Maydanoz: Böbrek sağlığı için özellikle de böbrek taşı tedavisi için maydanoz oldukça etkilidir. Kabak çekirdeği: Böbreği serbest radikallerden korur. Yeşil sebzeler A vitamini deposudur ve böbrek taşlarına karşı etkilidir.
Böbrekleri temizler. Vücuda enerji vermesinin yanı sıra hastalıklara karşı kalkan görevini görür. Çinko ve demir minerallerini fazlasıyla içeren kabak çekirdeği, omega 3 etkisi ile de böbrek hastalıklarında oldukça etkilidir.
Elma sirkesi en etkili çözümlerden biridir. Elma sirkesi var olan böbrek taşının da erimesini sağlar.
Düzenli olarak kabak çekirdeği tüketerek böbreklerinizdeki taşları vücudunuzdan uzaklaştırabilirsiniz. Kabak çekirdeği besin değeri bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Maydanoz: Salatalarda oldukça sık kullandığımız maydanoz böbrek sağlığı içinde önemlidir.
Bol lifli besinleri tüketmek. Ürik asit taşları için; pürin içeren protein değeri yüksek sardalya, sakatat, kuru bakliyat, mantar, ıspanak, karnıbahar, et tüketimi, bira ve benzeri alkollü içecekleri kısıtlamak. Tuz kullanımını azaltmak. Bol bol hareket edip egzersiz yapmak, kilodan kaçınmak.
İlgili 26 soru bulundu
Yıllarca süt, yoğurt, peynir gibi yüksek oranda kalsiyum içeren gıdaların taş oluşumunu artırdığına inanılırdı. Bu hastalara kesinlikle bu tür gıdalardan almamaları öğütlenirdi. Oysa yapılan son araştırmalar bunun yanlış olduğunu kanıtladı. Artık hastalara bu gıdalar yasaklanmıyor.
B vitamini oksalik asidi parçalayarak taş oluşumunu önlemektedir. Muz da bol miktarda B vitamini vardır. Mısır püskülü idrar söktürücü etkiyle kristallerin birikmesini önler. ayrıca hindistan cevizi de kristallerin çökmesini engelleyerek taş oluşumunu önler.
Kocaeli'nin Derince ilçesinde bulunan doğal kaynak suyunun şifalı olduğuna inanılan, böbrek taşı ve birçok hastalığa iyi geldiği düşünülüyor. Yüzyıllardır şifa dağıttığına inanılan su, çevre il ve ilçelerden gelenlerin akınına uğruyor.
Çinko ve demir minerallerini fazlasıyla içeren kabak çekirdeği, omega 3 etkisi ile de böbrek hastalıklarında oldukça etkilidir. Şeker dengeleyici ve böbrek sistemlerini temizleyici etkisi oldukça yüksektir.
Çay dışında fazla kahve tüketimi, suyun yetersiz tüketilmesi, tuzun fazla tüketilmesi, oksalattan zengin sebzelerin, hayvansal kaynaklı proteinin fazla alınması riski artıran faktörlerdir. Hayvansal kaynaklı protein, kırmızı erik ve mürdüm eriği idrarı asit yapar ve oksalat taşlarının çökmesi uygun hale gelir.
Düzenli olarak nar, ısırgan otu, limon suyu, kereviz sapı ve su tüketerek böbrek taşı oluşumunu engelleyebilirsiniz. Böbrek taşına iyi gelen bitkilere ve tüm besinleri ayrıntıları ile derledik. Böbrek taşı için süt, elam sirkesi, nar ya da ısırgan otu tüketmek gerekir.
İdrar kanalına düşen taş spazma ve böbrekte şişmeye sebep olduğu için soğuk spazmı artırarak ağrıya katkıda bulunur. Bu yönüyle sıcak su banyoları, kaplıcalar veya en azından ağrının olduğu yere sıcak su torbası koymak rahatlatır.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Yücel, Türkiye'de çok yaygın olarak görülen böbrek taşı türlerinden olan ve eritilemeyen kalsiyum oksalatın düşürülmesi için sidrat özelliği olan limonun çok etkili olduğunu söyledi.
Küçük böbrek rahatsızlıkları için önerilen limon suyu, asiditesi sayesinde böbrekleri temizlemeye yardımcı olur. Özellikle böbrek taşlarında etkilidir. Böbreklerin toksinleri atmasına yardımcı olan en iyi gıdalardan biri olan maydanoz, böbrek taşlarını ve idrar yolu enfeksiyonlarını giderir.
Kızartma, fast food, işlenmiş gıdalar ve kırmızı et aşırı tüketildiğinde hipertansiyona, bu hastalık da böbrek yetmezliğine neden olur. Aynı zamanda kafein ve asitli içecekler de böbreklerin baş düşmanıdır. Böbrek vücutta oluşan atıkların atılmasından sorumlu olan organlarımızdan birisidir.
Kabak çekirdeği, antioksidanlar, mineraller ve vitaminler açısından zengin olduğu için böbrekler için iyi bir besindir. Kabak çekirdeği böbrek sağlığını iyileştirebilir ve böbrek taşı riskini azaltabilir.
Fazla tüketildiğinde sindirim sorunlarına yol açabilir ya da fazla kilo alımına sebep olabilir. Ayrıca kabak çekirdeğinin aşırı tüketimi sivilce oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden cilt sorunu olan ve yağlı cilde sahip olan kişilerin, kabak çekirdeği aşırı tüketmemesi tavsiye edilir.
İçinde bolca demir ve çinko bulunan kabak çekirdeği de doğru miktarda tüketildiğinde böbrek sağlığına olumlu etkilerde bulunuyor. Vücutta omega-3 etkisi de gösterdiği söylenen kabak çekirdeğini kavrulmamış, çiğ haliyle tüketmeniz de bir hayli önemli.
Vücudun en önemli ihtiyaçlarından biri olan su, yeteri kadar alınmadığında böbrek taşı oluşumunu büyük oranda tetikliyor. Bu sebeple günde en az 2 litre su tüketilmelidir. Aksi takdirde böbreklerde taş oluşması için kolay bir zemin hazırlamış olursunuz.
Elma sirkesi, kalsiyum açısından ağır böbrek taşlarının çözülmesine yardımcı olan sitrik asit içerir. Karışım, bir bardak suya biraz elma sirkesi karıştırılarak yapılır ve yemeklerden önce içilebilir. Sitrat, kalsiyum birikintileriyle oluşan böbrek taşlarının parçalanmasına yardımcı olur.
Sonuç olarak kalsiyum okzalat, ürik asit ve sistin taşı olan hastaların bikarbonat, magnezyum gibi minerallerden zenginleştirilmiş mineral sularını tüketmesi taş hastalığı açısından koruyucudur.
Kalsiyum oksalat taşı, böbrek taşlarında en sık görülen taş cinsleri arasında ilk sırada yer alıyor. Bu nedenle oksalattan zengin, çay, kola, çilek, çikolata, ıspanak ve pırasa gibi sebzeler, fındık, ceviz gibi kabuklu yemişler ve kakao gibi besinlerin tüketiminin azaltılması gerekiyor.
Bilimsel araştırmalar incelendiğinde D vitamini ve kalsiyum kullanan ileri yaş kadınlarda böbrek taşı oluşum riskinin arttığı gösterilmiştir.
Maden suyu içmek doğrudan taş oluşumuna neden olmaz. Maden suları, normalde tüketilen içme sularına göre daha düşük pH'ya sahiptir. Böbrekte taş hastalığı olan kişilerin pH'sı yüksek su tüketmesi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri