Prim borcunu iki ay içinde ödemeyen veya yapılandırma başvurusu yapmayanların, primini ödemedikleri sigortalılık süreleri durdurulacak. BAĞ-KUR tescili yapıldığı halde hiç prim ödememiş kişilerin ise tüm sigortalılık süreleri durdurulacak.
Son olarak 7326 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile 30/4/2021 ve öncesi sürelere ilişkin prim borçlarını ödememiş Bağkur'lu vatandaşların ödenmeyen sürelere ilişkin sigortalılıkları durdurulmuş ve bu sürelere ilişkin prim borçları silinmiştir.
Eğer 5 yıllık (1.800 gün) sigortalılık süresi durdurulmuş ve ihya edilmek isteniyorsa; günlük 333 lira ve 1.800 gün üzerinden toplam borç 599 bin 400 lira tutuyor. Bunun da yüzde 34.5'i, 206 bin 793 lira ediyor. SGK'ya, 206 bin 793 lira ödendiğinde, beş yıllık süre ihya ediliyor ve emekliliğe sayılıyor.
1 -Emekli Olamazsınız- 25 yaşında bir arkadaş için emeklilik kelimesinin hiçbir şey ifade etmediğini biliyorum. Ama temel olarak ilk bilmeniz gereken bağkur primi ödemezseniz emekli olup, emekli maaşı alamazsınız.
En son 2021 yılındaki yapılandırma kanunu ile BAĞ – KUR'luların 30 Nisan 2021 tarihinden önceki prim borçlarını ödemeleri için dört aylık süre tanındı. Bu sürede ödemeyenlerin borçları silinirken, sigortalılık süreleri de durduruldu. Durdurulan sigortalılık süreleri emeklilikte dikkate alınmıyor.
İlgili 27 soru bulundu
Bağ-Kur primlerini uzun süre ödemeyenlere müjde. 5 yıldan fazla prim ödemeyen Bağ-Kur'lunun borcu talep üzerine siliniyor.
Yeni düzenleme sonucunda süresinde ödenmeyen bağ-kur primleri ilk üç ay için aylık olarak hem % 3 gecikme cezası hem de Hazine Müsteşarlığınca açıklanacak bir önceki aya ait YTL cinsinden iskontolu ihraç edilen Devlet iç borçlanma senetlerinin aylık ortalama faizi, bileşik bazda uygulanacaktır.
01.10.2008 tarihi sonrasında bulunan döneme ait bağ-kur hizmetleri tekrar ödemeye başlanabilir. Bu tarihten öncesi sayılan bağ-kura bağlı vatandaşlar geriye dönük olarak prim ödemesi yapamayacaklar. Vergi ya da oda kayıtları ve benzeri belgeler bulunsa da geriye dönük ödeme hizmeti bulunmamaktadır.
Birçok vatandaş SGK merkezlerine başvurarak bir dilekçe yazıp borçlarını sildirebiliyor. Bunun için verilen üç aylık süreyi de beklemeye gerek kalmıyor. Şirket ortakları da dahil tüm Bağ-Kur'lular borç sildirmeden yararlanabilecek.
Geriye dönük Bağ-Kur borçlarına af gelmesiyle ilgili yeni bir gelişme bulunmuyor.
BAĞ-KUR'luların prim borçları 2008, 2015, 2018, 2020 ve 2021 yıllarında çıkartılan kanunlar ile silindi. Silinen primlerin ait olduğu sigortalılık süreleri durduruldu.
Ayrıca vatandaşlar vergi dairelerine bizzat müracaat ederek veya posta yoluyla başvuru yapabilecek. Kanunda yer alan bilgilere göre vergi affı 31 Aralık 2022 tarihi öncesindeki borçları kapsayacak. Yapılandırma için son başvuru tarihi 31 Mayıs 2023 olarak belirlendi.
Ancak Bağ-kur affı veya diğer bir adıyla Bağkur tescil affına ilişkin bir konu veya madde torba yasada yer almıyor.
Bunun için yapılması gereken SGK'ya bu konuyla ilgili dilekçe vermek ve hesaplanan prim borcunu üç ay içinde ödemek. Bu şekilde borçların silindiği süreler ihya edilerek talep tarihindeki prime esas kazanç üzerinden hesaplanacak tutarın ödenmesi suretiyle emeklilik hesabında değerlendirilebilecek.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren vergi affı paketinde Bağ-Kur prim borçlarına yapılandırma veya borçların silinmesine ilişkin bir madde bulunmuyor. Bağ-Kur prim borçlarına ilişkin son düzenleme 2021 yılında gerçekleşti.
Borcunu 3 ay üst üste ödemeyen Bağ-Kur'lu esnaf ve SSK'lı işverene icra takibi başlatılacak.
Silinen günlerin ihyası
Biriken primlerini ise şimdi emeklilik hesabında kullanabiliyorlar. Ancak eğer eksik primleri varsa onlar için bir fırsat var. Daha önce silinen ve dondurulan hizmet günlerini yeniden canlandırarak (ihya) emeklilik hesabına katabiliyorlar.
Son olarak 2021 yılında yapılan düzenlemeyle birlikte Bağ-Kur'ların prim borçları silindi. Bağkur borcu sebebiyle prim günü süresi dondurulan vatandaşlar, af olup olmadığını gündemine aldı.
Bağkur borcu sildirme hakkı olan vatandaşlar borç sildirme işlemini online olarak e-devlet üzerinden halledebilecek.
Asgari ücret yüzde 30 artarsa yurt dışı borçlanmasında 1 günlük prim tutarı 195.15 TL'ye çıkacak. 5400 gün için 1 Temmuz 2023 tarihinden sonra borçlanma yaptığında 1 milyon 54 bin lira ödemesi gerekecek.
Tüm borç, kişinin ekonomik durumuna ve rasyolarına göre 36 aya kadar taksitlendirilir. Torba Kanun ile Bağ-Kur prim borçlularına, borçlarının ana parası hariç olmak üzere, gecikme zam ve faizlerini sildirme hakkı getirildi.
İki yıllık doğum borçlanmasında 26 bin 158, 18 aylık askerlik borçlanmasında 19 bin 619 lira fark oluşacak. Yurt dışı borçlanmasında da tutar yeni asgari ücretle artacak. Hâlen yurt dışı borçlanması yapanlar bir ay için en az 4 bin 503 lira ödüyor.
Kamuoyunda 24 aydan fazla Bağ-Kur pim borcu olanların borçlarının silinmesi yönündeki beklenti gerçekleşmedi. Dolayısıyla Bağ-Kur borcu olan sigortalıların hem borçlarını yeniden yapılandırmaları ve hem de taksitle ödemeleri mümkün olacak, ama borç silinmeyecek.
Cevap: Şirketiniz borcu ödeyemez ve ticaret mahkemesi iflâsa karar verirse iflâsın açılmasına karar verilmiş olur. Alacaklılarınızın başvuracağı iflâs idaresince ticaret mahkemesine müracaat edilerek mahkemece iflâsın tasfiye edilerek kapatılması talep edilebilir.
4alı olarak çalışmaya başlayıp Bağkur kapatma işlemleri yapacak olan sigortalı; sosyal güvenlik kurumu başkanlığı bulunulan ilin sosyal güvenlik merkezi'ne dilekçe yazmalıdır. Dilekçeye kurumun hangi t. C. Kimlik numaralı Bağkur 'lusu olduğunu belirterek giriş yapmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri