yeterli olmaktadır.
Üst solunum yolu enfeksiyonunda semptomlar genellikle hastalığa sebep olan etkene maruz kaldıktan sonraki üç gün içinde başlar ve genellikle yedi ila on gün arasında sürer. Bazı durumlarda semptomlar üç haftaya kadar devam edebilir.
Örneğin bronşektazi denilen hastalıkta, hastaların 24 saatte bir su bardağından fazla sarı-yeşil renkli balgam çıkarması tipiktir. Buna karşılık nadir bir akciğer kanseri tipinde hastalar, litrelerce beyaz, şeffaf renkte balgam çıkarabilirler.
Balgam çıkartmak iyi bir şey mi? Vücudun mukus üretmesi solunum yolu hastalıklarına işaret etse de öksürerek, zorlamadan balgamın dışarı çıkması iyi bir şeydir. Böylelikle tahrişe neden olan maddeler, alerjenler ve enfeksiyon temizlenmiş olur.
Her durumda vücuttan atılması ideal olanı olsa da, günlük hayatta balgam yutmak zararsızdır. Ancak balgamda enfeksiyon var ise, bu durum tehlikeli olabilir. Mide asidinin çeşitli bakteri veya mikropları yok edebilmesine rağmen, bu zararlı maddelerin kan dolaşımına katılma riski de vardır.
Sarı olarak başlayan balgam genelde viral etkenlerden kaynaklanır. Sarıdan yeşile doğru bir renk değişimi meydana geliyor ise bakteriyel enfeksiyon da akla gelmelidir. Enfeksiyon nedeniyle bağışıklık sistemi tepki verir. Bu tepki sırasında beyaz kan hücreleri, mikroplar, proteinler üretir.
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı halk arasında bilinen adıyla KOAH hastası kişilerde de balgamın artması durumu yaşanır. Bunun yanı sıra sürekli balgam çıkarmak kistik fibroz, kalp yetmezliği, akciğer apsesi gibi hastalıkların belirtileri arasındadır.
Balgam Söktürücü Pratik Bilgiler
Ciddi bir sağlık sorunu olmamakla birlikte eğer zamanla tedavi edilmezse, bronş tüplerini tıkayabilir ve tahriş edebilir. Bu da üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Bu durumlarda balgam söktürücü ilaçlar almanıza gerek yok.
Burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma, kuru öksürük, baş ve boğaz ağrısı, halsizlik ve hafif ateş olarak sıralanabilecek bu belirtilerin yanı sıra gözlerde yanma, yaşarma ve kızarıklık da görülebilir. Hastalığın özel bir tedavisi yoktur. Belirtilere yönelik ilaçlar verilir.
AUGMENTIN, aşağıdaki durumlarda AUGMENTIN'e duyarlı bakterilerin neden olduğu bakteriyel enfeksiyonların kısa süreli tedavisinde endikedir: Tekrarlayan bademcik iltihabı, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları Kronik bronşitin akut alevlenmeleri, akciğer iltihabı gibi alt solunum yolu ...
Çoğunlukla virüs kökenli enfeksiyonlardır (%90), bu nedenle antibiyotik tedavisi gerekmez.
Bu yazıda. Zatürre (pnömoni), akciğer dokularının iltihaplanmasıyla karakterize olan bir enfeksiyon durumudur. Bakteriyel, viral veya mantar kaynaklı olabilir. Zatürre genellikle ateş, öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı ve balgam gibi semptomlarla kendini gösterir.
Dışarı ise öksürük yolu ile atılır. Mide akıntısı, geniz akıntısı ve sinüs akıntısı balgam olarak kabul edilmez. Doğal balgam tehlikeli bir duruma neden olmaz. Ancak gereğinden fazla salgılandığı durumlarda solunum yollarını tıkayabilir.
Üst solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerin çoğu uygun ilaç ve iyi hijyen ile bir hafta içinde iyileşiyor. Tedavi edilmeyen vakalar ise otitis media, bronşit, pnömoni ve menenjit gibi ciddi komplikasyonlara neden olabiliyor.
Akciğeri temizleyen besinler genellikle C vitamini ve karotenoid yönünden zengin olan besinlerdir. Elma, yeşil çay, zerdeçal, sarımsak, soğan, biber, balkabağı, kekik, zencefil, siyah fasulye, mercimek, pazı ve yeşil sebzeler akciğerleri temizleyen besinler arasında yer alır.
ASİST, 200 mg asetilsistein içeren 20 ve 30 kapsüllük ambalajlarda bulunur. ASİST etkin madde olarak asetilsistein (ördek, kaz tüyü kaynaklı) içerir. Asetilsistein, bir amino asit olan sistein türevi bir ajandır. Balgam söktürücü etkiye sahiptir.
Pekmezin balgam söktürücü etkisi bulunmaktadır. Doğal yöntemlerle balgam söktürmek isterseniz pekmezi tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri