Diş eti ameliyatının genellikle belli bir süresi bulunmamaktadır. İşleme alınacak dişlerin sayısı ve yapılacak ameliyata göre, işlem süresi değişiklik gösterebilir. Hastada yalnızca tek dişin dahil edileceği bir operasyon 15 dakika sürüyorken, diş sayısının artması ile işlem süresi de artmaktadır.
Ameliyatın iyileşme süresi ortalama 10 – 14 gündür. Ancak bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.
Diş eti kesimi uygulaması yapılırken yapılan tüm işlemler genellikle lazer cihazlarıyla yapılmaktadır. Lokal anestezi gerektiğinde uygulanmaktadır. Çoğu insan bu işlemi yapmaktan korktukları için lokal anestezi uygulanarak korkularının önüne geçilmektedir.
Gingivektomi diş eti tedavisi acı verir mi, anestezi yapılıyor mu gibi sorular sıkça sorulmaktadır. Gingivektomi sırasında lokal anestezi yapılmaktadır ve işlem sırasında acı hissetmezsiniz.
Öncelikle bölgesel anestezi uygulanarak operasyon bölgesi uyuşturuluyor. Daha sonra diş eti kesimi için lazer uygulaması ile müdahale gerçekleştiriliyor. Lazer yoluyla yapılan bu operasyon acısızdır. Sanıldığı gibi acı veya sızı hissedilmemektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Diş eti ameliyatı, ilerlemiş periodontal hastalıkların tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemlerin tamamını ifade eder. Özellikle ciddi bir diş eti enfeksiyonu, yüzeysel dokulara müdahale ile elemine edilemeyebilir. Diş hekimi cerrahi müdahaleyi en kesin çözüm olarak önerebilir ve uygulayabilir.
Ameliyat sonrası ilk 24 saat içerisinde sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durmanız gerekmektedir. Operasyona dahil edilen bölge ile çiğneme yapılmamalıdır. Yumuşak ve ılık yiyecekler uygundur. Asitli meyve suları, alkollü içecekler ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir.
Enjekte edilen anestezik maddenin etkisiyle meydana gelen uyuşukluk genellikle diş tedavisinin tamamlanmasını izleyen 3 ila 4 saat içerisinde tamamen geçer. Ancak uyuşukluğun kendiliğinden geçeceği unutulmamalı ve geçmesine yönelik herhangi bir müdahalede bulunulmamalıdır.
Özellikle ön dişler bölgesinde diş eti ile ilgili estetik sorunlar olduğunda, gingivektomi ve gingivoplasti adı verilen diş eti şekillendirme ameliyatları uygulanır. Örneğin, güldüğü zaman diş etleri aşırı görünen bir kişiye gingivektomi operasyonu yapılarak daha estetik bir gülüş sağlanabilir.
12-)Ameliyat bölgesindeki dikişler gevşerse yada kopacak olursa alttaki dokuya zarar vermemek için ipi çekmeyiniz. Dikişler 5-6 gün sonra gevşeyip çıkabilir. 13-)Aşırı sert öksürme ve hapşırma hareketlerinden kaçınınız. 14-)Ameliyattan sonra özellikle ilk üç gün içinde aşırı sıcak banyo yapmaktan kaçınınız.
Ameliyat bölgesindeki dişlerin ise çiğneme yüzeylerini fırçalayınız. Pat uygulanmamışsa o bölgedeki dişleri de fırçalayabilirsiniz. Ancak, dişipi kullanırken dişeti altına inmeyiniz. Doktorunuz önermişse fırçalama işlemleri sonrası önerilen ağız gargarasını kullanabilirsiniz.
Cerrahi işlem sonrası anestezi etkisi geçene kadar hiçbir şey yiyip içilmemelidir. İlk 24 saat içerisinde çok sıcak ve çok soğuk yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Operasyon bölgesi ile çiğneme yapılmamalı ve ılık yiyecekler yenmelidir. Asitli, alkollü içecekler, baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Dikişlerim var, ne yapmalıyım? Cerrahi müdahale esnasında ağız içindeki yara yerine birkaç dikiş atılmış olabilir. Bu dikişler bazen vücut tarafından emilebilir cinstendir ve alınması gerekmiyor olabilir. Eğer emilebilir cinsten değilse bu dikişler genelde 7 ile 10 gün içerisinde alınır.
Diş etinin tamamen iyileşme süreci, dikişler alındıktan sonraki 9-10 günü kapsamaktadır.
Diş eti cerrahisi lokal anestezi altında yapılır ve diğer cerrahi işlemlerden bir farkı yoktur.. Operasyon sırasında hiçbir ağrı meydana gelmez, sonrasında ise ağrı kesici yeterli olur. Diş eti operasyonlarından sonra genellikle dikiş atılır ve dikişler operasyondan bir hafta sonra alınır.
Lokal anestezi yapılması esnasında diş etine batırılan iğne ise sadece birkaç saniyeliğine “sinek ısırığı - arı sokması” gibi oldukça hafif bir his verir. Dolayısıyla kanal tedavisinin röntgen sürecinden kalıcı dolguya kadar geçen zaman zarfında hastaya acılı anlar yaşatmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Diş eti flep ameliyatı sırasında atılan kesiden hastalıklı dokulara ulaşılır. Hastalıklı dokular alındıktan; diş taşları, plaklar temizlendikten ve yapay greftler yerleştirildikten sonra dikiş atılarak kesi kapatılır. İşlemin kaç saat süreceği, problemli alanın genişliğine göre değişiklik gösterir.
Tedavilerde genellikle lazer uygulamaları kullanılıyor ve kanama olmadığı için iyileşme süreci diğer tedavi yöntemlerine göre daha hızlı oluyor. Diş eti estetiğinde iyileşme süreci ortalama 10-14 günde tam olarak gerçekleşir.
Bu süre hastaya ve yapılan ameliyata bağlı olarak farklılık gösterebilir. Genellikle eğer batın bölgesini ilgilendirmeyen bir operasyon ise 4-6 saat sonra hastaların gıda alımına izin verilmektedir. Ancak her koşulda bulunduğunuz servisteki görevli sağlık profesyonelinden izin alınması gereklidir.
Ameliyattan 3-4 saat sonra ağızdan su ve meyve suyu benzeri sıvılara başlanır. Akşam saatlerinde hafif bir çorba yeterli olacaktır.
Diş eti iltihabı tedavi edilmediğinde, dişleri çene kemiğine sabitleyen bağ dokuları olan periodontal bağlar iltihaplanır. Bu derecedeki diş eti iltihaplanmasına ise "periodontitis" adı verilir. Periodontitis, ciddi bir diş eti problemidir ve vakit kaybedilmeden tedavi edilmesi gerekir.
Devlet hastanelerinde, diş hekimleri tarafından diş eti tedavisinin gerçekleştirilebilir. Devlet hastanelerinde diş eti tedavisinin, çeşitli sebeplerden dolayı gerekli olabilir. Örneğin, diş etlerinde ciddi bir problem olması durumunda ameliyat gerekli olabilir.
İstenen anestetik etkinin ardından diş eti kesimine geçilmektedir. Kesim süreci ortalama 1 ya da 2 saat ile sınırlı olmaktadır. Diş hekimi, kesim işlemini çeşitli şekillerde yapabilmektedir. Bunun için lazer, neşter veya koter kullanabilmektedir.
Diş Eti Tedavisi Kaç Seans Sürer? Diş eti tedavisi süreci, hastalığın şiddet derecesine göre değişir. Ortalama bir süreç verecek olursak, 3 hafta ile 6 ay arası diyebiliriz. Tedavi sürecinden sonra, hastalıkların yine 3-6 ay arayla kontrole gelmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri