Kalın kenarlı merceklerde asal eksene paralel gelen ışınlar, uzantıları bir noktadan geliyormuş gibi mercekten kırılır. Kırılan ışınların uzantılarının kesiştiği bu nokta kalın kenarlı merceklerin odağıdır. İnce kenarlı merceğe gelen ışına paralel bir yardımcı asal eksen optik merkezden geçecek şekilde çizilir.
Kalın kenarlı mercekler (Iraksak):
✓ Işık ışınlarını dağıtıcı özelliktedir. ✓ Kalın kenarlı merceğin asal eksenine paralel gönderilen ışık ışınlarının uzantıları odak noktasından geçecek şekilde kırılmaya uğrar. kusuruna sahip olanlar yakını iyi görürken, uzağı iyi göremezler.
Işık az yoğun ortamdan, çok yoğun ortama geçerken normale yaklaşır ve hızı azalarak kırılır. Işık çok yoğun ortamdan, az yoğun ortama geçerken normalden uzaklaşır ve hızı artarak kırılır. Yüzeyin normali üzerinden gelen ışın kırılmaz fakat hızı değişir.
Kalın kenarlı mercekte asal eksene paralel yollanan ışınlar ise bir noktadan çıkıyormuş gibi dağılarak kırılır. Kırılan ışınların uzantılarının kesiştirilmesiyle kalın kenarlı merceğin odak noktası bulunur. Kalın kenarlı merceğin de her iki tarafında odağı olup bu mercekte oluşturulan görüntüler cisimden küçüktür.
Kalın Kenarlı Mercekte Özel Işınlar
Asal eksene paralel gelen ışın. uzantısı ışığın geldiği taraftaki odaktan geçecek şekilde kırılır. Uzantısı odaktan geçecek şekilde gelen ışın, asal eksene paralel olarak kırılır. Optik merkeze gelen ışın, doğrultusu değişmeden devam eder.
İlgili 15 soru bulundu
Üzerine gelen ışınları dağıtıcı özelliğe sahip olan merceklere kalın kenarlı mercekler denir. Kalın kenarlı merceklerde asal eksene paralel gelen ışınlar, uzantıları bir noktadan geliyormuş gibi mercekten kırılır. Kırılan ışınların uzantılarının kesiştiği bu nokta kalın kenarlı merceklerin odağıdır.
Kenarları kalın, ortası ince olan merceklere kalın kenarlı (ıraksak-concave-dağıtan ) mercek denir. Kalın kenarlı mercekler ışığı dağıtma özelliğine sahiptir. Merceklerde görüntü özellikleri, aynalardaki görüntü özelliklerine benzer.
Cevap: Mercekler ışığın kırılması sonrasında ışığın toplanmasını veya yayılmasını sağlamaktadır. Yani ışığı yansıtmak amacıyla kullanılır.
Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı, içbükey(konkav) mercekler kullanılır. Bu merceklerle göze gelen ışınlar kırılır ve görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar.
Kalın kenarlı mercek her zaman düz ve sanal görüntü oluşturur. Cisim üzerindeki bir noktadan iki ışın merceğe gönderilir ve mercekte kırılan ışınların kesitiği yerde seçilen noktanın görüntüsü oluşur.
Işınlar az yoğun (n1 - hava gibi) ortamdan çok yoğun (n2 - su veya hava gibi) ortama geçtiklerinde, ışın yüzeyin normaline yaklaşarak kırılır. Işınlar çok yoğun (n2su veya hava gibi) ortamdan az yoğun (n1 - hava gibi) ortama geçtiklerinde, ışın yüzeyin normalinden uzaklaşarak kırılır.
Kırılma olayının asıl nedeni ışık farklı saydam ortamlara geçerken hızının değişmesidir. Işığın saydam ortamlardaki hızı, ortamın yoğunluğu ile ters orantılıdır. Ortam ne kadar yoğunsa hız yavaştır.
Şimdi gelelim sorumuza: Mercekler ışığı kaç kez kırar? Cevap: Mercekler ışığı 2 kez kırar. Işık ışını mercekten geçerken 2 kez kırılmaya uğrar.
İNCE KENARLI (YAKINSAK) MERCEKLERİnce kenarlı merceğe gelen paralel ışık demeti bir noktadan geçecek şekilde kırılır. Bu noktaya ince kenarlı merceğin odak noktası denir. İnce kenarlı merceğe paralel gelen ışınlar odakta toplanır. görüntü de merceğe yaklaşır ve boyu artar.
Işığın kırılması: Işığın herhangi bir saydam ortamdan diğer ortama geçiş yaparken yön değiştirmesine ışığın kırılması denir.
Kırılma Kanunları
1-‐Gelen ışın, normal , kırılan ışın ve ayırma yüzeyi aynı düzlemdedir. 2-‐ Işık ışınları az yoğun ortamdan çok yoğun ortama geçerken normale yaklaşarak kırılır. 3-‐ Çok yoğun ortamdan az yoğun ortama geçerken normalden uzaklaşarak kırılır.
Astigmat olan kişiler hem yakını hem de uzağı bulanık, dağınık ve rahatsız bir şekilde görür.
Astigmat doğumdan itibaren mevcut olabilir veya gözlerde yaralanma, hastalık veya ameliyattan sonra gelişebilir. Zayıf ışıkta okuma, televizyona çok yakın oturma veya şaşılık gibi faktörler astigmatın ilerlemesine neden olmaz.
Miyop, yakınınızdaki nesnelerin net, ancak uzaktaki nesnelerin bulanık görüldüğü yaygın bir görme kusurdur. Genel olarak miyopluk mesafesi, 2 Metreden uzak mesafeleri görememek olarak da bilinir.
Büyüteç, ince kenarlı mercek kullanarak cisimleri büyütmeye yarayan araçtır.
Kalın kenarlı mercek cismi düz ve küçük gösterir.
Kalın kenarlı mercekte oluşan görüntünün özellikleri: Düzdür. Sanaldır.
Göz merceği ince kenarlı olan mercek özelindedir. Göz merceği, göze gelen ışınları kırarak görüntüyü sarı leke üstüne ters olarak düşmesini sağlar.
Kalın kenarlı mercek
Ortası kenarlarından daha ince olan merceklere denir. Merceğe herhangi bir şekilde gelen ışını, optik eksenden uzaklaştırdığı için kalın kenarlı merceklere ıraksak mercek adı verilir. Kalın kenarlı merceklerin meydana getirdiği görüntü daima düz, zahiri ve cisimden küçüktür.
f: Odak uzaklığı pozitif ise yakınsak (ince kenarlı) mercek, negatif ise ıraksak (kalın kenarlı) mercek olur. M: Boyca büyütme oranı pozitif ise düz, negatif ise ters görüntüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri