El ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, yanma, keçeleşme, iğne batmaları gibi belirtileri vardır. Motor ve duysal nöropati (sensorimotor): Motor ve duysal sinir liflerini etkileyen nöropatidir. Kas güçsüzlüğü ile el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, yanma, hissizlik gibi belirtiler ile ortaya çıkar.
Periferik nöropati teşhisi konulması ya da nöropati tanısının dışlanması için en yaygın olarak tercih edilen testler ve görüntüleme yöntemleri ise şöyledir: Kan testleri. Elektromiyogram (EMG) Sinir ultrasonu.
Herediter nöropati paneli laboratuvar testi, genetik materyalinizi inceleyerek potansiyel genetik mutasyonları tespit etmeyi amaçlar. Genellikle kan örneği alınarak gerçekleştirilir.
Diabetik nöropati tanısı hastalık öyküsü ve ayrıntılı bir bir nörolojik muayene ile konur. Muayenede kan basıncı, kalp hızı, kas gücü, yüzeyel duyu bozukluğu (dokunma, ağrı ve ısı), vibrasyon ve eklem pozisyonuna bakılır.
İlgili 21 soru bulundu
Sinir hasarında ilk şikayet ayakta güçsüzlüktür. Yürürken ayak yere takılıyormuş gibi olur.Ani veya yavaş bir şekilde başlayan şikayetler giderek artar. Ağır hasarlarda düşük ayak gelişebilir. Ayrıca ayak sırtının ve bacağın ön yan yüzünde uyuşukluk görülebilir.
Herhangi bir nedene bağlı nöropati oluşması durumunda, belirli bir sinir grubu hasar görür. Nöropati oluşmuş farklı sinirlere farklı tedaviler gerektirse de ortak noktalardan biri sinirlerin kan ve oksijene ihtiyaç duymasıdır. Bu iki şeyi sinirlere yeniden veren her türlü tedavi nöropatiden kurtulmayı sağlayabilir.
Bazı maddelerin sinirler üzerinde birikmesiyle oksijen yetersizliği, sinirlerin bozukluğu nöropatiye neden olabilmektedir. Bu süreçte sinirlerin pek çok bölgesinde hasar oluşmaktadır. Ülkemizde her 100 kişiden 14'ü şeker hastasıdır. Şeker hastalarının en az yarısında ise nöropati oluşma olasılığı vardır.
Nöropatik ağrı çok ciddi olabilir ve günlük yaşamı ciddi anlamda etkileyebilir. Hatta ağrılar, uyku uyumaya ve yemek yemeye bile engel olabilir. Bu durum ileri boyutta depresyona neden olabilir. Bazı vakalarda nöropatik ağrı kendiliğinden geçebilir ama bazı vakalarda ise aylar yıllar sürebilir.
Nöropatik ağrı, genelde şeker hastalıklarına bağlı Nöropati veya altmış beş yaş üzeri sebebi belirsiz ağrılarda ortaya çıktığından ön araştırma ve tedavi işi nöroloji doktorlarınca yapılmalıdır. Girişimsel tedavi süreci gerektiren bir hastalık süreci var ise algoloji hekimlerinden yardım alınabilir.
Sindirim sistemi, idrar yolları, kalp ve damar problemlerine neden olabilir. İlerleyici olabilir, ancak diyabetin kontrol altına alınması ile nöropati riski düşürülebilir. Semptomlar hafif veya şiddetli olabilir. Ancak ilerlemiş diyabetik nöropati çoğu zaman acı verici ve rahatsız edici bir hâl alabilir.
Nöropati, sinirlerde veya sinir liflerinde hasar olduğu bir durumdur. Nöropati, kollarda, bacaklarda, ayaklarda, ellerde, yüzde, boyunda veya sırtta ağrıya neden olur. Ayrıca uyuşukluk, karıncalanma, yanma veya zayıflığa da yine yol açabilir.
Birçok çalışma, nöropatik ağrı ile B vitamini eksikliği arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. Özellikle B1, B6 ve B12 vitamini eksikliği, nöropatik ağrının ortaya çıkmasıyla ilişkilendirilir.
Kemoterapiye bağlı periferik nöropati, ilerleyici ve kalıcı bulgularla kendini gösterir.
Bedenimizin her yeri sinirlerle kaplı olduğu için vücudumuzun her yerinde nöropatik ağrı olabilir. Mesela şeker hastalarında en fazla ayaklar ve ellerde ağrılar görülür. Hastanın ayağı yanıyor, uyuşuyor, karıncalanıyor ve hastalık ilerledikçe ağrının ellere de yayıldığını söylüyor.
Enfeksiyon, metabolik bozukluk, travma, toksin kaynaklı veya genetik nedenlere bağlı olarak periferik sinirlerde meydana gelen hasarlar ile ortaya çıkan nöropati; ayaklarda ve ellerde uyuşma, yanma, ağrı ve kuvvet kaybına neden olabiliyor.
Nöropatik ağrı, sinir sistemindeki bir lezyon veya fonksiyon bozukluğu sonucu ortaya çıkan ağrıdır. Nöropatik ağrı sinir hücresi üzerinde oluşan hasar sonrasında o bölgeden kaynaklanan kontrol dışı elektrik deşarjlarından kaynaklanır.
Sinir iletim ölçümü: Deri üzerine yerleştirilen elektrot ile elektrik akımı verilerek yapılır. Elektrik akımı verilerek sinirler uyarılır. Kol bacak veya diğer vücut kısımlarından doktor tarafından bazı sinirler seçilir. Bir EMG tetkikinde ortalama 5-10 sinirden ölçüm yapılır.
En çok romatoid artrit, SLE, sjögren sendromu, PAN gibi hastalıklarda daha sık görülür. Kalıtsal nöropatiler: Kalıtsal sebeplerle gelişen nöropatiler, çocukluk çağında başlar ve ilerler.
Hastanın yaşı, yaralanma tipi sigara kullanımı vb. faktörlere bağlı olmakla birlikte genellikle sinir tüpleri içinden fibriller günde ortalama 1 mm ilerler. Bu nedenle duysal iyileşmenin sağlanması yaralanmanın hedefe olan uzaklığına bağlı 1-2 ay ile 6-8 ay gibi süreler alabilir.
Nöropatik ağrı çok ciddi olabilir ve günlük yaşamı etkileyebilir. Hatta nöropatik ağrı uyku uyumaya ve yemek yemeye bile engel olabilir. Bu durum depresyona neden olabilir. Bazı vakalarda nöropatik ağrı kendiliğinden geçerken bazı vakalarda aylar hatta yıllar sürebilir.
Nöropatik ağrı, hastalar tarafından çeşitli şekillerde tanımlanabilir, örnek olarak "batıcı, delici, saplanıcı, yakıcı" tarzda gibi. Çok şiddetli olabilir, uzun süreli olabilir ve alışılagelmiş ağrı kesici ilaçlara yanıt vermez. Nöropatik ağrı, diğer birçok ağrı tipinin aksine genellikle geceleri artar.
Diyabetik Periferik Nöropati
Sinir hasarı, diyabetin uzun süreli bir komplikasyonudur. Yüksek kan glikozuna (şeker) uzun süreyle maruz kalmak periferik sinirlere zarar verir. Erken dönemde yukarıda belirttiğim diyet yaşam biçimi ve ozon tedavisine başlanırsa Periferik nöropati önlenebilir.
Bu aşamada kan şekerini kontrol almaya ve sinirleri beslemeye yönelik bir tedavi uygulanır. Nöropatik ağrılar ağrı kesici ilaçlara yanıt vermez, bu nedenle kullanılan ilaçlar özgün kas gevşeticiler, morfin benzeri ilaçlar, sara ilaçları ve lokal anestezikler gibi tedaviye özel ilaçlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri