Yanlış diş fırçalama neticesinde dişler yıpranabilir ve zamanla çizikler ya da çatlaklar yaşanabilir. Bu çizikler ya da çatlaklar büyüdüğünde ise kırılma meydana gelmektedir. Çok sert cisimler çiğnendiğinde ya da diş ile kırılmaya çalışıldığında porselen dişlerde kırık meydana gelebilir.
Kaplama yapılacak kırık diş için, eğer kanal tedavisi gerekiyorsa önce kanal tedavisi uygulanır. Daha sonra dişin kırık parçası tamamlanır ve son olarak da porselen kaplama için aşındırılıp ölçüsü alınarak işlem tamamlanır.
Kaplamanın altındaki dişte zamanla çürüme başlayıp madde kaybı oluştuysa düşebilir. Böyle durumlarda diş mümkünse tedavi edilir ve kaplama tekrar yapılır.
Her ne kadar porselen kaplama diğer dolgu çeşitlerine göre daha sağlam ve uzun ömürlü olsa da sert yiyecekler tüketmek ya da darbe alma sonucunda kırılabilir. Bu yüzden porselen diş yapımı sonrası doktorun da bahsedeceği durumlara dikkat ederek ilerlemek gerekir. Aksi durumda dolgunun kırılması muhtemeldir.
Kaplama ömrü, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir ve genellikle 15 yıl sürebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Bu nedenle kaplamanın kesilerek diş üzerinden hareket ettirilmesi gerekir. Güvenli bir biçimde çıkarılan diş kaplamalarının yerine yenileri yapılır ve uzun yıllar sağlıklı bir biçimde kullanılabilirler.
Kaplama düşme sonrası bir yapıştırıcı yardımı ile kolayca eski yerine yapıştırılabilmektedir. Düzgün bir şekilde ve kaliteli yapıştırıcı ile yapıştırmanın ardından yeniden kaplama düşmesi gibi bir sorunla karşılaşabilirsiniz. Çünkü diş hekimlerinin kullandığı bu yapıştırıcılar eczane veya marketlerde satılmamaktadır.
Kırılma gerçeklemesi sonucu Porselen diş tamiri şeklinde bir çalışma kolayca yürütülebilmektedir. Porselen diş uygulamalarının kullanım süresine, kullanma şekline ve malzeme yorgunluğuna bağlı olarak ortalamaya bakıldığında 8 ila 10 yıla kadar kişilerin ağzında bir sorun yaşanmadan kullanılabilmektedir.
Bu sayede doğal çiğneme kuvvetlerini rahatlıkla karşılar. Fakat porselen kaplama materyal olarak camsı bir yapıda olması nedeniyle daha kırılgandır. Porselen kaplama dişlerin yüzeyi, materyalin işleme zorluğundan dolayı daha düzdür ve estetik olarak tatmin etmeyen bir görüntüye neden olabilmektedir.
Çok sert cisimlerin çiğnenmesi, yaşa bağlı olarak diş yapısında meydana gelen zayıflama, tedavisi yapılmayan çürükler nedeniyle dişte hassasiyet artması, yüze darbe alınması, düşme sırasında dişlerin sert nesne veya zeminle teması gibi farklı durumlarda diş kırılması ile karşılaşılması mümkündür.
Kaplama dişler yerinden çıkarılabiliyor. Çıkarma işleminin uzman diş hekimi tarafından yapılması gerekiyor. Kendi başınıza evde çıkarmaya çalışmayınız. Çıkarmaya çalıştığınızda alttaki dişe zarar verirsiniz.
Ancak burada en önemli kriter, yapılan köprülerin destek dişler ve çevre dokuyla maksimum uyumlu olmasıdır. Eğer restorasyon ile diş arasında herhangi bir boşluk veya uyumsuzluk varsa bu alanda zamanla oluşacak sızıntı sebebiyle bakteri birikimi gerçekleşir ve yapıştırıcı maddenin de erimesiyle çürük oluşumu başlar.
(Tek diş) geçici kuron: 500 TL. Abument harici implanta porselen uygulaması: 2.500 TL. Metal destekli porselen Kuron: 2.500 TL.
Dolgu ya da Bonding ile Kırık Diş Tedavisi
Kırık diş boyutunun küçük olması durumunda dolgu tedavisi ya da küçük bir bonding uygulamasıyla kırık diş tedavi edilebilir.
Ancak kaplama tekrar kullanılması düşünülüyorsa kron sökücü ile tekrarlayan hafif darbelerle sökülerek çıkarılması hedeflenir. Zirkonyum kaplamalar bu darbelere karşı biraz daha dayanıksızdır ve kırılabilir.
Kaplama dişin düşmesi durumunda eczaneden kaplamayı yapıştırmak için uygun bir ürün almak gerekmektedir. Kaplamayı yapıştırdıktan sonra yaklaşık birkaç saat yapıştırıcının kurumasını beklemek gerekir. Reçine içerikli yapıştırıcılar kullanmak kaplamanın tekrar düşmesine engel olacaktır.
Porselen kaplamalar geldikten sonra özel bir yapıştırıcı yardımı sayesinde dişlere porselen kaplamalar geçirilir. Porselen kaplama tedavisi bu aşamada tamamlanmış olur. Porselen kaplamaların kullanım süresi 15 ile 20 sene arasında değişmektedir. Bu süreye bağlı olarak hastanın dişlere yapacağı bakım oldukça önemlidir.
Böylece sağlamlığı birkaç kat daha artan porselen diş uygulamasının ortalama 8 ya da 10 yıla kadar sağlam kaldığı biliniyor. Ancak uygulama sırasında yapılan bazı teknik hatalar ya da kullanım sırasında dikkatsiz davranılması sonucunda porselen dişlerde kırılma, çatlak ya da çizikler meydana gelmektedir.
TDB'nin 2022 yılında belirlemiş olduğu 2023 yılı fiyat tarifesine göre zirkonyum diş tedavi ücretleri şu şekildedir: Zirkonyum destekli porselen diş kaplaması: 2880TL. Monolitik full zirkonyum diş: 2880TL. Zirkonyum gülüş tasarımı (20 diş): 57600TL.
Zirkonyum Diş Kaplamanın Garanti Süresi
Diş hekiminin uzmanlığı ve kullandığı malzeme kalite listesine göre bu kullanım süresi 5 yıl ila 8 yıl arasında değişir. Düzenli doktor kontrolü, dikkatli bakım, hassas kullanım ile bu kullanım süresi 10 yıla kadar uzayabilir.
Endodonti kliniğinde, çürük, kırık, enfeksiyon ve travma gibi nedenlere bağlı olarak diş pulpasında ve çevre dokularda oluşan hasar tedavi edilir. Bu amaçla endodonti hekimi, kanal tedavisi uygulayabileceği gibi dişin canlılığını korumak amacıyla rejenerasyon tedavileri de uygulayabilir.
Dişin kırılma biçimine göre diş hekimi kırığı dolgu kullanarak veya yapıştırarak eski haline getirebilir. Kırık eğer köke yakın kısımda ise kanal tedavisi sonrası post uygulaması ile kök sağlamlaştırılıp ardından üzeri porselen kuron ile tamamlanabilir.
Diş Kaplama Temizliği Nasıl Yapılır? Diş kaplamaları iyi bir ağız bakımı ile uzun yıllar kullanılabilir. Diş kaplamalarının rutin ağız ve diş bakımından bir farkı yoktur. Günde en az iki kez dişlerin fırçalanması, ağız sağlığı için diş ipi ve gargara kullanması gerekir. 6 ayda bir diş hekimine kontrole gidilmelidir.
Söz konusu diş kaplama olduğu zaman hastalar, porselen diş mi, zirkonyum diş mi sorusu en çok sorulan soruların başında gelmektedir. Estetik görünüm sağlaması ve diş eti için faydalı olduğundan dolayı daha çok zirkonyum diş kaplamalar daha çok tercih edilmektedir.
Diş kaplama işlemi, herhangi bir problem çıkmaması durumunda 3 seans içinde tamamlanır, fakat dişin ve hastanın durumuna bağlı olarak işlem hızlandırılıp kaplama dişi 2 seansta da tamamlamak mümkündür. Önemli olan nokta ise, her seans arasında 2-3 gün olması diş kaplamasının yerleşmesi açısından daha iyi olacağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri