Merkezi yatay geçiş sistemi; kurumlar arası veya kurum içi geçişlerde genel ortalamadan bağımsız bir şekilde, öğrencilerin üniversite veya bölüm değişikliği yapmasına olanak sağlayan sistemdir. Merkezi yatay geçiş sisteminde öğrencilerin, üniversite sınavına girdiği yıldaki puan değerleri dikkate alınmaktadır.
Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş Şartları Nelerdir? Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda, öğrenci, hazırlık sınıfı ve son sınıf dahil olmak üzere yatay geçiş için başvuru yapabilir.
Yurt içinden veya Yurt dışından yatay geçiş için yapılan başvurularda genel başarı not ortalamasının eşit olması halinde öğrencileri girdikleri yılki ÖSYM puanlarına bakılır. Fazla olan bir üst sıraya çıkar.
Hazırlık, birinci ve son sınıfta öğrenim gören adaylar sadece Merkezi Yerleştirme Puanı ile (Ek Madde 1) yatay geçiş yapabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Başvuruların değerlendirilmesinde sadece öğrencinin kayıtlı olduğu programa yerleştiği yıldaki ÖSYM merkezi yerleştirme puanları dikkate alınmaktadır, başarı, not ortalaması vb. şartlar aranmamaktadır.
Öğrencinin yatay geçiş başvurusunun olumlu sonuçlanması durumunda kayıt yaptırmaması herhangi bir sorun teşkil etmez. Öğrenci, kayıtlı olduğu diploma programına devam edebilir.
4) MYP için not ortalamasının bir önemi yoktur, sadece merkezi yerleştirme puanına bakılır.
9-Öğrenciler merkezi yerleştirme puanıyla sadece bir defa yatay geçiş yapabilir.
Yatay geçiş başvurularında genellikle ücret talep edilmezken; bu durum başvuru yapacağınız kuruma göre değişiklik gösterebilir. En sağlıklı bilgi, yatay geçiş yapılmak istenen kurumun internet sitesinde yayınlanan “yatay geçiş başvuru şartları” duyurusundan öğrenilebilir.
Buna göre, yatay geçiş başvuruları, adayların genel not ortalaması ile programın puan türünde yükseköğretime kayıt olduğu yıldaki ÖSYS/YKS puanının en az yüzde 40'ı hesaplamaya dahil edilerek, senato tarafından belirlenmiş olan kriterlere göre değerlendirilecek ve ayrılan kontenjana göre geçiş sağlanacak.
Kayıt olduğun yıldaki merkezi yerleştirme puanın, geçmek istediğin bölümün aynı yıldaki puanına eşit veya ondan yüksek ise o bölüme yatay geçiş yapabilirsin.
➖3) Açık konuşalım, ortalama ile yatay geçiş kontenjanları düşük olduğu için ortalamanızın yüksek olması gerekmekte. İyi bir üniversiteye yatay geçiş yapmak istiyorsanız ortalamanızın 3.50 civarı olması gerekir.
2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş (Ek Madde 1) Başvurusu. 01-15 Ağustos 2023 tarihleri arasında https://www.sis.itu.edu.tr/onkayitlar/mypyatay/basvuru/ web adresinden online başvuru yapılması gerekmektedir. 15 Ağustos 2023 saat 17:00'dan sonra başvuru alınmayacaktır.
Bu nedenle önlisans programları arasında yatay geçiş yapacaksan ilk yarıyıldan sonra, son yarıyıldan önce bunu yapman gerekir. Lisans programları 8, 10 veya 12 yarıyıldan oluşur. Bu nedenle Lisans programları arasında yatay geçiş yapacaksan ilk 2 yarıyıldan sonra ve son 2 yarıyıldan önce bu geçişi yapmana izin verilir.
Ön lisans diploma programlarında ikinci yarıyıl ve üçüncü yarıyıl başlarında, lisans diploma programlarında ikinci sınıf ve üçüncü sınıf başlarında yatay geçiş başvurusu yapılabilir.
MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANI İLE YATAY GEÇİŞ DUYURUSU (2023-2024 AKADEMİK YILI GÜZ YARIYILI İÇİN) Merkezi yerleştirme puanı ile yurt içi ve kurum içi başvuruları 01-15 Ağustos 2023 tarihleri arasında olacaktır.
b) Yurtta barınan öğrenciler, yükseköğretim programına devam ederken bir defaya mahsus aynı il veya ilçede üniversite veya bölüm değiştirmeleri, yatay veya dikey geçiş yapmaları halinde yeni öğretim kurumunun normal öğrenim süresi sonuna kadar yurtta barınmaya devam ederler.
Öğrencilerin Ek Madde -1 uyarınca sadece bir defa yatay geçiş yapabilmektedir. Ancak söz konusu madde uyarınca, yatay geçiş yapan öğrencilerin, ÖSYS merkezi yerleştirme sonucu kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna daha sonraki başvuru tarihlerinde geri dönebilmektedirler.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın Merkezi Yerleştirme Puanı(Ek Madde-1) Yatay Geçiş ile ilgili uygulama esasları aşağıda yayınlanmış olup Üniversitemize merkezi yerleştirme puanıyla yapılacak yatay geçiş başvuruları 1-15 Ağustos 2023 tarihleri arasında kabul edilecektir.
BAŞVURU ŞEKLİ ve TARİHLERİ
Başvurular 01 Ağustos 2023 Salı günü saat 10:30'da başlayacak olup 15 Ağustos 2023 Salı günü saat 16:00'da sonlanacaktır.Başvuru işlemleri online olarak https://basvuru.marmara.edu.tr/ adresinden alınacaktır. Kayıt işlemleri için ise bizzat gelmeniz gerekecektir.
AYNI ANDA BİRDEN ÇOK ÜNİVERSİTEYE YATAY GEÇİŞ BAŞVURUSU YAPABİLİR MİYİM? - Evet yapabilirsiniz, bu konuda bir kısıtlama yoktur. Başvuru sonuçlarına göre hepsine kabul edilirseniz, istediğiniz okula kayıt olabilirsiniz.
Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş kapsamında ön lisans ve lisans programları arasında geçiş yapabilirsiniz. Başarısız olduğum ders/dersler yatay geçiş yapmama engel mi? Yatay geçiş şartlarını sağlıyorsanız başarısız dersinizin olması yatay geçiş yapmanıza engel değildir.
Öğrenciler ÖSYS ile yerleştirilmiş olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanları ile sadece bir defa yatay geçiş yapabilir. Ancak merkezi yerleştirme puanları ile yatay geçiş yapan öğrencilerin ÖSYS ile yerleştirildikleri programa daha sonraki başvuru tarihlerinde geri dönebilirler.
23-Açık veya uzaktan öğretimden örgün öğretime yatay geçiş yapılabilir mi ? Evet.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri