Diş apsesinin bulunduğu bölgede olan iltihap patladığında ağıza kötü kokulu bir sıvı gelmesine neden olur. Genelde iltihap boşalması ile birlikte hastalar durumun ortadan kalktığını düşünmektedir. Ancak diş köklerinde ya da diş aralarında oluşan bu iltihap kendiliğinden patlasa dahi tedavi edilmesi gerekir.
Apse patlarsa, ağrı azalabilir. Ağrının azalması sorunun ortadan kalktığı anlamına gelmemektedir. Diş apsesi tedavi edilmezse enfeksiyon çene ve boyun bölgesine yayılabilir. Hatta tedavi edilmeyen diş apsesi vücuda yayılarak hayatı tehdit eden bir enfeksiyon olan sepsis gelişmesine yol açabilmektedir.
Diş apsesinin veya iltihabının kendiliğinden patlaması durumunda ağıza bir sıvı gelmesi ve ağızda kötü bir tat oluşması gibi sorunlar meydana gelebilir. Dişte ve diş etinde meydana gelen enfeksiyonlara bağlı olarak oluşan diş apsesinin patlaması da mümkün olabilmektedir.
Apse patladığında hastalar artık kendi kendine iyileşmenin meydana geleceğini düşünebiliyor. Ancak bu bilgi doğru değil. Apsenin patlaması durumunda da tedavi yapılmalıdır. Aksi halde kısa zamanda apsenin tekrarlaması söz konusu olacaktır.
Diş kökünde ya da diş arasında biriken iltihap direne olarak boşalabilir. Bu gibi durumlarda ağıza kötü bir sıvı gelmesi, kötü tat oluşması gibi belirtiler yaşanır. Elbette en kısa zamanda diş hekimine gidilmesi gerekir. Apsenin patlamış olması, enfeksiyonun kendi kendine geçebileceği anlamına gelmez.
İlgili 27 soru bulundu
Apsede fuluktiasyon denilen elle muayenede yumuşak olarak hissedilen derinin inceldiği gözlenen ve yüzeye doğru kabarık olan apse saptandığında artık bu apsenin içerisinde iltihap olduğu düşünülür. Bu iltihabın mutlaka boşaltılması gerekir. Sonrasında da mutlaka antibiyotik tedavisi başlanır.
Kendiliğinden patlama söz konusu olan durumlarda dahi doktora gidilmeli ve tedavi başlanmalıdır. Bu iltihaplı durum çene ve boyun bölgesine yayılabilir. Tedavi edilmediği durumlarda vücuda yayılan apselerde vardır. Diş apsesinin tedavi edilmesi şarttır.
Gerekli olgularda diş aletleri ile apsenin patlatıldığı drenaj bölümü rahatlatılır. Büyük bir enjektör ile iltihabın boşaltılması sağlanabilir. Boşaltılan bölüm serum fizyolojik ile iyice yıkanır. Diş apsesi boşaltılması bu şekilde yapılır ve tamamen diş doktoru kontrolünde yapılmalıdır.
Apse olan bölgenin temizlenmesi ve düzenli antibiyotik kullanımı sonrasında diş etinde oluşan apse yaklaşık 6 ila 7 gün içerisinde tamamen ortadan kaybolacaktır.
Diş iltihapları oluştuğu takdirde iltihapların kuruması için ve iltihabın geçebilmesi için bazı yöntemler kullanılır. İlk olarak eğer bir ilaç tedavisi alınacaksa doktor tarafından önerilen antibiyotikler kullanılır. Bunun yanında kekik, zerdeçal, çörek otu gibi doğal iltihap gidericiler kullanılabilir.
Diş Eti Apsesi Ne Zaman Tehlikeli Olur? Diş eti apsesi tedavi edilmediği, enfeksiyonun çenenin diğer bölümleri ile baş ve boyun bölgesine ,ileri aşamalarda tüm vücuda yayıldığı durumlarda hayati tehlike dahi söz konusu olabilir.
Apseyi patlatmak, enfeksiyonun diğer bölgelere yayılma riskini artırır. Enfeksiyon, çevre dokulara, diş etlerine, çene kemiğine ve hatta çevredeki damarlara ve sinirlere yayılabilir. Bu durum daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve tedavi sürecini daha zorlu hale getirebilir.
Apse olmuş bir dişin birkaç gün içinde temizlenmesi gereklidir. Bunun için diş hekimi size antibiyotik bir ilaç reçete edecektir. Antibiyotiklerin düzenli olarak kullanılması çok önemlidir. Bunun sonucunda diş apsesi nedeniyle oluşan ağrı birkaç güne kadar rahatlamaya başlayacaktır.
Ağır sepsis vakalarında tüm vücutta iltihaplanmalar meydana gelir ve septik şok adı verilen tablo ortaya çıkabilir. Bu durum tansiyonda ciddi bir düşüşü de beraberinde getirir ve ölümle sonuçlanabilir. Birçok enfeksiyon sepsisle sonuçlanabilir.
Tedavi edilmeyen bir diş kökü enfeksiyonu, tüm vücuda yayılarak sepsis gibi çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Doktor dişi çekmeye karar verdiyse bile temizlenerek apsenin inmesi sağlanmalıdır. Akut olmayan iltihaplı diş çekimi oldukça kolaydır. Ancak akut iltihap varlığında diş çekimi hem uğraştırıcı hem de tehlikelidir.
Apse anal bölgedeki kasların arasından ilerleyerek genişler ve bu bölgede birikir. Eğer bu apse zamanında boşaltılmazsa veya uygun şartlarda iyi boşalmazsa cilde kadar uzanır ve cildi iltihabi nekroza uğratarak cilde açılır. Böylece barsak içi ile cilt arasında bir bağlantı, bir tünel meydana gelmiş olur.
Diş Apsesi Nasıl İner? Sadece diş etinde oluşan, dokuya zarar vermeyen diş apsesi kısa sürede kendiliğinden geçebiliyor. Fakat diş apsesi geçmiyor ve sık sık yineleniyorsa diş hekimine görünmenizde yarar vardır. Diş kökünde veya diş ile diş eti arasında oluşan diş apsesi önlem alınmadığı takdirde kendiliğinden geçmez.
Öncelikle biriken irinin dışarı atılması için apse bölgesi kesilerek apse boşaltılır ve tuzlu su ile temizlenir. Daha sonra gerekiyorsa diş köküne kanal tedavisi uygulanır. Kanal tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda apseli diş çekilir. Gerektiği durumlarda antibiyotik ile tedavi süreci desteklenir.
Dişten kaynaklı olan ağrıyı ve yüzün şişliğini azaltmayı arzu eden kişilerin belirli aralıklarla tuzlu su ile gargara yapmaları fayda sağlar. Bunun yanı sıra hem yüzdeki şişkinliğe hem de apsesinin bulunduğu bölgeye soğuk kompleks yapmak da şişkinliği ve ağrıyı azaltıcı etki ortaya koyacaktır.
Klindamisin: kemikte veya yumuşak dokuda oluşan dental apseler için kullanılır. Dişçi bunu genellikle, penisilin ve benzeri denendiği ve başarısız olunduğu durumlarda ikincil tedavi olarak önerir.
Çoğu vakada diş apsesi antibiyotik ile tam olarak tedavi edilmez. Bunun yerine apse için antibiyotik temizleme ve rahatlatma görevi görür. Bazı apse vakalarında antibiyotik tam iyileşme ile sonuçlansa da apse drenajı aslında kanal tedavisi ve cerrahi operasyonlarla mümkündür.
Tuzlu su, diş rahatsızlıklarında denenen en klasik yöntemdir. Diş apsesi için de tuzlu su önerilir. Diş apsesinde meydana gelen şişliği ve ağrıyı yok etmek için tuzlu suyla gargara yapılmalıdır. 1 bardak suyun içinde 1 çay kaşığı tuzu eriterek düzenli olarak gargara yapabilirsiniz.
Beyaz kan hücreleri bakterilere saldırdıkça, yakındaki bazı dokular ölür ve daha sonra içi irinle dolu olan apseler oluşur. İrinde ölü doku, beyaz kan hücreleri ve bakteriler bulunur. İç apseler ise genellikle vücudunuzun başka bir yerinde enfeksiyon gibi mevcut bir durumun komplikasyonu olarak gelişir.
Anal apse tedavisi cerrahi yollarla yapılabilen bir hastalıktır. Cerrahi anal apse ameliyatı ile üç ile beş hafta arasında tam iyileşme beklenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri