Hayır, diş hekimleri TUS'a giremez fakat diş hekimlerinin de uzmanlık eğitimi alabilmek için girebilecekleri Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı kısaca DUS adlı bir sınav vardır.
DUS aynen Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) olduğu gibi Diş Hekimliği Fakültelerinde uzmanlık eğitimi yapacak öğrencileri seçmek için yapılan bir sınavdır.
Bu sınava kimler başvurabiliyor? Tıp, veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyolojik bilimler fakültesinden mezun olanlar başvurabilir.
Bu sınava girme zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat belirli bir alanda uzman olmak isteyen kişiler Tıpta Uzmanlık Sınavına girmesi zorunlu kılınmıştır. Tus sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki farklı oturumdan oluşmaktadır.
Tıpta Uzmanlık Sınavı akademik sınavlar içinde bilinen en zor sınavlardan biridir. TUS'a Tıp Fakültesi mezunu her doktorun girme hakkı vardır. Ayrıca intern doktorlar yani Tıp Fakültesi son sınıf öğrencilerinin de sınava girme hakkı vardır.
İlgili 35 soru bulundu
Mensa. Dünyanın en zor sınavları dendiğinde akla ilk gelenlerden biri Mensa. Katılım için herhangi bir yaş sınırı bulunmayan bu sınavı başarıyla tamamlayanlar dünyanın en eski ve en büyük IQ topluluklarından olan Mensa'nın bir parçası haline gelebiliyorlar.
TUS da herkesin bildiği gibi Türkiye'nin bilinen en zor sınavlarından biridir. İçerdiği konu başlıklarının çok olması ve konuların da kapsamlı olması TUS'u zor kılan sebeplerden sadece birkaçı, ayrıca sınava giren adayların hepsinin belli bir donanım da olması da yarışı zor kılıyor.
TUS için yabancı dil sınavına girmek zorunludur. YDS, e-YDS, TOEFL, PTE, YÖK-Dil ve TIP Dil, TUS için tercih edilebilecek sınavlardır. Hangi dil sınavına gireceğiniz ise size kalmıştır.
TUS, tıpta uzmanlık sınavı anlamına gelmektedir. Tıp fakültesi öğrencilerinin 6 yılın ardından alanında uzman ünvanını almak için girdikleri sınavdır. Bu sınav, tıp fakültesini bitirenler için büyük önem taşır. Çünkü eğer doktor adayları bu sınavı kazanamazsa hem alan seçimi yapamaz, hem de uzman doktor olamaz.
Tıpta Uzmanlık eğitim süresi eğitim programına göre üç ile beş yıl arasında değişmektedir. Tıpta uzmanlık eğitimi tıp dışı meslek mensupları için de mümkündür.
TUS bölümleri içerisinde puanı en yüksek olanların sıralaması; Plastik Cerrahi, Cildiye, Göz Hastalıkları, Tıbbi Genetik ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon'dur. Yüksek puana sahip diğer bölümler; KBB 67,94. Nükleer Tıp 67,55.
Bu sınava eczacılık fakültesi mezunları da girebilir.
YÖK dişhekimliğinde uzmanlıkla ilgili çalış- malar yapabilir.
Sağlık Bakanlığı, İlçe Hastanelerinde eğer uzman tabip ve pratisyen tabip yok ise Diş Hekimlerinin Başhekim olarak ikinci görev yürütebileceğini bildirmektedir.
Doktorasını tamamlayan öğrenciye, doktora diploması ve Dr. unvanı verilir. Akademik kariyerinin devamında doçent ve profesör unvanlarını alır. Diş hekimliğinde uzmanlık 2012 yılından itibaren resmi olarak başlamıştır. Uzmanlık devlette uzman olarak çalışmak için gerekli bir şarttır.
Tıp alanında en yüksek maaşı cerrahlar alırlar. 2023 verilerine göre en düşük cerrah maaşı yaklaşık 18.850 TL'dir. Cerrah maaşları özel sektörde 80.000 TL'ye ve ek ödeneklerle gerçekleşebilir.
6 senelik Tıp Fakültesi mezunu öğrenciler hekim olarak zorunlu hizmete atanırlar. Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girip istedikleri bölümlere yerleşen öğrenciler, zorunlu hizmeti bırakarak yerleştiği bölümde asistanlık yapmaya başlarlar. Asistanlık süreleri 3-5 yıl arasında değişkenlik gösterir.
Tıpta uzmanlık sınavı, tıp fakültesi mezunlarının girdiği bir sınavdır. Tıp fakültesi mezunu tüm doktorların bu sınava katılma hakkı vardır.
Normal şartlarda 24 yaşından itibaren TUS'a girmeye başlanır. Yüzde 80'i 30 yaşına kadar uzmanlık öğrencisi olur.
TUS sınavına 3. sınıf itibariyle çalışmaya başlayanlar olduğu gibi, internlik bitip mezun olduktan sonra hazırlanmaya başlayanlar da bulunmaktadır. Burada önemli olan kişinin kendini tanıması ve uygulanabilir bir planlamayla çalışmaya başlamasıdır.
TUS sınavı senede 2 defa ÖSYM tarafından Nisan ve Eylül aylarında yapılmaktadır. TUS'a girerek seçmiş olduğu bölümü kazanan öğrenciler bölümün belirlediği eğitim yılı süresince eğitimlerine devam ederler ve bu eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra Uzman Doktor unvanını alırlar.
Beyin cerrahisi(Nöroşurirji): İsmini söylerken bile insanın zorlandığı bir bölüm. İsmi gibi kendisi de zor bir branş. Doktorluğun en zor branşı demekten hiç çekinmiyoruz.
TUS kapsamında branşlar arası zorluk dereceleri incelendiğinde, birinci dönemin güçlük düzeyi en yüksek (en zor) testi olarak Temel Tıp Bilimlerinden “anatomi”; Klinik Tıp Bilimlerinden ise “dahiliye” ve “pediatri” karşımıza çıkıyor.
TUS, ABD'nin yargıçlık sınavından sonra dünyanın en zor 2. sınavı olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri