Direnç Ne İşe Yarar? Direnç, elektronik devrede sistemin akımını sınırlar ve onu belirli bir değerde tutar. Bunun yanı sıra hassas olan devre elamanlarının üzerinden yüksek akımlarını geçmesini engellemektedir. Beslenme gerilimi ve beslenme akımını da bölmek için kullanılır.
Dirençler, elektrik ve elektroniğin olmazsa olmazıdır. Gerilim ve akım kontrolünde başat rol oynayan dirençler, kontrollü çıkış sinyali gerektiren devrelerde kullanılır. Işık, sıcaklık, ısı gibi birçok sensörlerde de yine karşımıza dirençler çıkar.
Direnç, bir elektrik devresinde akım akışına karşı oluşan etkinin ölçümüdür. Direnç ohm olarak ölçülür ve Yunan alfabesindeki omega harfi (Ω) ile gösterilir. Ohm, adını gerilim, akım ve direnç arasındaki ilişkiyi inceleyen bir Alman fizikçi olan Georg Simon Ohm'dan (1784-1854) almıştır.
Direncin kelime anlamı, birşeye karşı gösterilen zorluktur. Devre elemanı olan dirençte devrede akıma karşı bir zorluk göstererek akım sınırlaması yapar. Elektrik enerjisi direnç üzerinde ısıya dönüşerek harcanır. Direncin birimi ''Ohm'' 'dur.
İletkenin kesiti artıkça direnci azalır, kesit azaldıkça direnç artar. Özetle kesit ile direnç ters orantılıdır. Özdirenç iletkenin iletkenlik kalitesini gösterir. İletkenin yapıldığı metalin özdirenç değeri küçük ise direnç küçük, özdirenç değeri büyük ise direnç değeri büyüktür.
İlgili 31 soru bulundu
Bir devrede gerilim sabit tutulursa , direnç azaltıldıkça akım da aynı oranda artar. Direncin artırılması da akımın aynı oranda düşmesine neden olacaktır.
Direnç neden ölçülür? Bir devrenin veya bileşenin durumunu tespit etmek için. Direnç ne kadar yüksek olursa akım akışı o kadar düşük olur. Bunun tersi de geçerlidir.
Direnç değeri yüksek olursa içinden geçen akım değeri düşük olur. Bir devre de direnç olmadan sistemsel olarak kullanılması uygun değildir. Dirençler devredeki elemanların fazla yükünü üzerinden alır. Devrelerde kullanılan, devre elemanları belli bir voltaj aralığında çalışır.
Direnç, bir elektronik devrede elektrik akımını sınırlanmasında veya düzenlenmesinde, sinyal seviyelerini ayarlanmasında, gerilim bölünmesinde vb. birçok uygulamada kullanılan pasif bir elektronik devre elemanıdır. Direncin birimi ohm olarak ölçülür ve sembolü “Ω” ile gösterilir.
Direnç: Maddelerin elektrik enerjisinin iletimine göstermiş olduğu zorluk direnç olarak bilinir. Bu konuda kullanılan iletken maddenin özelliklerine bağlı olarak elektrik enerjisi iletimi zor ya da kolay olabilmektedir. Direnç, (ohm) şeklinde birim üzerinden ifade edilmektedir.
Ohm (simgesiː Ω), adını Alman fizikçi Georg Ohm'dan alan, bir iletkenden geçen elektrik akımına karşı iletkenin gösterdiği direncin birimidir. 1917 civarında bir laboratuvardaki tek ohm standart direnci. Ohm, elektriksel direncin ölçüldüğü bir birimdir.
Bu renklerin karşılık geldiği rakamlar yan yana konur ve çarpan rengi ile çarpılarak direncin değeri bulunur. Sayı değeri olarak kahverengi 1, Siyah 0 olduğuna göre sayı değeri 10, çarpan rengi olan 3. Renk kırmızı olduğuna göre çarpan değeri 100′dür. Bu durumda direncin değeri 10 x 100 = 1000 Ohm yani 1 Kohm'dur.
Direnç (devre elemanı) - Elektriğe karşı belli bir mukavemeti olan devre elemanı, rezistör. Elektriksel özdirenç ve iletkenlik - Bir nesnenin elektrik akımına karşı dayanma özelliği, mukavemet, rezistans. Mukavemet - Dayanma, karşı koyma gücü
Seri devrelerde devre elemanları aynı hat üzerinde her elemanın çıkışı bir sonrakinin girişine bağlanacak şekildedir. Bütün elemanlar üzerinde aynı akım akar. Fakat devre elemanları üzerindeki gerilim farklı olabilir. Paralel devrelerde ise bütün elemanların girişleri de çıkışları da ortaktır.
Diğer bir ifadeyle, Akımın dirençsiz yolu tercih etmesine kısa devre denir. Şekilde K anahtarı kapatılırsa, akım dirençsiz yoldan gider. Dolayısıyla lambanın üzerinden giden akım artık lamba üzerinden gitmez ve lamba söner.
Açıklık getirmek gerekirse yüksek dirençten de çok düşük düzeyde olsa da akım geçer.
220 Ohm 1/4W Direnç 220R
Direnç; elektronik devrelerde akım sınırlama, gerilim bölme, hassas devre elemanlarını aşırı akıma karşı koruma işlevi gören en önemli devre elemanıdır.
Direnç, elektronik devrede sistemin akımını sınırlar ve onu belirli bir değerde tutar. Bunun yanı sıra hassas olan devre elamanlarının üzerinden yüksek akımlarını geçmesini engellemektedir. Beslenme gerilimi ve beslenme akımını da bölmek için kullanılır. Çok çeşitli sayıda farklı dirençler vardır.
Tüm malzemeler, bir devrede elektrik akımı akışına karşı koyan, elektriksel dirence sahiptir. Elektriksel direncin ölçü birimi ohmdur (Ω). Bir ohm, 1000-ft uzunluğunda 0.1 inch çapında bir bakır telin elektriksel direnci olarak tanımlanır. Elektriksel direnci ölçmek için kullanılan cihaz, ohmmetre olarak adlandırılır.
Krom-nikel, nikel-gümüş, konstantan, tungsten, manganin vb. Maddelerden üretilmiş tellerin porselen, bakalit gibi ısıya dayanıklı olan maddelerin üzerine sarılması ile üretilen dirençlerdir. Taş dirençler büyük güçlüdürler, bu nedenle de yüksek akım çeken devrelerde kullanılmaları uygundur.
İletkenin boyu uzadıkça direnci de artar, boyu kısaldıkça direnci azalır. İletkenin kesiti arttıkça direnci azalır, kesit azaldıkça direnç artar. Özdirenç iletkenin iletkenlik kalitesini gösterir. İletkenin yapıldığı metalin özdirenç değeri küçük ise direnç küçük, özdirenç değeri büyük ise direnç değeri büyüktür.
Direnç Ölçümü Ω
Kırmızı probu “V/Ω” terminaline siyah probu COM terminaline takınız. Fonksiyon anahtarını gerekli kademeye getiriniz. Eğer akım değeri bulunmuyorsa maximum kademeye doğru adım adım istediğiniz değeri buluncaya kadar çeviriniz. Test yapılacak komponente probları takılarak ölçüm değeri alınır.
Direnç bozulursa kesin söyle olur diye birşey yok. Akımı geciredebilir gecirmeyedebilir. Direnç yerine diyot kullanabilirsin. Seri bağladığin her silisyum diyot en az 0,7V azalmaya sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri