Günde iki kez diş macunu ile dişlerin fırçalanması, en az günde bir kez diş ipi kullanımı, gargara yapılması, yılda 2 kez diş hekimleri tarafından dişlerin profesyonel olarak temizlenmesi ve tütün kullanmama, diş eti çekilmesi tedavisinin önemli uygulamaları arasındadır.
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Geçer
Bu durumda kullanılabilecek bitkisel maddeler; yeşil çay, aloe vera, hindistancevizi ve susam yağıdır. Hindistan cevizi yağı başka herhangi bir ek malzeme olmaksızın gargara yapılarak kullanılabilir. Bu durumda az miktarda hindistancevizi yağı ile gargara yapmak yeterlidir.
Damaktan doku alınan bölge iyileşme tamamlandıktan sonra eski haline gelir. Damakta herhangi bir deformite kalmaz. Diş eti greftinden sonra oluşan diş eti, artık kendi dokumuz gibidir. Kötü alışkanlıklar tekrarlanmadığı sürece tekrar diş eti çekilmesi meydana gelmez.
Dişeti çekilmesi tedavisinde bazen sadece diştaşı temizliği dahi yeterli olabilirken bazı durumlarda dişeti operasyonlarının yapılması gerekebilir. Dişeti çekilmelerinin ilaç ile ya da doğal kürler ile tedavisi mümkün değildir. İlaçlar ya da doğal kürler sadece tedaviye ek olarak hastaya tavsiye edilebilir.
Herhangi bir diş eti çekilmesi (periodontitis) belirtisi fark eden bireyler ise mümkün olan en kısa sürede diş hekiminden randevu almalıdır. Erken müdahale diş eti çekilmesi (periodontitis) kaynaklı hasarı tersine çevirme ihtimalini o kadar artırır.
İlgili 32 soru bulundu
Diş etlerini güçlendirmek için vitaminler içerisinde özellikle c vitamini oldukça önemli bir yere sahip olsa da a, b, e, d ve k vitaminleri de oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle besinlerden alınan vitaminlerin yeterli miktarda olmaması halinde mutlaka vitamin takviyeleri kullanmak gerekmektedir.
Diş eti çekilmesi ya da farklı nedenlerle ortaya çıkan diş eti kanaması gargara, diş taşı temizliği ve derin küretaj işlemi ile tedavi edilir. Akut kanama ise diş etine baskı yapılarak durdurulabilir.
C vitamini eksikliği ve vücudun ihtiyacı olan suyu alamaması. Yapılan araştırmalar doğrultusunda C vitamininin vücuttaki eksikliği durumunda diş eti çekilmesi sıklığının arttığı gözlemlenmiştir.
Maalesef bu mümkün değildir. Çekilen diş etlerinin kendi kendine yeniden eski yerine dönmesi sağlanamadığından bu sorun ilerleme kaydetmeden müdahale edilmesi ve gerekli tedavinin gerçekleştirilmesi çok büyük bir önem taşıyor. Cerrahi müdahale ile greftleme adı verilen bir yöntem tercih edilebiliyor.
Diş eti ağrısına iyi gelen bitkiler arasında; karanfil, papatya, meyan kökü, siyah çay, ekinezya, nane ve ısırgan otu bulunmaktadır. Evde diş eti ağrısı için bitkisel tedavi yolları başında düzenli tuzlu su gargarası yapmak gelmektedir.
Diş çekimi sonrası iyileşme genellikle 1 – 2 hafta içinde oluşur. Bu süreç içerisinde dişlerin çekimi sonucunda oluşan oyun içinde kemik ve diş eti dokusu yeniden canlanmaya ve büyümeye başlar.
parodontax Tam Koruma ile günde iki kez fırçalama ile diş etinizi korumaya yardımcı olur.
Orta derecede diş eti çekilmesi, etkilenen bölgenin derinlemesine temizlenmesi ile tedavi edilebilir. Bu tedaviyle, dişlerde ve diş eti çizgisinin altındaki kök yüzeylerinde biriken plak ve tartar dikkatlice çıkarılır. Kalan zararlı bakterilerden kurtulmak için antibiyotik kullanımı da önerilebilir.
Hindistan cevizi yağının diş eti iltihaplanmalarını da engellediği saptanmıştır. Zeytinyağı ile yapılan gargaralarında ağız ve diş sağlığına katkıda bulunduğu saptanmıştır. Zeytinyağı içinde yer alan antimikrobik ve antioksidan özellikleri sayesinde ağız içerisinde biriken bakterileri ve enfeksiyonları gidermektedir.
Kekik suyu, antiseptik etkisi sayesinde ağız içerisindeki mikropları temizleyerek, diş eti çekilmesine iyi gelir.
Gargara: Diş eti çekilmelerine karışı evde hazırlanabilecek gargaralar da tercih edilebilir. Tuzlu su, karbonat ve ada çayı ile yapılacak gargaralar diş eti çekilmesi sonucu hissedilen kanamaları veağrıların azaltılmasına yardımcı olabilir.
Süt, yoğurt ve peynir diş ve diş eti sağlığını korumak için en iyi seçeneklerden biridir. Bu gıdalar kaplamak suretiyle diş minesini korumaktadırlar. Bu besinler içerdikleri yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor ile mineral oluşturabilmesi için yardımcı olmaktadırlar.
Hem sistemik hem de diş/dişeti hastalıkları; beslenmeniz ve ağız bakımına önem vermeniz, yetersizse D ve K2 vitamini desteği almanız ile önlenir.
Yapılan araştırmalar, günde 60 miligramdan az C vitamini tüketmenin diş eti hastalıklarına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Yani, C vitamini diş eti sağlığına olumlu yönde bir etki yaratıyor.
Elma sirkesi: Elma sirkesi tükürük akışını uyarır, iltihap önleyici ve antibakteriyel etkiye sahiptir. İki yemek kaşığı elma sirkesini bir bardak su ile karıştırıp dişlerinizi fırçalamadan yarım saat önce bu suyla gargara yapın. Masaj: Diş etleriniz kanasa bile diş hekimleri diş fırçasıyla masaj yapmanızı önerir.
Tuzlu, karbonatlı veya sirkeli suyla gargara yapmak, ağız içindeki bakterileri yok eder ve diş ağrısını azaltır. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra düzenli olarak tuzlu, karbonatlı veya sirkeli suyla gargara yaparak diş eti problemlerinizi kısa sürede çözüme kavuşturabilirsiniz.
Diş hekimi ayrıca doksisiklin veya minosiklin toz içeren antibiyotik jeli doğrudan diş eti dokunuzun altına yerleştirmeyi ve bölgeyi 10 güne kadar periodontal bir paketle kapatmayı içeren lokal antimikrobiyal tedavi önerebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri