Genellikle altın sarısı renkte olan ananas, yeşile çalışıyorsa, bu durum ham olduğunu göstermez. Ananasın tamamen kahverengi veya tamamen yeşil olması, henüz olgunlaşmadığını gösterir. Ananastaki sarı renkler yukarı doğru çıkıyorsa, bu durum diğer ananaslara göre daha tatlı olduğunu gösterir.
Taze bir ananası seçerken tatlı bir kokusu ve yapraklarının yeşil ve taze olmasına dikkat etmelisiniz. Ananasın alt kısmı hafif yumuşaksa bu olgun bir ananas olduğu anlamına gelir.
Ananası başka taraflarından da koklamayı deneyebilirsin; yeterince tatlı bir koku, meyvenin her yanından alınabilir. Ama yine de kokuyu, en güçlü olduğu sap kısmından alabilmelisin. Mayalı gibi kokan ananaslardan uzak dur. Ananasın tatlı kokması gerekir ama ananas aşırı olgunsa kokusu alkole ya da sirkeye benzer.
Cevap: Ananasın dışı genelde yeşil ve turuncudur içi de sarıdır.
Pek çok kişi ananasın orta kısmının yenmeyeceğini düşünerek bu kısmı atıyor. Fakat ortasını attığınız zaman hem ziyan etmiş olursunuz hem de bütün faydalarını görmezden gelmiş olursunuz. Ananasın ortasında bulunan silindir şeklindeki biraz tatsız olan bölüm bromelain enzimi bakımından zengindir.
İlgili 39 soru bulundu
Olgun bir ananasın bozulmadan dayanma süresi yaklaşık olarak 4-5 gündür. Eğer ananas tam olarak olgun değilse, olgunlaşması için dış kabuğunun rengi kahverengiye dönene kadar oda ısısında bekletilmelidir. Buzdolabında saklamak ananasın olgunlaşmasını önleyecektir.
Ananası tek elinizle sıkın. Eğer dışı sert, bastırdığınızda ise hafifçe esneyecek kadar yumuşaksa ananas olgunlaşmış demektir.
Kan basıncını dengeleme özelliği de eklendiğinde vücudunuzda yağ yakımının başlaması için her şey ananasta bulunur. Bu nedenle düzenli şekilde ve ölçülü tüketildiği durumda, ananas sizi zayıflatan meyveler arasında yerini alır.
Uç ve köklerini kesin
Ananası soymanın ilk önemli noktası, uç kısımlarını kesmektir. Yeşil yapraklı kısımlar tüketmek için uygun değildir. Bu nedenle mutlaka kesilip çöpe atılması gerekir.
Düşük kalorili meyveler arasında yer alan ananas, çok aşırı tüketimde şeker miktarından dolayı kan şekerinizi yükseltebilir. Bu nedenle ananas tüketirken günlük porsiyonlara dikkat etmeniz önerilir.
Oldukça basit ve çok sağlıklı bir yöntem olmanın yanı sıra, ananas kabuğu sayesinde pek çok kişi doğal olarak kilo vermektedir. Genel olarak bahsetmek gerekirse, ananasın saflaştırıcı ve idrar söktürücü özellikleri öne çıkar.
Ananas (Ananas comosus), ananasgiller (Bromeliaceae) familyasından, sıcak ülkelerde yetişen bir bitki ve onun meyvesidir. Anayurdu Güney Amerika'dır.
Çam kozalağına benzediği için bu adı almıştır. Olgunlaşmamış ananasın tadı ekşi, olgunlaşmışın ise tatlı olur. Olgun olmayan ananas market rafında veya evde mutfakta bekletildikçe olgunlaşır. Fazla olgunlaşan meyvenin kesilmesi, dilimlenmesi zor olabilir.
Ülkemizde Akdeniz iklimi ananas için elverişlidir. Antalya, Mersin ve Adana ananas yetiştiriciliği için uygundur.
Ananas tüketimi kadınlarda yumurtlama döneminde doğurganlığı arttırır. İçeriğinde bulunan vitaminler, enzimler ve mineraller saç ve cilt sağlıklarına iyi gelir. Ananas tüketen kadınlarda saç dökülmesinde azalma görülebilir, cilt parlar ve daha canlı bir görünüme kavuşur.
Fakat ortasını attığınız zaman hem ziyan etmiş olursunuz hem de bütün faydalarını görmezden gelmiş olursunuz. Ananasın ortasında bulunan silindir şeklindeki biraz tatsız olan bölüm bromelain enzimi bakımından zengindir. Bromelain vücutta yer edinmiş ödemlerin atılmasını sağladığı gibi daha birçok faydası vardır.
Ananasın içindeki bromelain, bazı ilaçlar ile etkileşime de girebilir. Antibiyotik, antikoagülan, antikonvülsan, barbitürat, benzodiazepin, uykusuzluk ilacı ve trisiklik antidepresan kullananlar fazla ananas yememeye dikkat etmelidir. Çok fazla ananas tüketimi hamile ve alerjik bireyler için de tehlikeli olabilir.
Ananas meyvesinden günlük C vitamini değerinizin üçte birini alabilmek mümkündür. Ayrıca C vitamini, kanser, kalp hastalığına karşı savaşmaya yardımcı olur. Manganez: Ananas, günlük manganez değerinin %100'den fazlasına sahiptir. Bu vitamin sayesinde metabolizma güçlendirilerek, kemik oluşumuna katkı sağlanabilir.
ANANAS HANGİ MEVSİMDE YETİŞİR? Ananas diğer tropikal meyveler gibi sıcak ve nemli ortamlarda yetiştirilir. Yıl boyu yetiştirilen bu meyvenin doğru yetiştirilme dönemi ise mart, nisan, mayıs, haziran ve temmuzdur. İlkbahar ve yaz aylarında hasat yapılan ananas yıl boyunca tüketilmeye uygundur.
Hawaii cinsi ananaslar fungusit ile muamele edilirler. Çok düşük sıcaklıklarda tutulan meyvelerde mat bir kabuk rengi, ette sulu bölgeler ve çekirdek civarında kararma meydana gelir, ayrıca bu meyveler depodan çıktıktan sonra bozulmaya başlar.
ananastaki asitten kaynaklanan olay. çokça ananas yediğinizde ağzınızı kan içinde kalmışçasına kızartacaktır. ananasın içerisinde bulunan bromelain adlı protein sindiren enzim nedeniyle yerken ağızda uyuşukluk hissi oluşur.
Ananas bağırsak sağlığını koruyan çözünür posa içermektedir. Ayrıca lif içeriğiyle yüksek kan kolesterolünü dengeler ve kalp hastalıklarına karşı da koruyucu etki gösterir. Ananas ayrıca Ferulic asitin iyi bir kaynağıdır ve kanser oluşumuna neden olan maddeleri önlemeye yardımcı olur.
Düzenli olarak ananas suyu içmek yüksek tansiyon, düşük metabolizma, depresyon, anksiyete, ruh hali değişimleri, besin eksiklikleri, kabızlık ve hazımsızlık ile mücadele eden insanlar için faydalıdır. Ananasın kan basıncı seviyelerini düzenlemede yardımcı olan bromelain içermektedir.
Sindirim sistemi için oldukça faydası bulunan ananası limonata içinde tüketerek metabolizmanızı düzenleyebilirsiniz. Aynı zamanda limonun içerisindeki vitaminler ve ananasın sağlıklı yönü sayesinde cildiniz için de olumlu bir etki oluşturabilirsiniz.
Diyet listeleri için de uygun bir besindir. 'Ananas yoğurtla yenir mi?' diye merak edenler için, cevap evettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri