Allah Hz. İsa (as)'ya uyanları kıyamete kadar inkara sapanların üstüne geçireceğini haber verdikten sonra, Hz. İsa (as) da dahil olmak üzere tümünün kendisine döneceğini bildirmektedir.
Sahih hadislerde ise; Hz. İsa'nın kıyametten önce, yeryüzüne ineceği, Mehdi ve Deccal'in bulunacağı bir zaman ve coğrafyada bir müddet kalıp sonra vefat edeceği bildiriliyor.
İsa, âhir zamanda tekrar yeryüzüne inecek ve ümmet-i Muhammed'den olacaktır. Günümüz İncillerine baktığımızda bu konuda tutarlı, üzerinde ittifak edilmiş bir görüş bulmak mümkün değildir.
İsa'nın bir unvanı olan Mesih kelimesi, Kur'an'da çok yerde geçmektedir. Taberi Tefsiri'nde geçtiğine göre, "mesih" kelimesi "bir şeyi silmek" mânâsındaki "silmek" fiilinin sıfat hâli "silinmiş olan" anlamındadır. İsa için kullanıldığında, "günahları silinmiş,tertemiz olan" anlamındadır.
Müslümanların inancına göre İkinci Geliş Âhir Zaman'da Mehdi'nin zuhurundan hemen sonra İsa'nın inişi, Deccal'i öldürmesi ve bütün dünyanın Müslüman olmasıdır. Müfessirlere göre Kur'an'da İsa'nın ikinci gelişi Zuhruf Suresi'nin 61. ayetinde haber verilir.
İlgili 32 soru bulundu
İsa (as) nübüvvet yönüyle değil, velayet yönüyle tekrar dünyaya gelecek. Her peygamber gibi Hz. İsa (a.s) da insanları hakka, hakikate davet ediyor, onları Allah'ın varlık ve birliğine inanmaya, Ona kul olmaya çağırıyordu.
Deccal ismine sahih hadislerde rastlamak mümkündür. Kuran-ı Kerim'de açıkça Deccal ismi zikredilmemektedir. Bununla birlikte Deccal kelimesi eski İslam kaynaklarında da yer almaktadır. Deccal sözcüğü olağan üstü güçlere sahip olan kişi manasına da gelmektedir.
Yahudiler, mesihin, Yeşeya ve Hezekiel'deki bütün kehanetleri gerçekleştireceğine inanmaktadırlar. Yeşeya'da geçtiğine göre, mesih baba tarafından Davud'un soyundan gelecektir. Mesih, Yahudileri memleketlerine geri döndürecek ve Tapınak'ı inşa edecek, kral olarak hüküm sürecek ve bir barış çağına öncülük edecektir.
Fakat Kur'an'ın ifadesiyle “Meryem oğlu Îsâ Mesîh ancak Allah'ın elçisidir, Allah'ın Meryem'e ulaştırdığı kelimesidir ve O'ndan bir ruhtur” (Nisâ 4/171). Hıristiyanlık'ta ise o, Tanrı'nın oğlu dolayısıyla Tanrı kabul edilmektedir. Batı dillerinde Îsâ Mesîh'in karşılığı “Jesus Christ”tir.
Mesih Hz. İsa (as) için denmektedir. Mehdi ise ahir zamanda gelecek ve deccalın fitnesini önleyecek, Peygamber Efendimizin soyundan gelecek olan zattır.
Ebu Hureyre'den yaptığı rivayete göre, Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurmuştur: "İsa yeryüzünde 40 yıl kalacak, Allah'ın kitabı ve benim sünnetimle amel edecek ve sonra vefat edecektir.” (bk. Müsned, 2/437, 6/75; Yusuf Nebhanî, Huccetüllahi'l-baliğa, s.841).
Deccal, kıyamet günü yaklaştığında ortaya çıkacağı ve insanları doğru yoldan ayıracağı, onlara yalanlar söyleyip kandıracağı, güç gösterileri (yağmur yağdırmak, rüzgar estirmek gibi) yaparak onları kendi tarafına çekmeye çalışacağı ifade edilmektedir.
İnanç Kur'an'da yer almamakla birlikte bazı ayetlerin yorumları, hadisler ve dini önderlerin sözleri üzerinden değişik İslam coğrafyalarında kendisine yer edinmiştir.
Sual: (Bu ümmetin ömrü 1500 yılı geçmez) diye bir hadis olduğu söyleniyor. Bunun için, (10 sene sonra Mehdi, 20 sene sonra İsa ortaya çıkacak. Kıyamet de, hicri 1545 ve miladi 2120'de kopacak) deniyor.
İsa'nın onunla birlikte (Ravza-yı mütahhara içinde) defnedileceği bilgisi verilmiştir.” Tirmizi'nin bu hadis için “hasen-garib” ifadesini kullanması (a.g.y), rivayetin zayıf olduğuna bir işarettir.
İsa'nın dirilişi, Hristiyanlıkta İsa'nın çarmıha gerildiği cuma gününü izleyen pazar gününde mucizevi şekilde hayata dönmesi olayıdır.
Kur'an'da mesîh, Hıristiyanlık'ta olduğu gibi Hz. Îsâ'nın ölümünden sonra dirilişi üzerine kendisine verilmiş bir sıfat olmayıp doğumundan itibaren onun için kullanılmıştır. Kavram Kur'ân-ı Kerîm'de Hıristiyanlık'taki anlamıyla yer almamakta, Îsâ'nın kendisinden önce gelenler gibi bir peygamber olduğu vurgulanmaktadır.
Hz. Muhammed'in anlattığına göre Mesih; esmer, saçı omuzlarına kadar uzun, ne uzun ne de kısa boylu, beyaza çalan kırmızı renkte iki elbise içinde yeryüzüne gelecekmiş.
İslâm inancında peygamberlere vahiy getiren, ilâhî kitapları peygamberlere ulaştıran Cebrâil'dir; Kur'ân-ı Kerîm'de bu mümtaz yeri sebebiyle Rûhulkudüs diye isimlendirilmiştir. Hıristiyan inancında ise kutsal ruh Cebrâil'den ayrı ve farklı kabul edilmekte, Tanrı'nın mukaddes ruhu olarak algılanmaktadır.
Doğudan çıktığına inanılıyor. Bazı hadislerle birleştirildiğinde, genellikle bugünkü Suudi Arabistan veya Irak olduğuna inanılan "Necid"dir.
Hz. Mehdî (ra) ile, Hz. Îsâ (as) ahirzamanda aynı zaman diliminde gelecek olan ve birbirine mülâki olacak iki ayrı şahsiyettir.
Yahudiler, Hz. İbrahim'in bütün peygamberlerin atası olduğunu kabul ederler. Malaki (M.Ö. 5. yy) ile son bulmuştur ve yeni bir peygambere ihtiyaç yoktur.
Deccâlin Bazı Kutsal Beldelere Girememesi
Haram, Mescid-i Aksa, Mescid-i Tur ve Mescidi- Nebevi (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 5/364).
- Deccal kainatta geldiği andan itibaren kırk gün kalacaktır.
Mesih kelimesi Hz. İsa (as) için söylenmekte olan bir kelimedir. Mehdi kelimesi ise ahir zaman içerisinde gelecek olan ve deccalın fitnesini engelleyecek, Peygamber Efendimizin soyundan gelmiş bulunan zat olarak isimlendirilir. Mesih kelimesi, mesh edilmiş şeklinde ifade edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri