Diş kırılması, ağız sağlığı açısından büyük sıkıntılara neden olabilecek risklerden birini oluşturuyor. Dişleri kaplayan mine, vücudun en sert dokusu olsa bile diş çürüğü başta olmak üzere düşmek, yüze darbe almak veya sert bir şeyi ısırmak gibi farklı etkenler dişin kırılmasına neden olabiliyor.
Yaşa bağlı dejenerasyon, şiddetli travmalar ve enfeksiyonlar diş kırıklarında etkili olabilen faktörler arasındadır. Yemek yerken diş kırılması da sık görülen durumlardandır. Kırık dişler herhangi bir belirti vermeyebilir ve uzun yıllar, herhangi bir problem yaşamadan, kırık diş ile yaşanabilir.
Dişin bir parçasının kırılarak ayrılması durumunda kuron tedavisi uygulanmaktadır. Aynı zamanda ileri seviye çürüklerde de bu yönteme başvurulur. Bu yöntemde diş hekimi, dişin gerektiği kadar kısmını yontar ve sonrasında kaplamayla dişin işlevsellik kazanmasını sağlar.
Çok sert cisimlerin çiğnenmesi, yaşa bağlı olarak diş yapısında meydana gelen zayıflama, tedavisi yapılmayan çürükler nedeniyle dişte hassasiyet artması, yüze darbe alınması, düşme sırasında dişlerin sert nesne veya zeminle teması gibi farklı durumlarda diş kırılması ile karşılaşılması mümkündür.
yarısı kırılan bir diş, dolgu ile tedavi edilebilir, ancak tedavi seçeneği kırığın türüne ve dişin durumuna bağlı olarak değişebilir.
İlgili 32 soru bulundu
Kırık diş tedavi edilmezse ne olur? Kırık dişin tedavi edilmemesi dişte sıcak-soğuk hassasiyetine yol açabilir. Kırık olan bölgeden dişin çürümesine veya varsa mevcut çürüğün ilerlemesine neden olabilir.
Dolgu, kök kanal tedavisi gerektiren dişlere uygulanmaz; bu durumda kök kanal tedavisi yapılmalıdır. Dişin Kırığı veya Kırılması: Dişin kırık olması veya kırılması durumunda, dolgu tek başına yeterli bir çözüm olmayabilir. Dişin kırık kısmına göre uygun bir tedavi planı belirlenmelidir.
Dişin kırılma biçimine göre diş hekimi kırığı dolgu kullanarak veya yapıştırarak eski haline getirebilir. Kırık eğer köke yakın kısımda ise kanal tedavisi sonrası post uygulaması ile kök sağlamlaştırılıp ardından üzeri porselen kuron ile tamamlanabilir.
Diş sağlığı için vitamin denildiğinde akla ilk D vitamini gelir. Çünkü D vitamini eksikliği, diş ve kemik yapısında bozulmalara neden olmaktadır. Bu nedenle hem diş hem de fiziksel sağlığımız için oldukça önemlidir. Ayrıca D vitamininin eksik olması, diş çürüklerini de arttırmaktadır.
Kırık pulpaya kadar uzanıyorsa kanal tedavisi ile bir tedavi uygulanır. Kırık parçası ise kron kaplama ile tedavi edilir. Kırığın köke kadar ulaştığı durumlarda ise maalesef diş çekilmesi ihtimali olabilir. Bu durumların diş çekiminin yaşanmaması için hızlı bir şekilde diş hekimine gelinmesi lazım.
Diş tamamen kırılınca elevatör takılır. Diş hekimi bunu diş etleri ve dentin arasına sokar ve dönme hareketi yapar. Periodontal doku yer değiştirir ve kök, ekstraksiyon bölgesinden çekilir. Kök forseps ile alınamazsa, doktor birden fazla parçadan oluşan kökü çıkarmak için ameliyat yapacaktır.
Dişin sadece ufak bir noktası kaybolduysa genellikle diş tamir edilebilir. Eğer bir kuronun veya onarılan dişin bakımını yapıyorsanız, çürükleri önlemeye yardımcı olarak dişleri güçlendiren ve florür içeren bir diş macunuyla dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve diş ipi ile temizlenmesi önerilir.
En yaygın olarak karşılaşılan kırık diş türlerine yakından bakacak olursak: * Çatlak Diş:Çatlak bir dişi evde kendi yöntemlerinizle tedavi etmek imkansızdır. Dişinizde bir çatlak ile karşılaştığınız anda doğrudan diş hekiminize başvurmanız gerekir.
Porselen Laminalar Çabuk Kırılır Mı? Diş sıkma, eklem problemi, ortodontik kapanış problemleri gibi durumlarda öncelikle bu problemler tedavi edilmelidir. Doğru kapanış ve temaslar ayarlandığında porselen laminada kırılma olmaz.
Eğer iskeletsel bir bozukluğunuz yoksa çarpık, yamuk, ayrık dişleriniz ortodonti tedavisi ile her yaşta düzeltilebilir. Çapraşıklık vakalarında diş teli uygulanması gerekir. Bunlar metal braketler, porselen (şeffaf) braketler, lingual braketler, şeffaf plaklar veya telsiz tedavi yöntemi olabilir.
Kırık diş, kırık bölgenin özelliğine göre tamir edilebilir. Kırık parça bulunabilir ise dişin üzerine kendi parçasını yapıştırmak mümkündür.
Dişe bakıldığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından hekim dişi muayene eder. Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa bile diş içten çürümüş olabilir. Bu durumun varlığını belirlemek için ağzın genel bir röntgeni çekilmektedir.
Diş çekimlerinde boş kalan dişin yerini doldurmak için implant tedavisi en uygun tedavi seçeneklerinden birisidir. Kişilerin eksilen dişlerinin yerine yapay diş uygulaması için implant tedavisi uygulanır. İmplant, çene kemiğine yerleştirilen materyallerdir.
Ön Diş Kırıklarına Karşı Uygulanan Tedavi
Ardından hiç vakit kaybetmeksizin diş hekimine gidilmelidir. En geç 1 saat içinde dişin tekrar yerine oturtulması gerekir. Dişin canlılığını kaybetmemesi ve uygun koşullarda muhafaza edilmesi durumunda diş tekrar yerine takılabilir.
Eğer ön dişiniz çatladıysa diş hekimini ziyaret etmeniz çok önemlidir. Bazı çatlaklar yüzeysel oldukları için tedavi gerektirmez. Diğerleri ise diş etinin altında gerçekleşirse dişin değiştirilmesini dahi gerektirebilir.
En zor diş tedavisi hangisi? Tedavi zorluğu, hasta ve dişin durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak, gömülü 20 yaş dişlerinin çekimi veya karmaşık kök yapısına sahip dişlerde kanal tedavisi daha zorlayıcı olabilir.
Dolgulu dişlerde çürüme görüldüğünde, diş hekimi çürük bölgenin temizlenmesi için dolgu malzemesinin çıkarılması gerekebilir. Bu işlem sırasında diş hekimi, dişin çürük dokusunu, kırıntıları ve eski dolgu malzemesini çıkarmak için özel bir alet kullanır.
Aynı bölgede bulunan dişlere aynı seansta rahatlıkla dolgu yapılabilir, ancak dolgu yapılacak dişler aynı bölgede değilse örneğin bir diş sağ altı çenede diğeri sol alt çenede ise ve dolgu anestezi altında yapılacaksa aynı seansta iki dişe dolgu yapmaktan kaçınmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri