Diş çekiminden sonra hemen su içebilirsiniz. Ancak ilk 24 saat boyunca suyu ağız çalkalamak veya aşırı sıcak veya soğuk su içmekten kaçınmanız önerilir.
Diş çekimi sonrası yemek olarak soğuk ya da ılık çorbalar içebilirsiniz. Bu şekilde açlığınızı giderebilir ve çektirdiğiniz dişin oluşturduğu bölgeye zarar vermezsiniz. Ancak çorba seçiminizde bu konuda önemlidir. İçerisinde et, tavuk ya da tane şeklinde sebzeler içeren çorbaları tüketmemelisiniz.
5. Diş çekiminden sonrasında ilk 2 saat herhangi birşey yiyip içmeyin. 6. Sıcak, asitli ve acı gıdaları, kabuklu yemişleri, yara bölgesine kaçabilecek olan susam, çörekotu, patlamış mısır benzeri yiyecekleri en az 1 hafta süreyle tüketmeyin.
Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar. Bu sebeple hastalardan çekim sonrasında tükürmemeleri istenir.
Birkaç gün içerisinde açık kemiğin üzeri diş etiniz ile örtülecektir. Çekim bölgesinde tahrişe neden olabilecek sıcak, acılı yiyeceklerden kaçının. Çekim sonrası 24 saat süre ile sigara içmeyin ve alkol almayın.
İlgili 33 soru bulundu
Diş Çekiminden Ne Kadar Süre Sonra Su İçilir? Diş çekiminden sonra hemen su içebilirsiniz. Ancak ilk 24 saat boyunca suyu ağız çalkalamak veya aşırı sıcak veya soğuk su içmekten kaçınmanız önerilir.
Ağızdaki tampon diş çekiminden sonra 30 dakika ısırılmalıdır. Anestezinin etkisi geçene kadar(işlem bittikten sonra yaklaşık olarak 2 saat kadar) yemek içmek sakıncalıdır. İlk gün 24 saat süreyle sigara, alkol ve asitli içecekler tüketilmemelidir.
Ağız içi hijyeni, bölgede enfeksiyon oluşmaması için önemli olduğundan diş çekiminden sonraki gün, işlem yapılan bölgeye değmeyecek şekilde diş fırçalanır. Ağız temizliği ve yaranın çabuk iyileşmesi için diş çekiminden sonra tuzlu su ile gargara yapmak da iyi bir yöntemdir.
Çekim yapılan bölge temiz tutulmalıdır. Operasyonda sonra 24 saat boyunca çok sıcak yiyecekler, içecekler, alkol ve asitli içecekler tercih edilmemelidir. Yaralı bölge 24 saat kullanılmamalıdır. Diş çekiminden 2 saat sonrasına kadar hiçbir şey yenmemelidir. 2 saat sonra ılık yiyecek ve içecekler tüketilebilir.
Diş çekiminden sonra en az 24 saat dinlenmek ve sonraki bir iki gün boyunca gerçekleştirilecek faaliyetleri sınırlamak gereklidir. Yine diş çekiminden sonraki 24 saat süresince sokette oluşan pıhtıyı yerinden oynatmamak için bu bölgeyi suyla kuvvetli bir şekilde durulamaktan veya tükürmekten kaçınmak gereklidir.
Bu tamponun yarım saat süreyle ısırılması gerekiyor, tampon yarım saat sonra çıkarılmalıdır. Çekim bölgesi dille ya da yabancı cisimlerle kurcalanmamalıdır. İlk gün ağız çalkalanmamalı, emme ve tükürme yapılmamalıdır.
20'lik Diş Çekimi Sonrası Süreç
20'lik diş çekimi sonrası oyuk bölge dikişlerle beraber birkaç hafta içinde kendini toparlar. Genellikle 10 gün içinde dikişler alınır. Ortalama 1 ila 3 hafta arasında ağrı hissedilen bölge görünürde tamamen iyileşir. Kemiğin tamamen kendini toparlaması ise 6 ay alabilir.
Çekim sonrasında neler yapılmalıdır
1. İlk olarak çekilen dişin yerine diş hekimi tarafından pamuk ya da gazlı bez tamponu konur. Bu pamuk hasta tarafından 20 ila 25 dakika arası ısırılması gerekir. Bu pamuk hızlı iyileşmeyi sağlar ve pıhtılaşmayı gerçekleştir. Tamponu sık sık değiştirmek önemlidir.
Diş çekimi operasyonu sırasında çene kemiğine bağlı sorunlu dişin çıkarılmasıyla o bölgede boşluk meydana gelir. Bu boşluk işlem sırasında kan ile dolar ve pıhtılaşma gerçekleşir. Eğer boşluğa yerleşen kan pıhtısı bozulursa bölge enfekte olmaya açık hale gelmektedir.
Tek seferde tüm ağızdan 16 tane diş röntgeni alınmasında tıbbi açıdan herhangi bir sakınca yoktur.
Bu ağrılar da genellikle iki gün içinde geçer. Çekim sonrasındaki 24 saate kadar olan sürede sızıntı şeklindeki hafif kanamalar normaldir. Panik yapmayın. Çekim sonrası yoğun kanama olursa temiz, steril bir pamuk tamponu yarım saat kadar ısırınız.
Diş çekimi olduktan 24 saat sonrasında ağız bakım işlemlerinize aynı şekilde devam edin. Fakat yara iyileşene kadar bir süre boyunca o bölgeye dikkat ederek fırçalama yapmanız önerilir. Yirmilik diş ameliyatı gerçekleştikten sonra başınızın altına yüksek bir yastık koyarak yatmanız tavsiye edilir.
Diş hekiminin yaranın üzerine koymuş olduğu tampon hemen atılmamalı, en az 25 -30 dakika boş kalan bölge üzerinde tutulmalıdır. 2. Tampon atıldıktan sonra yerine yeni tampon mümkünse konulmamalıdır. Yaranın üzerinde oluşan kan pıhtısının dağılmaması için bu gereklidir.
İyileşme Dönemi
İlk 24 ila 48 saat boyunca tükettiklerinize özellikle dikkat edin. Sadece muhallebi, meyve püresi ve yoğurt gibi sizi zorlamayan, yumuşak yiyecekler tüketin. Soğuk yiyecekler bu ve benzer durumlarda sizi rahatlatır.
Normal bir diş çekimi sonrasında hastanın en az bir saat süresince bir şey tüketmemesi önerilir.
Diş Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir? Diş çekimi sonrası iltihap belirtileri genellikle belirgin olup, çekimden birkaç gün sonra ortaya çıkar. En sık rastlanan belirtiler arasında, çekim bölgesinde ağrı, şişlik, kızarıklık, kötü ağız kokusu ve bazen de ateş bulunur.
20'lik diş çekimi sonrası kanama genellikle çekim işleminden hemen sonra başlar ve ilk birkaç saat içinde yoğunlaşabilir. Daha sonra kanama yavaşlar ve genellikle 24 saat içinde durur. Ancak bazı durumlarda hafif kanama veya pembe renkli tükürük birkaç gün daha devam edebilir.
Diş hekimliği alanında birçok farklı durumda buz tedavisi kullanılabilir. Bunlar arasında diş çekimi sonrası ağrı ve şişlik, diş eti iltihabı, diş eti çekilmesi gibi durumlar yer alır. Ayrıca, diş implantı veya diğer diş hekimliği işlemleri sonrasında da bu tedavi uygulanabilir.
20'lik Diş Çekimi Sonrası Yemek
Yemek seçimlerinde operasyon sonrasında yumuşak ve sıvı gıdalar tercih edilmelidir. Çiğneme gereği olmayan dişlerin arasına kaçmayacak yiyecekleri tüketmek enfeksiyon ve zorlama durumlarına karşı önlem olacaktır. Bol su içilmesi ve pipet kullanılmaması önerilmektedir.
Dişin çekimi yapılır. Sonrasında gerekli ise dikişler atılıp bölgenin daha kolay iyileşmesi sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri