Diplomasi, uluslararası siyasî ve hukukî iletişim demektir. Sorunların çözümü için karşılıklı (iki veya daha fazla ülkenin bir araya gelmesiyle) anlaşma/antlaşma imzalanır. Devletlerin temsilcilerinin sözlü veya yazılı konuşma eylemlerini ifade eder.
Diplomasi ile yani, devletlerin birbirleri ile iyi geçinmesi ve ilişkilerin düzenlenmesi gibi politikaların bütününe ilişkin konulardan bahsedilirken diplomatik kelimesi kullanılabilir. Kısacası diplomatik olan her konu uluslararası ilişkileri ilgilendirir.
Bu nedenle, diplomatik insanların iletişim kanalları açık, dışa dönük, öğrenmeye hevesli kimseler olması gerekir. Bu kimseler, karizmatik, dünyayı tanımak isteyen, duygusal açıdan dengeli, nazik ve sorumluluklarının bilincinde olan bireylerdir.
Diplomasi öncelikle iktidarın yapısı ve kullanımıyla yakından ilişkilidir. Literatürde iktidar en geniş anlamıyla "bir aktörün diğerine normalde yapmayacakları bir eylemi yaptırma kapasitesi" olarak tanımlanmaktadır. İktidar başkalarının istek ve davranışlarını etkileme gücü ise diplomasi de o gücü kullanma zanaatıdır.
kendi menfaatlerini düşünerek karşı tarafla iknâ edici, karşı tarafın da isteklerini göz önünde bulundurarak fakat taviz vermeden veya mâkul miktarda taviz vererek konuşmaktır.
İlgili 24 soru bulundu
- Ekonomi ile ilgili olan, - Daha az gider gerektiren, daha az masraflı olan, Bu anlamları üzerinden ekonomik kelimesini tek başına ya da farklı cümleler ile beraber uyumlu şekilde kullanabilirsiniz. Gündelik yaşamın en yaygın kelimeleri arasında yer almaktadır.
Filoloji; dillerin yapısını, tarihsel gelişimini ve birbirleri ile ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. Eski Yunancada philos (sevgi) ve logos (söz) sözcüklerinin birleşmesi sonucunda ortaya çıkmıştır ve birebir çevirisi "kelime sevgisi"dir. "Betikbilim" olarak da adlandırılmaktadır.
Mütekabiliyet, karşılıklı olma durumu anlamına gelen bir kelime ve diplomatik bir terim. Devletler arası ilişkilerde maruz kalınan davranışa aynı şekilde karşılık verme prensibini tanımlar. "Mütekabiliyet esâsı" şeklinde kullanılan terime örnek olarak vize uygulamaları gösterilebilir.
Sert güç, devletlerin istediklerini elde etmek için politikalarında havuç ve sopayı araç olarak kullanmalarıdır. Sert güç; askeri müdahale, baskıcı diplomasi ve ekonomik yaptırımlara dayanmaktadır.
2.1.
Sivil güç, Tablo 1'de görüldüğü gibi, ekonomik gücü de kapsayan ve isminden de anlaşılacağı üzere, bir aktörün uluslararası sistemde kendi çıkarlarını askeri olmayan araçlar ve yöntemler kullanarak yerine getirmesi ve sürdürmesidir (Duchene 1972; Zielonka 1998; K. Smith 2004; Treacher, 2004).
Diplomatlar, özellikle de büyükelçiler, görev aldıkları ülkelerde ne yaparlarsa yapsınlar tutuklanamaz ve gözaltına alınamazlar. Diplomatik dokunulmazlığa sahip olan bir diğer grup ise büyükelçi yardımcısı (Ateşe) ve büyükelçilik binasını koruyan askeri komutandır.
2.11 Sessiz Diplomasi
BM ve bağlı kuruluşlar çerçevesinde ortaya çıkan bir diplomasi türü de sessiz diplomasidir. Sessiz diplomasi, mali nedenlerden dolayı diplomatik temsilcilik açamayan başta Afrika olmak üzere Asya ve Latin Amerika'nın küçük devletleri tarafından kullanılmaktadır.
Diplomat olabilmek için öncelikle siyasal bilimler ya da İktisadi İdari Bilimler bölümlerinden mezun olmak gerekir.
- Dış politikaya uygun bir politika yürütür. - Devlet temsilcisi olduğundan dolayı devlet adına yabancı devlet yetkilileri ile görüşür. Diplomat Maaşları Ne Kadar? Diplomat maaşları en az 4 bin, ortalama olarak 20 bin, en fazla ise 30 bin TL şeklindedir.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye'de 123 büyükelçilik, 92 başkonsolosluk ve konsolosluk ile 46 uluslararası kuruluşta görev yapan yabancı diplomatik pasaport sahibi 2 bin 350 kişi bulunuyor. 4 bin 625 kişi ise farklı seviyede ayrıcalık ve dokunulmazlığa sahip.
Büyük elçiler; bulundukları ülkelerde, devlet tarafından atanmış ve kendi ülkelerini temsil eden en üst seviyedeki görevlilerdir. Konsoloslar ise yine devlet tarafından atanan ve temsil sorumluluğunun yanı sıra resmi işlemleri yürütme sorumluluğu da bulunan farklı statülerdeki çalışanlardır.
Örneğin, başka devletlere karşı askeri bir operasyonda bir mücadele veya muharebeler dizinini kazanmış devlet güçlü olarak tanımlanabilir. Tekrarlanan veya önemli bir meydan okumadan güvenliğini, egemenliğini veya stratejik çıkarlarını korumada başarılı olmuş bir aktör de güçlü olarak tanımlanabilir.
Süper güç, uluslararası sistem içerisinde ilk sırada bulunan, dünya çapında olaylara etki edebilen ve güç kullanabilen devlettir. Uluslararası sistem içerisinde büyük güç statüsünden daha yukarıdadır.
Güç birey ya da grupların, başkalarının direnmesine rağmen, kendi çıkarlarının veya düşüncelerinin dikkate alınmasını sağlayabilme yeteneğidir.
Mütekabiliyet olarak da bilinen karşılıklılık; her bir tarafın eylemlerinin, diğerlerinin önceki eylemlerine bağlı olduğu ve iyinin iyi, kötününse kötü karşılık gördüğü aşağı yukarı eşit değerlerin değiş tokuş edilmesi olarak tanımlanabilir. Buna 'quid pro quo' (kısasa kısas) ilkesi de diyebiliriz.
Bu kavram, devletler arası ilişkilerde maruz kalınan davranışa aynı şekilde karşılık verme esasına dayanır. Gayrimenkul sektörünü yakından ilgilendiren Mütekabiliyet Yasası ise yabancı ülkelerden gelen kişilerin Türkiye'de mülk edinebilmelerini mümkün kılan ya da tam tersine engelleyen bir ilke olma özelliği taşır.
Karşılıklılık ilkesi 2012 yılında yeniden düzenlenmiştir. Buna göre: 3/5/2012 tarih 6302 sayılı Kanunla Tapu Kanununun 35. ve 36. maddeleri değişmiş, yaklaşık yüz yıldır uygulanmakta olan mütekabiliyet(karşılıklılık) ilkesi kaldırılmıştır.
Filologlar uzmanı olduğu dilin ve o dilin konuşulduğu ülkelerin tarihsel gelişimini, kültürlerini, edebi eserlerini, atasözlerini, dil ailelerini, zaman içindeki değişimini incelemekle ve elde ettiği bilgiler ile dil hakkında kurallar oluşturmakla yükümlüdür.
Üniversitelerin Dilbilimi bölümlerinden mezun olan kişiler, filolog unvanını almaktadır. Aynı zamanda İngiliz Dili ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, Rus Dili ve Edebiyatı vb. bölümlerinden mezun olan kişiler, eğitimini aldıkları dilin filoloğu olarak çalışabilmektedir.
Dilbilim Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Dilbilim Bölümü, üniversitelerde Dil ve Tarih Fakültesi, Edebiyat Fakültesi ve Fen-Edebiyat Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri