İç çamaşırlarının yüksek sıcaklıkta yıkanmasıyla istenen hijyen elde edilir. Ancak çamaşırlardaki mikrobun tam anlamıyla kırılması için yüksek ısıda ütü yapılmalıdır.
Yani, bir çamaşır makinesinde giysilerinizi yıkarken, ancak ve ancak makinenin kazanının tamamına 60 derecelik ısı uygularsanız başarılı olabilirsiniz.
Bilinen bakteri, mikrop ve virüslerin çoğunluğu sıcağa karşı dayanıksızdır ve özellikle belirli sıcaklıktaki suyla temas ettiklerinde ölürler. Bu nedenle kıyafetlerinin sadece kir, leke ve tozdan arınmasını değil; aynı zamanda da dezenfekte olmasını istiyorsan yüksek sıcaklıkta suyla yıkamalısın.
Çamaşır suyundaki aktif bileşen, virüsler, bakteriler ve mantarlar gibi mikropları etkili bir şekilde öldürebilen sodyum hipoklorittir.
Ayrıca, bakteriler çok hızlı üreyebilirler, bazıları 20 dakikanın altında ikiye bölünerek çoğalabilirler. Hatta tek bir bakteri 24 saatte 8 milyar bakteri üretebilir. Sıcak soğuk demeden hayatlarına devam edebilirler; bazı bakteriler -100 derecede yaşayabilirken, bazıları 100 derecenin üstünde bile yaşayabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Parmak aralarında gezdirerek temizliyoruz. Bunun amacı dışındaki yağ tabakasını su ve sabunla parçalayıp virüsü etkisiz hale getirmek. Çamaşır makinasında ovuşturma veya bastırma olmadığından 30-40 derecelik su virüsü öldürmeye yeterli olmaz. Ancak 60 derecenin üstü etkili olur.
Makinenizdeki bakterilere karşı önlemler. Çamaşır makinenizde bakteri oluşumuna neden olan en önemli etken içinde yıkadığınız kirli çamaşırlar. Bu çamaşırlardan makinenize bulaşan bakteriler, zamanla kendilerini çoğaltabiliyor.
Canan Karatay, bu çamaşırlarını nasıl yıkadığını paylaştı. Konuk olduğu bir televizyon programında konuşan Canan Karatay, şunları söyledi: "Deterjanları çöpe atın. Çamaşırları sodyum bikarbonat ile yıkayın. Bulaşıkları da makinede değil, normal sabunla yıkayın.
Çamaşırları sodyum bikarbonat ile yıkayın. Bulaşıkları da makinede değil normal sabunla yıkayın. Evde kullanılan temizlik malzemeleri sadece çarşaflarda vs. kalmıyor, havaya da karışıyor ve biz bunları soluyoruz, vücut o zehir içeri girmesin diye burnu tıkıyor. Vücut kendini böyle koruyor.”
En yaygın kullanılanlar ise etil alkol ve izopropil alkoldür. Alkollerin bakterilere, virüslere ve mantarlara karşı etkili olduğu söyleniyor. Ancak dirençli olan bakteri türleri üzerinde kalıcı bir etkisi bulunmamaktadır. Alkol miktarı hacmi %50'nin altında ise, mikroplar üzerindeki öldürücü etkisi de oranda düşüyor.
Bir ürünü 100 dereceye kadar ısıtırsak bir çok mikroorganizma ölür ancak sporlar kalabilir. Bunun önüne geçmek için tekrarlayan süreler ile kaynatma yapılabilir.
Bu yüzden de olabildiğince elde yıkayıp temizlemeniz önerilir. Ancak çamaşırda dantel ya da işleme yoksa sıktırmadan 30 derecede makinede de yıkayabilirsiniz. Sentetik kumaşlar iç çamaşırı dezenfeksiyonu açısından en kolay türdür. Solma riski bulunmayan ürünleri kolaylıkla 90 derece seçeneğinde yıkayabilirsiniz.
Beyaz pamuklu iç çamaşırlarını kaynama sıcaklığında yıkayabilirsiniz ama o zaman bile 40- 60°C genellikle yeterli. Viskon veya dantelden yapılmış daha hassas kumaşlar pek dayanıklı değil: bunlar için, çamaşır devrini 40°C'ye ayarlayıp uygun yumuşak bir deterjanla yıkayınız.
Karbonat ve sirkeyi karıştırdıktan sonra makinenin iç kısmına boşaltın. Dilerseniz deterjan bölümüne de ekleyebilirsiniz. Daha sonra sıcak ve kısa bir programda makineyi çalıştırmaya başlayın. Çok uzun programlar çamaşır makinesini yorabilir. 1 saatlik sıcak yıkama yeterli olacaktır.
Pamuklu iç çamaşırlar makinede kolayca yıkanabilir. Ancak iç çamaşırların hijyenik bir şekilde temizlenmesi için yüksek derecede yıkanmaları gerekir. 90° bunun için yeterli ve ideal olan derecedir. Çamaşır makinesinin olmadığı dönemlerde, beyaz pamuklu iç çamaşırları kaynatılarak temizlenmiştir.
Posta'da yer alan habere göre; Karbonat yardımıyla çamaşırlarınızı beyazlatmak için, çamaşırlarınızı çamaşır makinesinde yıkıyorsanız, deterjanın üzerine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edin.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Aktardığımız kül suyunu çamaşır ve bulaşık makinelerinde ve diğer temizlik işlerimizde güvenle kullanabilirsiniz.
Canan Karatay çamaşır deterjanı yerine alternatif bir ürünü işaret etti. Canan Karatay, kendi evinde çamaşır deterjanı yerine sodyum bikarbonat kullandığını açıkladı. Beyazlatıcı etkisi ve güçlü temizleyici özellikleri ile sodyum bikarbonat, aynı zamanda bizlerin halk arasında karbonat olarak bildiğimiz ürün.
Karbonat yardımıyla çamaşırlarınızı beyazlatmak için, çamaşırlarınızı çamaşır makinesinde yıkıyorsanız, deterjanın üzerine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edin. Ayrıca, çıkmayan bir leke mevcutsa, bir miktar karbonatla limonu karıştırıp lapa hale getirdikten sonra çamaşırların üzerine sürüp, makineye atabilirsiniz.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Domestos biyosit ruhsatlı çamaşır sularında bulunan sodyum hipoklorit yani halk arasında bilinen adıyla klor, temas ettiği mikropların protein yapılarını bozar. Bu sayede bakteri ve virüsleri yok ederken sizi de tuvaletlerden yayılan hastalıklardan korumaya yardımcı olur.
Merhaba erkek iç camasiriyla aynı makinede yıkanan iç çamaşırına sperm bulaşır mı? Tahlil.com Cevabı : Hayır bu şekilde bir bulaş mümkün değildir.
Zamanla içinde biriken kirler, gözümüzle görmesek de birtakım yerlerinde kalan kirli su ya da makinenin içinde uzun süre ıslak çamaşırların bekletilmesi gibi çeşitli sebeplerle çamaşır makinelerinin içi kirleniyor, eğer doğru bir temizlikle çamaşır makinesi temizlenmezse bu, yıkadığımız çamaşırların bile kötü kokmasına ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri