Mümkünse çekimden hemen sonra araba kullanmayın. Diş çekiminden sonra mümkünse başınızın altına yüksekçe bir yastık koyup, dinlenin. Sıcak banyo yapmaktan kaçının. Ağzınızdaki uyuşukluk geçinceye kadar bir şey yemeyin, farkında olmadan uyuşuk olan bölgeleri ısırıp yaralanmaya neden olabilirsiniz.
Ağız içi hijyeni, bölgede enfeksiyon oluşmaması için önemli olduğundan diş çekiminden sonraki gün, işlem yapılan bölgeye değmeyecek şekilde diş fırçalanır. Ağız temizliği ve yaranın çabuk iyileşmesi için diş çekiminden sonra tuzlu su ile gargara yapmak da iyi bir yöntemdir.
Diş çekiminden sonra bölgeye tampon uygulanır. Kanama durana kadar, ortalama 20 dakika boyunca tamponun çıkarılmaması önem arz eder. Diş çekiminden sonraki 2 saat boyunca yemek yenmesi önerilmez. 24 saat boyunca ise aşırı sıcak, aşırı soğuk ve çok katı besinler tüketilmemelidir.
Diş çekiminden sonra hekimin de uyarısı ile birkaç saat yemeklerden uzak durmak gerekir. Ardından soğuk ve çok sıcak içecekler, sert besinler, şeker gibi dişe zararlı besinler kesinlikle tüketilmemelidir. Bu gıdalar dişlere zarar verdiği gibi dayanılmaz acılara sebep olur ve enfeksiyona yol açar.
Diş çekiminden sonraki birkaç saat içinde katı gıdaların tüketilmemelidir. Katı gıdaları tükettiğinizde diş çekimi sonrasında bölgede oluşan kan pıhtısını bozabilir ve diş etlerine ciddi zararlar verebilirsiniz. Bu nedenle diş çekiminden sonraki ilk gün içerisinde sadece sıvı ve püre şeklindeki gıdaları tüketmelisiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Zira süt, yaraların iyileşme sürecini geciktirir. Bu nedenle bu süreçte süt tüketilmesi sakıncalıdır.
Diş çekim işlemi konsültasyon sonucuna göre planlanmalıdır. Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar. Bu sebeple hastalardan çekim sonrasında tükürmemeleri istenir.
Diş çekimi sonrası 2 saat boyunca herhangi bir şey yiyip içilmemelidir. 2 saat sonrasında yumuşak şeyler tüketilmeye dikkat edilmelidir. Ayrıca çok sıcak ve çok soğuk içecekler tüketilmemelidir.
Diş hekimleri çekim yapıldıktan sonra ilk gün için bol miktarda sıvı almanızı tavsiye ederler. Ve diş çekildikten sonra 2 saat içinde yeme-içme tavsiye edilmez. Sıcak ve soğuk yiyeceklerin tüketilmemesine dikkat etmek gereklidir.
Ağızdaki tampon diş çekiminden sonra 30 dakika ısırılmalıdır. Anestezinin etkisi geçene kadar(işlem bittikten sonra yaklaşık olarak 2 saat kadar) yemek içmek sakıncalıdır. İlk gün 24 saat süreyle sigara, alkol ve asitli içecekler tüketilmemelidir.
Çekim yapılan bölge temiz tutulmalıdır. Operasyonda sonra 24 saat boyunca çok sıcak yiyecekler, içecekler, alkol ve asitli içecekler tercih edilmemelidir. Yaralı bölge 24 saat kullanılmamalıdır. Diş çekiminden 2 saat sonrasına kadar hiçbir şey yenmemelidir. 2 saat sonra ılık yiyecek ve içecekler tüketilebilir.
Diş çekimi sonrasında size ısırtılan pamuk tamponu 30 dk. boyunca hafif bir kuvvetle ısırın. Bu sayede diş çekim boşluğu kan pıhtısı ile dolacak ve iyileşme süreci başlayacaktır. 2. 30 dk. sonra tamponu çöpe atın ve kanama olup olmadığını kontrol edin.
İlk 24 ila 48 saat boyunca tükettiklerinize özellikle dikkat edin. Sadece muhallebi, meyve püresi ve yoğurt gibi sizi zorlamayan, yumuşak yiyecekler tüketin. Soğuk yiyecekler bu ve benzer durumlarda sizi rahatlatır.
Mümkünse çekimden hemen sonra araba kullanmayın. Diş çekiminden sonra mümkünse başınızın altına yüksekçe bir yastık koyup, dinlenin. Sıcak banyo yapmaktan kaçının. Ağzınızdaki uyuşukluk geçinceye kadar bir şey yemeyin, farkında olmadan uyuşuk olan bölgeleri ısırıp yaralanmaya neden olabilirsiniz.
Ortalama 1 ila 3 hafta arasında ağrı hissedilen bölge görünürde tamamen iyileşir. Kemiğin tamamen kendini toparlaması ise 6 ay alabilir. Süre kişiden kişiye değişir. Operasyonun ardından, 18 saatin sonunda ağrı kesici alımına başlanır; ilk 48 saatin ardından genellikle ağrı kesici içme gereği duyulmaz.
Çekim sonrasında açılan boşluğun kapanması 3 haftaya kadar uzayabilir. Böylece diş eti hassasiyetinizde tamamen ortadan kalkabilir. İmplant veya farklı bir tedavi yöntemleri uygulanacaksa kemik oluşumunun artması adına 1 ay beklemek gerekebilir.
Diş çekimi operasyonu sırasında çene kemiğine bağlı sorunlu dişin çıkarılmasıyla o bölgede boşluk meydana gelir. Bu boşluk işlem sırasında kan ile dolar ve pıhtılaşma gerçekleşir. Eğer boşluğa yerleşen kan pıhtısı bozulursa bölge enfekte olmaya açık hale gelmektedir.
Diş Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir? Diş çekimi sonrası iltihap belirtileri genellikle belirgin olup, çekimden birkaç gün sonra ortaya çıkar. En sık rastlanan belirtiler arasında, çekim bölgesinde ağrı, şişlik, kızarıklık, kötü ağız kokusu ve bazen de ateş bulunur.
Diş çekimi işlemi gerçekleştirildikten sonraki 24 saat içerisinde sıcak su ile banyo yapmamalısınız. Diş çekiminden sonraki birkaç gün için sert ve kabuklu yiyeceklerden kaçınmalısınız.
Hekiminiz ağızda gerekli pansumanı yaparak antibiyotik, ağrı kesici ve ağız hijyeni için gerekli gargarayı verdiğinde hemen bir rahatlama hissedersiniz. Ağrılar hemen kesilmeyebilir; ama hafifler. Hekim sadece ilaç verip yollarsa ağrılarınızın hafiflemesi 2-3 günü bulabilir.
Sağlıklı kimseler için; diş çekiminde antibiyotik kullanımına gerek yoktur.
Akut iltihaplarda dişin çekilmesi mümkün değildir. Çünkü iltihaplı dişlerin çekimi sonrası enfeksiyon vücuda hızlı bir şekilde yayılma gösterebilir. Antibiyotikle kurumayan diş iltihabı olmasına rağmen, dişin çekilmesi sonrasında enfeksiyonun hızla yayılması oldukça yüksektir.
Tek seferde tüm ağızdan 16 tane diş röntgeni alınmasında tıbbi açıdan herhangi bir sakınca yoktur.
Çorba sıvı olması sebebiyle sindirimi kolay lezzetli bir yiyecektir. Diş operasyonundan sonra soğuk veya ılık çorba yiyebilirsiniz. Fakat çorba seçiminde etli veya içerisinde tane şeklinde sebze bulunan çorbalar yerine püre halindeki domates veya mercimek çorbası tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri