Diş minesinde erimelerin başlamasıyla, dişlerde çürümeler görülür. Bu çürümeler, ağız içerisindeki pH değerinin 5.5'in altına düşmesiyle oluşur. Çoğu gazlı ve meyveli içeceğin pH değeri 5.5'in altındadır. Özellikle bu grupta olan kola, 2.7 değeriyle en yüksek asitli içecek olup, sirkeden bile daha asitlidir.
Normal olarak dişin görünür dental kısmıdır ve ve mutlaka alttan dentin ile desteklenmelidir. Minenin yüzde doksanaltısı mineralden geri kalanı ise su ve organik maddeden oluşur. Minenin normal rengi açık sarıdan grimsi beyaza kadar çeşitlilik gösterir.
Diş minesi canlı hücre içermediğinden yeniden büyüme kabiliyetinden yoksundur. Bir kere yok olduğunda, yeniden oluşamaz ve altındaki daha yumuşak tabakayı savunmasız bırakır.
Amelogenin diş minesinin gelişiminde bulunan düşük moleküler ağırlığı olan bir proteindir ve hücrelerarası madde proteinleri ailesindendir. Gelişmekte olan mine %30 proteinden oluşur ve bu proteinlerin % 90'ı amelogenindir.
Kalsiyum fosfat ve florürün dişlere ve diş minesine iyi geldiği yapılan araştırmalar sonucunda gözlemlenmiştir. Bu nedenle diş minesi güçlendirme için kalsiyum fosfat ve florür içeren diş macunları ve jeller kullanmaya özen göstermelisiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Gargara: Diş eti çekilmelerine karışı evde hazırlanabilecek gargaralar da tercih edilebilir. Tuzlu su, karbonat ve ada çayı ile yapılacak gargaralar diş eti çekilmesi sonucu hissedilen kanamaları veağrıların azaltılmasına yardımcı olabilir.
· Alkol ve asit bazlı sıvı ve gıda tüketimi. · Reflü: Reflü hastalığı, mide asitlerini ağız boşluğunuza kadar ulaştırır ve asit yapısı barındırdığı içim diş mineleri zarar görmektedir. · Bazı ilaçlar, fazla kullanılan C Vitamini ve de fazla miktarda asit barındıran takviyeler de diş minelerine zarar verir.
Dişin minesi yani dişinizin sert dış tabakası, kalsiyum fosfat gibi minerallerden oluşur. Diş minesi, kemikten daha serttir. Aslında, vücudunuzdaki en sert maddedir. Bununla birlikte, kemiklerin aksine, diş minesi herhangi bir canlı doku içermez.
Diş minesi, dişin dışında kalan ve yumuşak iç kısımlarını kaplayan, dişlerin görünür olan en dıştaki sert kısmına denir. Yarı saydam özelliktedir. İnsan vücudunda yer alan en sert madde denilebilir ve yüksek oranda mineral içerir.
Dentin tabakası içerisinde sinir uçları ve sıvı barındıran mikroskobik kanallarla kaplıdır. Böylece dişleriniz çürüdüğünde acı hissedebilirsiniz. Sonuç olarak, başta da belirttiğimiz gibi, dişler kemik değildir.
Mine Tabakasının Aşınması
Mine tabakası, dişin en üst kısmını kaplayan ve dişi dış etkenlere karşı koruyan bir yapıdır. Bu tabakada zaman içerisinde meydana gelen aşınma, diş etlerini de etkiler ve diş etlerinde sızlamaya neden olur.
Diş minesi oldukça sert bir yapıya sahiptir. Ancak birtakım fiziksel veya kimyasal faktörlerden dolayı zarar görmesi muhtemeldir. Özellikle sert kabuklu yiyecekler ve asitli içecekler diş minesinin zarar görmesine neden olurlar. Diş minesi aşındığında kişilerde sıcak-soğuk hassasiyeti ve diş ağrıları meydana gelebilir.
"Dişlerimiz canlı birer yapıdır. Diş mine, dentin, sement ve pulpadan oluşur. Mine, vücuttaki en sert maddedir, dişlerimizi dıştan koruyucu bir katman olarak çevrelerler. İçinde sinir hücreleri olmadığı için duyarlı değildir.
Diş yapısının büyük kısmı, dişin canlı kısmı olan dentinden oluşmaktadır. Dentin, kalınlığı, yaşı ve diğer değişkenlere bağlı olarak hem geçirgen bir yapı hem de bir bariyer olarak değerlendirilebilir.
Dişlerde siyah lekelenmenin en belirgin nedeni kötü ağız hijyenidir. Plak ve şekerli gıdalardan gelen asitlerin dişlerinizin koruyucu mine kaplamasına zarar verebilir. Bu, tedavi edilmediği takdirde dişe siyah veya kahverengi bir görünüm verebilecek diş çürümesine ve oyuklara neden olur.
Diş renklerinin zamanla değişmesi normaldir. Dişler, başlangıçtaki parlaklığını zamanla kaybeder. Bunun en önemli nedenlerinden biri, zaman geçtikçe dişleri koruyan mine tabakasının incelmesi ve yüzeyin altındaki dentin tabakasının görünmeye başlamasıdır. Sarı tonu nedeniyle dentin, mineden daha koyu görünür.
Beyaz lekeler çoğunlukla genetik olarak kişiden kişiye geçebilmektedir. Aynı zamanda kalsiyum alımı az olan bireylerde daha yoğun şekilde fark edilir. Dişlerin mineral bakımından eksik kalması ve yıpranmasına bağlı olarak dişin hem ön hem de arka taraflarında beyaz renkte lekelenmeler meydana gelmektedir.
Dentin, diş minesi kadar sert veya koruyucu değildir, dolayısıyla açığa çıktığında ağız bakterileri ve plak, dişe zarar vermeye başlayabilir. Çürüme devam ederse dişin pulpası tehlikeye girebilir, bu da ciddi durumlarda dişin çekilmesiyle sonuçlanabilir.
# Sindirim Nedir? Soru: Ağız fiziksel mi kimyasal mı sindirim gerçekleştirir? Cevap: Ağızda her iki sindirim çeşidide gerçekleşir. Ağızdaki besinler dişler ile parçalanır (mekanik sindirim), tükürük bezlerinin salgıladığı tükürük sıvısı (içindeki enzimler) ile yumuşatılır (kimyasal sindirim).
Zirkonyum diş kaplama, zirkonyum dioksit altyapısına sahip porselen diş kaplaması yöntemidir. Metal içermezler. Zirkonyum, özel fırınlarda oksijenle birleştirilerek zirkonya seramiğine dönüştürülür ve diş kaplama malzemesi olarak kullanılır. Avantajları bakımından son yıllarda çok tercih edilen bir yöntemdir.
Normalde dinlenme hâlindeyken (konuşmazken veya çiğnemezken) diliniz, ağzınızın alt tarafında (çene tarafında) olmamalıdır; damağınızın ön tarafına doğru hafifçe dokunan hâlde, rahat bir pozisyonda duruyor olmalıdır. Bu konumda dilinizin ucu, dişlerinizin 1 santimetre kadar üzerine denk gelecektir.
Yemeklerden sonra 20 dakika boyunca şekersiz sakız çiğneme alışkanlığı yaşarsanız, diş çürümesine karşı korumanızı büyük ölçüde artıracaksınız. Ama sakız çiğnemeniz dişlerinizi fırçalamanıza ya da bakım suyu ile çalkamanıza gerek kalmadığı anlamına gelmez. Sadece ekstra bir yarar sağlar.
Eğer, getiriyorsak ne kadar doğru bir şekilde yapıyoruz? Aşırı fırçalama neden sarı dişlere neden olur? Diş minesini aşındırır: Aşırı diş fırçalamak; dişin minesini sıyırarak daha sarı görünmesine yol açabilir. Diş minesinin aşınması güçtür; fakat bu mümkün olabilir.
Şekerli yiyecekler ve içecekler mayalanabilir karbonhidratlar ihtiva eder. Mayalanabilir karbonhidratlar ağızda yaşayan zararlı bakterilerle karıştığında asit üretilir. Asit durulanmadığı veya fırçalanmadığı sürece diş minesinden mineralleri uzaklaştırarak erozyona olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri