Hayır. Temel kural; yerleştirmelerin son günü mezun olmaktır. Tercih yaptıktan sonra mezun olup da kuruma diploma verilemez ve kurumların bu şekilde atama yapmaları hukuka aykırıdır. Tespit edilmesi halinde hem aday işten çıkarılır hem de bu atamayı yapan kurum yetkilileri için yasal işlem yapılır.
Mezun olmamasına rağmen, mezunmuş gibi KPSS tercihinde bulunan ve yerleşen adayların ataması yapılmaz. Bu kişiler, atamaları yapılmadıkları için cezalı konuma düşer ve sonraki merkezi yerleştirme işlemlerime başvuramaz.
Mülakata girebilmek için mezun olmanız dolayısıyla diploma veya geçici mezuniyet belgenizin olması gerekir. Mezun olmadan mülata girmek daha sonrasında mezun olup atanmak mümkün değildir.
KPSS Ortaöğretim sınavına, ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar ile sınava başvuru sırasında mezun durumda olmayan ancak sınavın geçerlik süresi (iki yıl) içinde ortaöğretim düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabiliyor. Yani tercih ve yerleştirme sürecinde adayın mezun durumda olması gerekiyor.
Üniversiteye kayıt için diploma şart mı? Yani aslında elinizde sadece son mezun olduğunuz kurumdan aldığınız diploma kalabilir. Diplomasını kaybeden kişiler, diploma yerine geçen başka bir belge sunarak üniversiteye kayıt yaptırabilirler.
İlgili 22 soru bulundu
Önlisandan mezun olmadan Kpss sınavına girebilir miyim? Önlsans Kpss sınavı 2 (iki) yılda bir yapıldığından dolayı iki yıllık üniversite okuyanlar (önlisans) öğrenciler mezun olmadan da sınava girebilmektedir. Atama puanlarını aldıkları takdirde mezuniyetinden sonra bu öğrenciler atanabilmektedir.
Diplomasını kaybeden kişiler, diploma yerine geçen başka bir belge sunarak üniversiteye kayıt yaptırabilirler.
Adaylar sınava girdikleri öğrenim düzeyindeki pozisyonlardan tercih yapmak zorundadır. Sınava girilen öğrenim düzeyinden mezun olamama ya da sınava girdikten sonra daha üst öğrenim düzeyinde diploma almış olmak gibi nedenlerle sınava girilen öğrenim düzeyinde değişiklik yapılması mümkün değildir.
1)18 yaşını doldurmayanlar memurluk tercihinde bulunamayacaklardır. (Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12'nci maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartıyla Devlet memurluklarına atanabilirler.) 2)Askerlik şartında Bakaya durumda bulunan adaylar.
Danıştay 12. Dairesi, üniversite mezunu bir kişinin, mezun olduğu ortaöğretim programından da KPSS'ye başvurup, atanabileceğine karar verdi.
2- Lisans diploması veya geçici mezuniyet belgesinin aslı ya da onaylı örneği ve bir adet fotokopisi, ayrıca e-devlet üzerinden alınan diploma belgesi. ( Lisans diploması veya geçici mezuniyet belgesinin aslı yada onaylı örneği olmadan e-devlet üzerinden alınan diploma belgesi ile göreve başlama yapılmayacaktır.)
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Eğitim fakültesinde okumayan fakat bölümleri öğretmenlik yapma imkanı veren programlardaki öğrencilerimiz, artık pedagojik formasyon eğitimini öğrenciyken mezun olmadan almaya başlayabilecek" açıklamasını yaptı.
Noter, mezun olunan okulun öğrenci işleri ve kamu kurumlarından diplomanın aslı gibidir damgası vurularak kullanılabilir. Fakat noter üzerinden alınmak istenen diploma aslı gibidir belgesine damga için ücret talep edilmektedir.
Görüldüğü gibi sınava girilen öğrenim düzeyinden mezun olmadan merkezi tercih yapmanın hiçbir manası yoktur. Aksine zararı vardır. Bu kişiler hem atanamayacaklardır hem de puanlarını bir daha merkezi alımlarda kullanamayacaklardır. Kurumsal alımlarda da yine mezun olmadan başvuru yapanların başvuruları kabul edilmez.
Üniversite okuyan bir kişi KPSS'ye tabi ki girebilir hatta memur olarak atanarak üniversiteye elinden geldiğince devam da edebilir.
Yeni mezun üniversiteden henüz mezun olan deneyimsiz, yönlendirilmelere açık bireylere verilen genel addır. Ülkemizde işverenler yeni mezun gençlere deneyimsiz oldukları gerekçesiyle fırsat vermedikleri için gençleri çaresiz bırakan durumlardan biri olarak gözükmektedir.
Ek tercih; ön lisans ve lisans programlarına merkezi yerleştirmedeki en küçük puanların altında puanı olan adaylar yerleşemeyecektir. Ek tercih hakkını kullanmak isteyen adaylar, tercih yaptıkları bölümün taban puanından daha yüksek bir puana sahip olmalıdır.
KPSS'ye lisans programlarından mezun olmuş ya da sınav geçerlilik süresinde mezun olacak adaylar başvuru yapabilir. Mezun olmamış adayların sınavın geçerlilik süresi olan iki sene içinde mezun konuma gelmeleri gerekir.
Örneğin, maliye ya da hukuk okuyanlar kaymakam olabilecekleri gibi eğitim fakültesinden mezun olanlar da öğretmen olmaktadır. Bir bireyin memur olabilmesi için ilk önce lise, önlisans veya lisans derecesine sahip olan bir okuldan mezun olması gerekmektedir.
Çağımızın aranan meslekleri arasında yer alan çocuk gelişimi uzmanları; anaokulları, kreşler, rehabilitasyon merkezi ve eğitim kurumlarında çalışabilir. Bunun yanı sıra özel okullar ve devlet okullarında çalışma imkanları mevcuttur. Çocuk gelişim uzmanları gündüz bakım evleri ve hastane gibi alanlarda da çalışabilir.
Yapılan anket sonuçlarına göre birçok kişi şimdiye dek yapılan en zor KPSS'nin 2009 yılına ait olduğu söylendi. Kesin bir netliği olmadan yapılan ankette yorumlarda en çok 2009 yılının söylenmesi adayların en çok zorlandığı senenin 2009 yılı olduğu yönündeydi.
Diplomalar, öğrencinin mezun olduğu tarihten itibaren en geç bir ay içerisinde hazırlanır. Diploması hazır olan öğrencilerin öğrenci kimlik kartları ile birlikte Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Kimlik kartı olmayan öğrenciye diploması teslim edilmez.
2014 yılı ve sonrasında mezun olduysanız, geçici mezuniyet belgesi ve öğrenci kimlik kartınız ile birlikte; daha eski yıllarda mezun olmuş iseniz sadece nüfus cüzdanınız ile birlikte Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı diploma birimine müracaat etmeniz halinde diplomanızı alabilirsiniz.
Diploma kayıp belgesi yalnızca bir kez verilir. Öğrenciler diploma kayıp belgesi için Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğüne dilekçe ile başvurarak Diploma Kayıp Belgesi alabilirler. Bunun için web sitemizde örneği bulunan diploma kayıp belgesi dilekçesi doldurulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri