Dip patlatma oluşan su geçirmez tabakayı kırarak toprağı gevşetir, hava almasını sağlar, toprağın su tutma kapasitesi artırır, geç tava gelme durumunu ortadan kaldırır ve bitkinin kök gelişim alanını artırır.
Dipkazan, hasat bittikten sonra ve “toprak kuruyken” 90-100 cm aralıklı (en fazla teker izinden) olarak, tarlanın bir düzüne ve bir tersine 45-60 cm derinlikten çekilmelidir. Bu işlem 4-5 yılda bir tekrarlanırsa çok yararlı olmaktadır.
Dip Kazan (015)
Dippatlatan, pulluk alt tabakasını kırarak ve toprağın alt katmanında bulunan verimsiz toprağı üste çıkarmadan toprak işlemesi yapan askılı bir makinedir. Dippatlatan ile yüksek iş derinliğinde toprak işlemesi yapılabilir.
Çizel Patlatma traktörün askı düzenine bağlanan ve toprağı derinden yararak işleyen toprak işleme makinasıdır. İlerleme yönüne paralel olarak toprağı alt üst etmeden işler. İri kesekleri parçalar ve işlenmesi zor olan sert topraklarda kullanılabilir.
Bu sayede toprağın havalanmasını, yağmur sularının yüzeyde durmasını engelleyerek suyun tabana çekilmesini ve toprağın neminin korunmasını, sert tabakanın kırılarak bitki köklerinin rahat bir şekilde tabana doğru inmesini sağlar.
İlgili 45 soru bulundu
Tohum yatağının hazırlanılmasında birincil alet olarak kullanılır. Toprağın içindeki tabanı kırma işleminde kullanılır. Toprağı devirmeden kabarttığı için, toprağın verimliliğini arttırır.
GELENEKSEL TOPRAK İŞLEME
işleme aleti olarak pulluk kullanılır ve toprak 25-30 cm derinlikte alt üst edilerek işlenir.
Diskaro toprağı havalandırdığı için ekinlerin ihtiyacı olan havanın köklere ulaşmasını sağlar. Tarımda kullanılan gübre çeşitlerinin daha iyi bir şekilde toprağa karışmasını ve fermente olmasına yardımcı olur.
Çizelin ana işlevi, toprağın üst kısmında mahsul kalıntısı bırakırken toprağı gevşetmek ve havalandırmaktır, diğer birçok pulluktan farklı olarak keski toprağı ters çevirmez veya döndürmez.
Toprağın Sıkışması ve Pulluk Tabanı
Zaman içerisinde yağışlarla toprağın üst katlarındaki toprak kolloidlerinin bu sıkışmış tabaka üzerinde birikmesi sonucu, “Taban taşı ” adı verilen geçirimsiz bir tabaka oluşmaktadır.
Tekli patlatma dip kazan nasıl yapılır? Toprak yüzeysel, karasaban derinliğinde de sürülebilirdi ama 30 cm alttaki sertleşmiş tabakayı kırmadan olmaz. Buradaki amaç o sert tabakayı kırıp toprağın altında su depolanmasına fırsat vermek.
Kulaklı Pulluklar
Düz bir yerde uç demirinin ucu ile taban demirinin arasındaki boşluğa alt kavrama payı denir. Alt kavrama payı az olursa pulluk toprağa batmaz, çok olursa pulluk toprağa dalmaya çalışır, derinlik ayarı güçleşir ve traktör zorlanır.
· Nadas ve anızlı toprakların işlenmesi. · Toprağın kabartılması, parçalanması ve devrilmesi. amacı ile kullanabilirsiniz.
Genel görevleri Toprağı kabartmak, havalandırmak, kesekleri parçalamak gibi işlemlerde kullanılmaktadır.
ÜRÜN HAKKINDA. Goble veya Diskaro: toprağı derinden rahatsız etmeden, üst kısımlarını karıştırarak ilerleyen toprak işleme makinasıdır.
Tiller toprağı 250 mm. derinliğe kadar işleyebilirler.Tiller toprağı pulluk gibi alt üst ederek değil,titreşim etkisiyle beraber yırtarak işler,Taban taşı oluşturmaz.Opsiyon merdanesiyle kesekleri kırarak,toprak yüzey alanını azaltır,toprağın nemini ve tavını korur,ayrıca oksijen ve mineralce zenginleştirir.Yüksek ...
Tırmıklar; geleneksel toprak işlemede ikincil veya yüzeysel toprak işleme, toprak ve su korumasına yönelik toprak işleme tekniklerinde ise birincil ve ikincil toprak işleme amacıyla kullanılırlar.
Kireçli topraklar: Kil, kum, humus ve kireç ihtiva ederler. Kalın bir kaymak tabakası bağlarlar. Suyu geçirmezler. Zor işlenen bir toprak çeşididir.
Tarla hazırlığında amaç; ön bitki artıklarını toprağa karıştırmak, yabancı otları yok etmek, iyi bir tohum yatağı hazırlamak, çimlenme, çıkış ve büyüme için uygun rutubet, havalanma ve sıcaklığı sağlamaktır. Tarladaki ön mahsül kaldırıldıktan sonra 20-25 cm derinlikte pullukla sürülür.
Topraktaki organik madde içeriğini ve verimliliğini artıran temel elemen Azot (N)'tur. Bu nedenle azot miktarını artıran baklagil ve yem bitkilerinin ekilmesi önemlidir. Topraktan kaldırılan ürün sonrası anız materyali topraktan uzaklaştırılmamalıdır. Mümkünse ekim nöbeti (münavebe) sistemiyle üretim yapılmalıdır.
1) Mevcut bitki örtüsü korunarak ağaçlandırma yapılmalıdır. 2) Eğimli tarım alanlarında tarla eğime paralel sürülmeli ve taraça (seki) yapılmalıdır. 3) Nöbetleşe tarım yöntemi uygulanmalı (bu yöntemde asıl amaç erozyonu önlemek değildir.
Her toprak işleme makinası, belirli ölçüde sıkışmaya yol açabilmektedir. Bu nedenle de toprak işleme derinliğinin (20-25 cm derinliğindeki çizi tabanının) hemen altında oluşan genellikle de 5- 10 cm kalınlığındaki geçirimsiz tabakaya pulluk tabanı (plough pan, hard pan veya soil pan) adı verilmektedir.
Dipkazan çekilmeyen tarlalarda mantari hastalıklar ve şeker pancarı köklerinde çatallaşma ve şekil bozuklukları daha fazla görülür. Sürümden sonra tarla tesviyesi için tapan, çizel veya kazayağı çekilmelidir.
Toprak frezeleri toprağın karıştırılmasında kullanılan ve aktif organları dönerek çalışan toprak işleme makinalarıdır. Toprak frezeleri için ayrıca rotovatör terimi de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Alpler pulluk tekeri pulluk kullanımında çizide doğru ve dengeli şekilde çalışabilmesi için kullanılan orjinal alpler pulluk yedek parçasıdır. Pulluk büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri