Köpek dişleri ve maksiller birinci küçük azı dişleri dışındaki küçük azı dişlerinin genellikle bir kökü vardır. Maksiller birinci küçük azı dişleri ve mandibular azı dişlerinin iki kökü vardır. Maksiller azı dişlerinin genellikle üç kökü vardır. Fazladan köklere süpernümerer kökler denir.
Üç köklü küçük azı dişler anatomik olarak molar dişlerle benzer olup “küçük molar ya da radikülöz molar” dişler olarak da bilinirler.
Toplam 20 adet süt dişi vardır. 3-6 yaşlar arasında dentisyon değişmez. 6-7 yaşlarından itibaren ise ilk daimi dişler sürmeye başlar ve 12-13 yaş civarında tüm süt dişlerinin daimi dişlerle değişmesi tamamlanır. Ön dişlerimiz tek köklü, küçükazı dişlerimiz 2 köklü, azı dişlerimiz ise 3-5 köklüdür.
Ağızın yan tarafındaki küçük azı dişlerinin çoğunlukla 2 kök ve 2 ya da 1 kanalları mevcuttur. Üst çenedeki büyük azıları genelde 3 kök ve 3 ya da 4 kanalları varken, alt çenedeki büyük azıların 2 kök ve 3 ya da 4 kanalları bulunur.
Molar dişler içinde en uzun köklü diş mandibular birinci molarlardır.
İlgili 16 soru bulundu
Yapılan çalışmada, üst çene birinci premolar dişlerde en sık %62 oranında Tip 4 kanal konfigurasyonu ve %69 oranında iki kanal tespit edilmiştir. Üst çene ikinci premolar dişlerde en sık %48 oranında Tip 1 kanal konfigurasyonu ve %75 oranında tek kanal, %24 oranında iki kanal tespit edilmiştir.
Normal şartlarda bir insanın alt ve üst çenesinin her iki köşesinde birer tane olmak üzere, toplam 4 adet 20'lik diş kökü bulunur. Ancak bazı insanlarda 20'lik dişlerin tamamı çıkmayabilir, dişler gömülü halde kalabilir ya da yamuk hizalanmış olabilir.
1-Kanal tedavisi zor ve kompleks bir tedavidir.
Kök kanalı denilen bu boşluk içinde dişin gelişiminden, beslenmesinden ve savunmasından sorumlu dişe canlılık veren pulpa adı verilen bir bağ dokusu bulunuyor.
Maksiller birinci küçük azı dişleri ve mandibular azı dişlerinin iki kökü vardır. Maksiller azı dişlerinin genellikle üç kökü vardır. Fazladan köklere süpernümerer kökler denir.
Kökü ağızda kaldığı durumlarda diş yani ağızdaki kalan diş kökü diş etine etki eder, kemiğin bozulmasına ve diş eti hastalığına yol açabilir. Bu enfeksiyon, dişin tamir edilmesi veya daha sonraki tedaviler için zorluk yaratabilir ve daha sonra daha fazla cerrahi müdahale gerektirebilir.
Köpek dişlerinin ve birçok küçük azının, maksiller birinci küçük azı hariç, tek kökü vardır. Maksiller birinci küçük azının ve mandibular azıların genellikle iki kökü vardır.
Alt birinci büyük azı dişlerinde mesial ve distalde olmak üzere iki kök bulunur. Bu diş- lerde görülme sıklığı en fazla olan varyasyon üçüncü kök varlığıdır.
Pulpası canlı bir dişte yapılan kanal tedavisinin tek seansta bitirilmesi esastır. Ancak dişin canlılığını yitirdiği, kök ucunda enfeksiyonun olduğu ve kanal tedavisinin tekrar edildiği durumlarda; seans sayısı iki veya daha fazla olabilmektedir.
Çürük diş kökünün çekimi için öncelikle diş hekimi tarafından detaylı bir muayene yapılır ve dişin durumu röntgenle kontrol edilir. Lokal anestezi ile ağrısız bir şekilde bu işlem yapılır. Sonrasında özel aletler yardımıyla diş kökü dikkatlice çıkarılır.
İyi bir kanal tedavisi yapılan diş, doğru ağız-diş bakımı ile bir ömür boyu kullanılabilir. Tedavi edilen dişte tekrar çürük oluşması riskine karşı düzenli olarak ağız-diş bakımı yapılarak, hekim muayenesi ihmal edilmemelidir.
Alt çene ikinci küçük azı dişlerin kök kanal morfolojisinin ve farklılıklarının bilinmesi bu dişlerin tedavisinde önemlidir. Alt ikinci küçük azı dişlerin genellikle tek kök ve kanala sahip olduğu bilinmektedir.
“Natal Teeth” adı verilen bu durum 2000-3000 bebekte bir görülme oranına sahiptir. Bu dişler genellikle alt çenede ve iki tane olurlar. Çok zayıf, sallanan ve köksüz olurlar dişleri hemen çekmek gerekir. Aksi halde bebeğin emmesi zorlaşır, dilini ve dudağını ısırabilir.
Üst 1. küçükazı dişi iki köklüdür. Bazen tek köklü bile olsalar; iki pulpa kanalına sahiptirler. 2.
Zirkonyum kaplama dişler, materyal olarak doğal dişlerin sağlamlığına ve dayanıklılığına daha yakındır. Bu sayede doğal çiğneme kuvvetlerini rahatlıkla karşılar.
"Dolgu yapılan diş hala daha canlılığını korumaktadır".
Daha sağlam bir diştir. Kanal tedavisi yapılmış dişlerde sinir dokusu alındığı için, daha kırılgan bir hale dönüşebilmektedir. Önceliğimiz dolgu tedavisi yaparak dişin canlılığını devam ettirmektir.
DOĞRUSU: İyi yapılan bir kanal tedavisi ve üst yapı sayesinde diş ömrü kısalmaz. Dişin canlılığını sağlayan pulpa dokusunun çıkartılmasına bağlı olarak tedavi edilen diş kırılmaya karşı daha hassas hale gelebilir. Bu noktada üst restorasyon için dişe dolgu veya kuron yapılması kararında dikkat etmek gerekir.
Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar. Bu sebeple hastalardan çekim sonrasında tükürmemeleri istenir.
Tek seferde tüm ağızdan 16 tane diş röntgeni alınmasında tıbbi açıdan herhangi bir sakınca yoktur.
Sinire yakın operasyonlarda sinirlerin zarar görme riski bulunur. Özellikle alt çene işlemlerinde zedelenme görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri